#8 Με νέες υποβαθμίσεις απειλεί ο Fitch

Oι αγαπημένοι σε όλους μας “αξιοσέβαστοι και εγκυρότατοι” οίκοι αξιολόγησης, που αξιολογούν τους πάντες αλλά δεν αξιολογούνται από κανέναν, ξαναχτυπούν. Αυτή την φορά ο οίκος Fitch, που απειλεί με νέες υποβαθμίσεις την Ευρώπη αν δεν μειωθούν τα ελλείμματα.

Αλλά εφόσων τα υπέρογκα ελλείμματα δεν φαίνεται να μειώνονται, η λύση κατά τον οίκο Fitch είναι η αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), ώστε να μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα και από την δευτερογενή αγορά…

Επίσης αναμένεται άμεσα η υποβίβαση της Ελλάδας σε κατηγορία C,συγκεκριμένα με το που ανακοινωθεί η ανταλλαγή των ομολόγων της.
Οι εν λόγω οίκοι, στυλοβάτες ενός παρωχημένου συστήματος που κρατιέται
με νύχια και με δόντια να μην καταρρεύσει, προσπαθούν στην Ευρώπη να ολοκληρώσουν την δουλειά που άφησαν μισή στις ΗΠΑ.

Δεν παύει στιγμή να με εκπλήσσει το ότι οι αν και οι αξιολογήσεις και προβλέψεις τους των τελευταίων δέκα περίπου ετών ήταν από γελοίες έως τραγελαφικά άστοχες, όλοι όσοι ασχολούνται με εμπόριο και διακίνηση χρέους, από μικροεπενδυτές  έως κράτη ολόκληρα, εξακολουθούν όχι μόνο να λογαριάζουν τι λένε αλλά και να τους πληρώνουν και συνδρομή! Μαζική παράκρουση βλακείας; Και ναι και όχι, αφού μάλλον επικρατεί η λογική του όχλου : “αφού το κάνουν οι άλλοι ας το κάνουμε και εμείς”.

(με κάποιες πληροφορίες από Reuters)
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s