#13 Πόσο ρεύμα καίει η Google;

Chrome ή Firefox λέτε;

Η Google για πρώτη φορά “αποκάλυψε”, την περασμένη Τετάρτη, ακριβώς πόσο ηλεκτρικό ρεύμα καταναλώνει παγκοσμίως. Μιας και πρόκειται για το Νο1 μυστήριο που καιγόμασταν όλοι να μάθουμε τα τελευταία πέντε χρόνια δεν υπήρχε περίπτωση να προσπεράσω την ευκαιρία να ξεδιψάσω την περιέργειά μας.

Θεωρείται
από τις πλέον ενεργοβόρες εταιρείες παγκοσμίως, και
με το νούμερο που αποκάλυψε το επιβεβαίωσαν και οι ίδιοι…

Σύμφωνα με το πολύ έγκυρο μεν -άγνωστο δε σε όσους οι γνώσεις τους αρχίζουν από τον Πλούταρχο και καταλήγουν στον ΜαρτάκηTR του πανεπιστημίου ΜΙΤ, που αναμεταδίδει το “νέο” από το επίσημο ιστολόγιο της Google, καταναλώνουν ανά πάσα στιγμή 260 MW, δηλ. 260 εκατομμύρια Watt.

Πολλαπλασιάζοντας με τις ώρες όλου του μήνα έχουμε ένα αστρονομικό λογαριασμό από 187 δις βατώρες, ή αν προτιμάτε, για άμεση σύγκριση με το διμηνιαίο χαράτσι της ΔΕΗ, 187 εκατομμύρια κιλοβατώρες. Αστρονομικού μεγέθους νούμερα, τα οποία πηγαίνουν περισσότερο στην ψύξη των μηχανημάτων της, και όχι σε άμεσες λειτουργικές ανάγκες.

Η πιο αγαπημένη και πιο μισητή εταιρεία όλου του πλανήτη, που κάποιοι μακάριοι συνάνθρωποί μας περιορισμένης διανοητικής επάρκειας έχουν ταυτίσει με τον ερχομό του Σατανά – γιατί ποιος μπορεί να είναι βέβαιος ότι μέσα στα απόρρητα εργαστήριά τους οι εβραιομασόνοι δεν καλλιεργούν λουσιφεράκια ε; – αναζητεί λοιπόν τρόπους για να μειώσει το ανθρακικό της αποτύπωμα. Εφεύρημα περισσότερο δημοσιοσχετίστικο για λιγότερα λειτουργικά έξοδα, καλύτερη δημόσια εικόνα, μεγαλύτερη δημοφιλία, ιδίως από οργανωμένους φίλους της Greenpeace, και άρα περισσότερα έσοδα. Σε ένα κέντρο της στην Φινλανδία πρόσφατα, χρησιμοποίησε θαλασσινό νερό για ψύξη της μεραρχίας των server της.

Beyond google and evil

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Stanford Jonathan Koomey, μας λέει πως η Google διαθέτει το 3% των servers παγκοσμίως, όμως καταναλώνει μόλις το 1% της ενέργειας που καίνε όλοι αυτοί οι servers. Άρα είναι αρκετά πιο αποδοτική από τις άλλες εταιρείες. Η Google, περηφανευόμενη για το Gmail της, ανέφερε πως είναι 80% πιο αποδοτικό ενεργειακά σε σχέση με άλλα e-mails.

Τέλος να ξέρετε πως, σύμφωνα πάντα με την Google, το κάθε googlάρισμα που κάνετε καταναλώνει (στην Google) χονδρικά 0,3 Whr. Ήτοι 50 μόλις αναζητήσεις καίνε όσο καίει μία “ηλεκτρονική” λάμπα των 15 Watt για μία ώρα.

με πληροφορίες από το TR
(μετάφραση, απόδοση, σχόλια δικά μου)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s