#6 Τα νέα τελικά είναι πολύ χειρότερα!

Perierga.gr - Οι κοριοί ξανάρχονταιΌχι, δεν εννοώ τα πολιτικο-οικονομικά νέα, μην τρομάζετε. Αν και κάποιους μπορεί να τους τρομάξει πιο πολύ το παρακάτω. Στην παρθενική ανάρτηση προφανώς υποτίμησα την δυναμικότητα, το σθένος, το σφρίγος και την ευελιξία των μονίμως διψασμένων για αίμα (ανθρώπινο-μόνο) κοριών. 

Τελικά δεν τρομοκρατούν, κάνοντας γαργάρες με το ζεστό τους αίμα, μόνο τους αμερικάνους αλλά και την Ευρώπη! Αλίευσα το παρακάτω ελαφρά σκονισμένο άρθρο και αποφάσισα να το μοιραστώ μαζί σας, αφού ασφαλώς το προλογούσα με τα απαραίτητα σχολιάκια. Το ξεσκόνισα, το γυάλισα και ιδού λοιπόν (οι τονισμένες λέξεις από μένα)…

Οι κοριοί ξανάρχονται!

Οι κοριοί έχουν επιστρέψει για τα καλά σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Οι επιστήμονες βάλθηκαν να μάθουν το γιατί. Αποκωδικοποίησαν το DNA τους και ιδού τα αποτελέσματα!
Ερευνητές στις ΗΠΑ κατάφεραν να διαβάσουν το πλήρες γονιδίωμα (DNA) του κοριού, ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν πλέον να ρίξουν φως στο γιατί τα μικροσκοπικά αλλά άκρως διψασμένα για (ανθρώπινο) αίμα έντομα έχουν κάνει για τα καλά την επανεμφάνισή τους στα κρεβάτια πολλών χωρών και μάλιστα των πιο ανεπτυγμένων πόλεων, όπως η Νέα Υόρκη και το Παρίσι, τρομοκρατώντας ντόπιους και τουρίστες εξίσου, ακόμα και σε πολυτελή ξενοδοχεία.

Η πρώτη «ανάγνωση» του γενετικού «χάρτη» του κοριού δείχνει ότι πιθανότατα έχει αποκτήσει αυξημένη αντίσταση στην χρήση (και κατάχρηση) των εντομοκτόνων όλα αυτά τα χρόνια. Οι κοριοί έγιναν «διάσημοι» κυρίως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πράγμα που οδήγησε στην ευρεία χρήση ισχυρών αλλά επικίνδυνων εντομοκτόνων όπως το DDT, το οποίο αργότερα απαγορεύτηκε.

H αποκωδικοποίηση του γενετικού υλικού του κοριού έγινε από ερευνητές του Τμήματος Εντομολογίας του πολιτειακού πανεπιστημίου του Οχάιο, υπό τον Ομπρακάς Μιταπάλι, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «PLoS ONE», σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό. «Η επανεμφάνιση των κοριών στα κρεβάτια συνιστά επείγουσα κατάσταση, καθώς οι πληθυσμοί τους αναπτύσσονται ραγδαία σε παγκόσμιο, εθνικό και τοπικό επίπεδο», επεσήμαναν οι επιστήμονες.

Η εξάπλωσή τους, την τελευταία δεκαετία, έχει επιβεβαιωθεί στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Αν. Ασία και την Αυστραλία. Εκτιμάται ότι η αριθμός τους αυξάνεται κάθε χρόνο με ρυθμό 100% έως 500%. Οι περισσότερες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί σε συγκροτήματα διαμερισμάτων και πολυκατοικίες.

Οι εξάποδοι κοριοί μήκους έξι χιλιοστών (του είδους Cimex lectularius), που τρέφονται με αίμα, προκαλούν έντονο ερεθισμό και φαγούρα, αλλά δεν θεωρούνται επικίνδυνοι για μετάδοση σοβαρών ασθενειών. Τα έντομα μπορεί να κρύβονται σε σκεπάσματα, μαξιλάρια, ντουλάπες, παπούτσια και βαλίτσες, ταξιδεύοντας έτσι ακόμα και… πρώτη θέση από χώρα σε χώρα. Οι κοριοί μπορεί εξάλλου να κρύβονται σε σκοτεινές γωνιές μέχρι κι ένα εξάμηνο, χωνεύοντας την προηγούμενη τροφή τους, γι’ αυτό η ανεύρεση και εξολόθρευσή τους είναι τόσο δύσκολη.

Διάφορες υποθέσεις γίνονται από τους επιστήμονες για τις αιτίες της νέας «έκρηξης» των κοριών διεθνώς, όπως η μεγάλη αύξηση των διεθνών ταξιδιών, η ολοένα συχνότερη ανταλλαγή μεταχειρισμένων επίπλων και ρούχων, η αλλαγή στο είδος των χρησιμοποιούμενων εντομοκτόνων και παρασιτοκτόνων (από ευρέος φάσματος σε πιο εξειδικευμένα), καθώς και η αυξημένη αντίσταση των κοριών σε αυτές τις χημικές ουσίες.

Η γενετική ανάλυση ελπίζεται ότι θα εντοπίσει τους βιολογικούς μηχανισμούς αντίστασης και τα γονίδια που παρέχουν την αυξημένη αντίσταση, ώστε μελλοντικά να βρεθούν πιο αποτελεσματικοί τρόποι εξόντωσης των κοριών, οι οποίοι, προς το παρόν, αποδεικνύονται… πολλοί σκληροί για να πεθάνουν. Θα χρειαστούν πάντως και άλλες έρευνες για να βεβαιώσουν ότι συγκεκριμένα γονίδια των κοριών είναι αυτά που τους χαρίζουν αυξημένη ανθεκτικότητα.

πηγή(πρωτοτύπου): newsit.gr
πηγή(αλίευσης): perierga.gr

Advertisements

2 thoughts on “#6 Τα νέα τελικά είναι πολύ χειρότερα!

 1. Τι μου λες!!!
  Ωρες είναι να με τσιμπήσουν και οι  κορέοι!
  Είχα τους κώνωπες , που κάθε καλοκαίρι ταλαιπωρούν με τα τσιμπήματά τους το τρυφερό μου δερματάκι, νάχω τώρα και τους απαίσιους κορέους! :))
   Δεν πάμε καλά, καθόλου καλα!

  Εκείνο το DDT το θυμάμαι! Μου άρεσε να το μυρίζω…και η μητέρα μου φώναζε!
  Ψέκαζε και έκλεινε την πόρτα του δωματίου, βγαζοντάς μας έξω!  Τι μου θύμισες μ'αυτό το άρθρο που βρήκες!
   

  Like

 2. Προσωπικά θα ανησυχήσω όταν αποφασίσουν να μεταβούν μαζικά στην Ελλάδα. Για κάποιον δυσεξήγητο λόγο στον ευρύτερο πληθυσμό διαθέτουμε ακόμη κοριοξηρασία, ίσως το είδος που ευδοκιμεί εδώ να είναι τελικά το Cimex Stratopedicus 🙂

  Από τον στρατό θυμάμαι χαρακτηριστικά, στην Κομοτηνή, που οι κοριοί αποφάσισαν να με τιμήσουν την τελευταία νύχτα πριν κατέβω με μετάθεση Αθήνα. Ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που με τσίμπησε κοριός στον στρατό αλλά εκείνη την μέρα με έκαναν ΤΟΥΜΠΑΝΟ! Λες και το ήξεραν τα μπαγάσικα και είπαν να βγάλουν και τα αναδρομικά 😛

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s