#14 ΗΠΑ : 46 εκατομμύρια κάτω από το όριο της φτώχειας

Αμερικάνος πολίτης σε σουίτα κέντρου αστέγων

Αρκετά διασκεδάσαμε με τα δυο προηγούμενα άρθρα, ώρα να αντιμετωπίσουμε την στυγνή πραγματικότητα. To πρακτορείο Reuters αναφέρει πως το 2010 οι πάμφτωχοι  στην πρώτη σε μέγεθος και μακράν πρώτη σε χρέος οικονομία στον πλανήτη έφτασαν τα 46 εκατομμύρια. 

Aριθμός ρεκόρ και κατά 0,8% αυξημένος σε σχέση με το 2009, που ήταν “μόλις” 43,6 εκατομμύρια. Επίσης πρόκειται για το μεγαλύτερο νούμερο από το 1959 που άρχισαν να δημοσιοποιούνται μελέτες για τα ποσοστά φτώχειας…

Αλλά και οι εργαζόμενοι αμερικάνοι είχαν θέμα, με μειώσεις αποδοχών. Η δική μας πρωτοκλασάτη δημοσιογράφος Έλλη -δεν είμαι πολύ  απαστράπτουσα;- Στάη αναγκάστηκε, όπως δήλωσε, να πάψει να απολαμβάνει τις υπηρεσίες του σοφέρ της και να αρχίσει ξανά να οδηγάει η ίδια, με κίνδυνο να γδάρει ανά πάσα στιγμή τα Μανόλο Μπλανικ της με τα πεντάλ.

Έτσι και ο μέσος ετήσιος μισθός των αμερικάνων έπεσε στα 49,445 $, μειωμένος κατά 2,3% σε σχέση με το 2009. Έτσι είναι, όλοι χρειάζεται να κάνουμε θυσίες, όπως μας είπε χτες και ο πρωθυπουργός μας : άλλος χάνει τον σοφέρ του, άλλος τα Prada του, και άλλος κόβει εντελώς το κρέας γιατί δεν έχει λεφτά να το αγοράσει. Έκαστος στο είδος και στην κλάση του.


Τα νούμερα του Reuters προχωράνε μετά σε ασφαλιστικές καλύψεις. 50 εκατομμύρια αμερικάνοι, ήτοι κάπου το 1/6 όλου του πληθυμού των ΗΠΑ δεν έχουν κανενός είδους ασφάλιση, αριθμός επίσης ρεκόρ. Τέλος η επίσημη, δηλ. η λογιστικά μαγειρεμένη, ανεργία του ενεργού οικονομικά στις ΗΠΑ φλερτάρει μονίμως με το 10%. Ο Πρόεδρος Ομπάμα, τον οποίο μόλις συνειδητοποίησα πως κανείς δεν λέει πλαντητάρχη όπως τον κατά γενική ομολογία..”περιορισμένης ευθύνης” George W. Bush, σκοπεύει να χτυπήσει την ανεργία με ένα γενναίο πακέτο 450 δις $, που οι Ρεπουμπλικάνοι του έβγαλαν το λάδι όλο το καλοκαίρι για να το δεχτούν. 


Είδατε που δεν έχουμε μόνο εμείς θέμα; Οι ΗΠΑ έχουν στηριχτεί για να μην καταρρεύσουν εδώ και πάνω από μισό αιώνα αποκλειστικά στην θηριώδη πολεμική τους μηχανή. Με το μέγεθος και τον τρόπο που διαχειρίζονται την οικονομία τους (ο αέρας, του άερα, τον αέρα…) αν είχαν αμυντική πολιτική τύπου Ελβετίας δεν θα είχαν πιθανότατα βγάλει ούτε την δεκαετία του ’50.
Εμείς όμως που έχουμε αφήσει κατά πολύ πίσω αυτά τα μεγαλεία αναγκαστικά κάνουμε τουμπεκί. 
Ως πότε;

Με πληροφορίες από Reuters
Advertisements

2 thoughts on “#14 ΗΠΑ : 46 εκατομμύρια κάτω από το όριο της φτώχειας

 1. Kόβουν χρήμα οι Αμερικάνοι, αβέρτα κουβέρτα!
  Να δω πότε θα τσινισει η Κίνα που έχει μαζέψει όλο το δολλάριο.
  —-
  Και βέβαια τα ποσοστά φτώχειας θ'αυξάνονται, όταν γνωρίζουμε πως το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού, κατέχει το 98% του παγκόσμιου πλούτου!

  Είπα καλημέρα? Δεν είπα…

  Like

 2. Είναι πολύ απλό. Αν σκουρύνουν και άλλο τα πράγματα με τους Κινέζους και το εξωτερικό χρέος τους, χτυπάνε μία χρεοκοπία και καθάρισαν. Μιλάω για απόλυτη χρεοκοπία, σε σημείο που να καταρρεύσει πλήρως το δολλάριο και να το εγκαταλείψουν ως νόμισμα, με την προοπτική να φτιάξουν…νεο-δολλάριο όταν αναστηθούν οικονομικά. Έτσι οι Κινέζοι και όλες οι χώρες που έχουν δολλάρια θα έχουν πια μερικούς τόνους άχρηστο χαρτί για προσάναμμα,για τις…κρύες μέρες του χειμώνα :p Και τώρα χαρτί για προσάναμμα είναι αλλά η διαφορά είναι πως έχει *κρατική εγγύηση*. Αλλά βέβαια αυτό δεν πρόκειται να συμβεί γιατί θα καταρρεύσει μαζί και η παγκόσμια οικονομία (που πολύ, πάρα πολύ εύχομαι, αρκεί όμως να γίνει παγκόσμια), και γιατί δεν πρόκειται να ξαναδανειστούν ποτέ από κανέναν για τα επόμενα…100 χρόνια 😉

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s