#20 Έκταση 12 φορές μεγαλύτερη της Ελλάδας θα «καταπιούν» οι μεγαλουπόλεις ως το 2030

Σανγκάη, μια πόλη χτισμένη από τόνους αίμα

Καιρός για ένα κρισοδιάλειμμα. Διαβάζω στο in.gr, που με την σειρά του αντλεί πληροφορίες από την επιστημονική επιθεώρηση PLoS One, πως μέχρι το 2030 οι (υπάρχουσες) μεγαλουπόλεις θα έχουν επεκταθεί κατά ενάμιση εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα, έκταση περίπου όσο 12 φορές η Ελλάδα.

Το δικό μας λεκανοπέδιο δηλαδή θα έχει υπερκαλύψει όλη την Αττική – αν λέγεται Αττική και όχι New Berlin ως τότε. Η έρευνα που επικαλείται το in.gr κράτησε 30 ολόκληρα χρόνια και διαπίστωσε πως, όπως είναι προφανές, ο ρυθμός αστικοποίησης των πόλεων είναι πολύ ταχύτερος στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ποιος ξέρει, ίσως σε άλλα 50 χρόνια φτάσουμε σε μία κατάσταση πλανήτη-πόλης (η λεγόμενη “Οικουμενόπολη” ) δίχως ίχνος αδόμητης γης, όπως o πλανήτης Coruscant του Star Wars. Αλλά για την ώρα ας επιστρέψουμε στο παρών (οι τονισμένες λέξεις από εμένα)

Έκταση 12 φορές μεγαλύτερη της Ελλάδας θα «καταπιούν» οι μεγαλουπόλεις ως το 2030

Ουάσινγκτον

Μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, μια έκταση που υπερβαίνει το ενάμισι εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα θα έχει γίνει τσιμέντο, δείχνει αμερικανική μελέτη για τη διόγκωση των πόλεων σε όλο τον κόσμο.

«Αυτή η “αστικοποίηση” της γης συμβαίνει σε μαζικό επίπεδο σε όλο τον κόσμο, ωστόσο η Ινδία, η Κίνα και η Αφρική αντιμετωπίζουν τους μεγαλύτερους ρυθμούς αύξησης της έκτασης των πόλεων» αναφέρει ο Μπούρακ Γκένεραλπ, γεωγράφος του Πανεπιστημίου Texas A&M και επικεφαλής της έρευνας.

«Η μελέτη μας κάλυψε το διάστημα από το 1970 έως το 2000 και διαπιστώνει ότι η ανάπτυξη των πόλεων συμβαίνει με ταχύτερο ρυθμό στις αναπτυσσόμενες χώρες. Είναι όμως η Βόρειος Αμερική που έζησε τη μεγαλύτερη αύξηση στην έκταση των αστικών περιοχών» επισημαίνει.

Τα δεδομένα που συγκέντρωσαν οι ερευνητές δείχνουν ότι η έκταση των πόλεων σε παγκόσμιο επίπεδο θα έχει αυξηθεί έως το 2020 κατά 1.528.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Συγκριτικά, η έκταση της Ελλάδας είναι σχεδόν 12 φορές μικρότερη στα 133.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

«Οι περιοχές στις οποίες αναπτύσσονται περισσότερο οι πόλεις είναι η παράκτια ζώνη, και αυτή η τάση είναι αξιοσημείωτη» σχολιάζει ο Δρ Γκένεραλπ. «Αυτό αποτελεί πηγή ανησυχίας καθώς οι παράκτιες περιοχές αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της ανόδου της στάθμης των θαλασσών, των πλημμυρών, των τυφώνων, των τσουνάμι και άλλων καταστροφών» επισημαίνει.

Παραδέχεται πάντως ότι η αστυφιλία έχει και τη θετική της πλευρά: «Οι άνθρωποι που ζουν στις πόλεις έχουν καλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και σε εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης. Επίσης, οι πόλεις είναι πιο αποδοτικές όσον αφορά την ενεργειακή κατανάλωση, σε σχέση με αγροτικές περιοχές».

»Στις πόλεις, οι άνθρωποι ανταλλάσσουν ιδέες, εμπειρίες και υλικά. Όλα αυτά τροφοδοτούν την καινοτομία και δημιουργούν επιχειρηματικές ευκαιρίες. Εξαιτίας αυτών των αλληλεπιδράσεων, οι πόλεις είναι τα πιθανότερα σημεία όπου θα εμφανιστούν οι λύσεις για τις περιβαλλοντικές και οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε» τονίζει ο ερευνητής.

Η έρευνα της ομάδας του δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική επιθεώρηση PLoS One.

Σύμφωνα με προηγούμενη εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών, μέχρι το 2030 ο παγκόσμιος πληθυσμός των πόλεων θα έχει αυξηθεί κατά 1,47 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Σύμφωνα πάντως με τη νέα μελέτη, οι αστικές περιοχές επεκτείνονται πιο γρήγορα από ό,τι αυξάνεται ο πληθυσμός τους.

Newsroom ΔΟΛ
Advertisements

2 thoughts on “#20 Έκταση 12 φορές μεγαλύτερη της Ελλάδας θα «καταπιούν» οι μεγαλουπόλεις ως το 2030

 1. Αναπτυσσόμενη χώρα δεν θα την έλεγες την Ελλάδα…άρα έχουμε καιρό ως την τέλεια τσιμενοποίησή μας!

  Σε λίγο καιρό με την πείνα που έχει να πέσει, θα γεμίσουν τα χωριά μας, στα οποία όσο νάναι το περιβολάκι θα το βρεις με τις ντοματούλες σου…
  Και στην περίοδο της  κατοχής σώθηκαν όσοι βρέθηκαν στα χωριά τους!

  Σε μας λοιπόν να μου το θυμηθείς θα σημειωθεί το αντίθετο!

  Like

 2. Ούτε αναπτυγμένοι είμαστε ούτε αναπτυσσόμενοι. Υποανάπτυκτοι είμαστε! :p
  Λοιπόν, τώρα μου μπήκε η ιδέα να αφήσω για λίγο στην άκρη το clopy και να γράψω ένα δικό μου άρθρο
  πάνω στο θέμα. Σχετικά tags : παραδοσιακές αξίες, χρήμα, χρεός, μαμ, χωριά, πόλεις, τεχνολογία, επιστήμη, ενεργειακές πηγές.
  Αλλά βασικά επειδή μπορεί να αργήσει αυτό το άρθρο κράτα τις παραδοσιακές αξίες, την επιστήμη, την τεχνολογία και τις πηγές, αφαίρεσε το χρήμα, το χρέος, τις επιχειρήσεις, τις τράπεζες και βεβαίως τους πολιτικούς και έχεις μία επαρκή εικόνα 🙂
  Για περισσότερα, μια μέρα που θα διαθέτεις *πολύ* χρόνο δες αυτό, αν ακόμη δεν το έχεις δει : http://www.youtube.com/watch?v=4Z9WVZddH9w Πίστεψέ με, δεν θα χάσεις λεπτό από τον χρόνο σου.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s