#5 Που θα φτάσει ο χρυσός;

Και όμως,είναι μόλις 1 γραμμάριο!

Από το 2007 που ξέσπασε η παγκόσμια κρίση, από την οποία ουσιαστικά ποτέ δεν βγήκαμε, ο χρυσός έχει προβεί σε ένα ξέφρενο ράλι. Όχι από… μόνος του βέβαια, πρόκειται για συνδυασμό μαζικών αγορών και μειωμένης προσφοράς.

Στις 22 Αυγούστου ο  χρυσός έπιασε τα 1890 $ η ουγγιά, ρεκόρ όλων των εποχών. Ή μάλλον από τότε που υπάρχει δολλάριο. Σήμερα βλέπω είναι στα 1825 $. 

Είναι πολύ πιθανόν, αν οι επενδυτές συνεχίσουν να πουλάνε πανικόβλητοι μετοχές, πριν το τέλος του χρόνου να σπάσει και το φράγμα των 2000 $. Δεν αποκλείεται αυτό να γίνει και μέσα στον Οκτώβρη. Τι κάνουν λοιπόν οι δόκιμοι επενδυτές, πουλάνε ή αγοράζουν; …


Και τι πραγματικά σημαίνει “Έχω xψz ουγγιές χρυσό;” Το δίλλημα είναι όπως ακριβώς και με τις μετοχές. Αν πουλήσετε τώρα κινδυνεύετε να χάσετε τα ενδεχόμενα κέρδη των επόμενων μηνών. Αν πάλι αγοράσετε αγοράζετε πανάκριβα και επιπλέον κινδυνεύετε να μπείτε και μέσα αν με το που αγοράσετε πέσει η συναλλαγματική αξία του.
Οι περισσότεροι πάντως εξακολουθούν να αγοράζουν, βασικά γιατί στον χρηματοπιστωτικό κλάδο επικρατεί μία κατάσταση ανάμεσα στην ξηρασία και την απόγνωση, και έτσι ο χρυσός συνεχίζει να κερδίζει αξία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν αποφασίσετε να αγοράσετε χρυσό αγοράστε φυσικό χρυσό, πάρτε στα χέρια σας το ίδιο το μέταλλο δηλαδή, και όχι “συμβόλαια χρυσού”. Πρόκειται για χαρτιά δίχως κανένα αντίκρυσμα σε περίπτωση που οι δικαιούχοι ζητήσουν μαζικά τον χρυσό τους. Αυτό γιατί οι τράπεζες το κάθε κιλό χρυσού που έχουν το πουλάνε δεκάδες φορές, βασιζόμενες απλώς στο ότι είναι απίθανο να ζητήσουν όλοι μαζί τον χρυσό τους. Όπως ακριβώς δηλαδή κάνουν με τις καταθέσεις μας.

Ο Arik από το Abu Dabi, φουκαράς βιοπαλαιστής

Ο χρυσός, όπως και όλα τα πολύτιμα μέταλλα, έχει ένα επιπλέον ατού που είναι και η πραγματική του δύναμη. Δεν ανήκει σε κανένα κράτος αποκλειστικά. Είναι ένα διεθνές εμπόρευμα που δεν το ελέγχει καμία χώρα μεμονωμένα. Κανείς δεν μπορεί να το υπερπληθωρίσει ή υποτιμήσει.

Ή συναλλαγματική του αξία καθορίζεται από το αντίστοιχο συνάλλαγμα έναντι του οποίου το αποτιμούμε και από αναλογίες προσφοράς – ζήτησης, όχι από πολιτικές αποφάσεις. Αν καταρρεύσουν πλήρως οι ΗΠΑ το δολλάριο τελείωσε, μετατράπηκε σε μπακαλόχαρτο.

Στην κεντρική τράπεζα της Κίνας, ο χάρτινος θησαυρός των τρις $ που τόσα χρόνια συγκέντρωσαν από εξαγωγές iPhone, PS3 κλπ, απομυζώντας αμείλικτα το αίμα δεκάδων εκατομμυρίων κινέζων εργατών, θα μετατραπεί σε προσάναμα. Το μόνο το οποίο θα μπορoύν να ανταλλάξουν οι αμερικάνοι για να φάνε ή για να αγοράσουν ενέργεια  θα είναι ο χρυσός (το μέταλλο βέβαια, όχι συμβόλαια κατοχής χρυσού), ίσως και το ευρώ αν δεν καταρρεύσει μαζί και αυτό.

Πολύ πριν το δολλάριο…

Σε μεμονωμένες νομισματικές καταρρεύσεις ο χρυσός παραμένει βασιλιάς, μιας και πάντα υπάρχει ένα άλλο κρατικής εγγύησης συνάλλαγμα έναντι του οποίου μπορεί να αποτιμηθεί η αξία του.

Σε περίπτωση όμως πλήρους παγκόσμιας οικονομικής κατάρρευσης (που προσωπικά πολύ, πάρα πολύ εύχομαι, για λόγους που θα εξηγήσω σταδιακά), ο χρυσός χάνει κάθε συναλλαγματική αξία.

Λογικό αυτό, αφού δεν υπάρχουν πλέον κρατικά χαρτονομίσματα έναντι των οποίων να αποτιμηθεί, άρα χρειάζεται να (επανακαθ)οριστεί η πραγματική -και όχι συναλλαγματική- αξία του ώστε να ξέρεις π.χ. ότι “με ένα κιλό χρυσό αγοράζω τόσα κιλά κρέας”.

Αλλά βέβαια μιλάω καθαρά υποθετικά. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως αν φύγουν τα εν λόγω συναλλάγματα από την μέση, που στην προκειμένη λειτουργούν απλώς ως μεσάζοντες, θα συνέβαινε αυτό. Μπορεί και να υιοθετούσαμε ένα εντελώς καινούριο οικονομικό σύστημα.

Advertisements

4 thoughts on “#5 Που θα φτάσει ο χρυσός;

 1. Kαλώς σε βρίσκω κοριέ, ότι λάμπει  πάντως δεν είναι χρυσός κι υπάρχουν τόσοι κάλπικοι που λάμπουν !

  Like

 2. Kαλημέρα Κοριέ!
  Καλό χειμώνα εύχομαι που σίγουρα δεν θα είναι ''χρυσός''!
  Κρίμα που δεν θα δούμε όλους τους κατόχους  συμβολαίων χρυσού να ζητούν την εξαργύρωσή τους από τις τράπεζες!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Like

 3. Καλημέρα Ελπίδα, καλό χειμώνα. Στο χέρι τους είναι – νομίζουν. Γιατί οι λεγόμενες “αγορές” χειραγωγούνται πιο εύκολα και από πρόβατα που προέφηβο τσοπανόσκυλο στην πρώτη του μέρα “δουλειάς” προσέχει μην βγουν από το μαντρί. Εδώ τρεις…λοίκοι αναξιοποίησης φυλάνε τόσα εκατομμύρια πρόβατα, ανάμεσά τους και χώρες ολόκληρες. Οπότε οι τράπεζες κατά πάσα πιθανότητα θα τους ψήσουν να δεχτούν κατά 10% χρυσό και 90% ένα “σίγουρο νόμισμα”, στην προκειμένη συγκυρία δηλαδή ελβετικό φράγκο και μόνο. Ότι θα κάνουν και με τον Τσάβες  δηλαδή. Που μάλλον πολιτικό θέατρο παίζει (θέλει να επαναπατρίσει όλο τον χρυσό της Βενεζουέλας, και τους 200 τόνους!!!), γιατί ξέρει πως αυτό που ζητάει είναι αδύνατο. Αλλά για να είναι σίγουροι έχουν ήδη διαρρεύσει από “αναλυτές” δηλώσεις περί επόμενης…”ανθρωπιστικής επέμβασης” του ΝΑΤΟ στην Βενεζουέλα 😉

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s