#32 Να πως θα αποδείξουμε ότι είναι ψεύτες!

Ας είναι καλά οι Βρετανοί επιστήμονες, που σχεδίασαν έναν επαναστατικό ανιχνευτή ψεύδους. Η συσκευή αυτή μάλλον ρίχνει σκόνη στους παραδοσιακούς πολυγράφους. Χρησιμοποιεί μεταξύ άλλων λειτουργία θερμικής απεικόνισης, για να ανιχνεύει τις διακυμάνσεις στην θερμοκρασία του προσώπου. 

Αμφιβάλλω αν ακόμη και οι πιο ψύχραιμοι που “σπάνε” τους πολυγράφους μπορούν να ξεγελάσουν αυτή τη συσκευή. Τα καλά νέα είναι πως πλέον θα έχουμε την τεχνική τουλάχιστον δυνατότητα να ξεσκεπάσουμε τον ΓΑΠ, τον Μπένι και όλη την παρέα του που μας έχουν ψήσει σαν αρνάκια γάλακτος στα κάρβουνα δυο σχεδόν χρόνια τώρα. Τα άσχημα νέα είναι ότι θα αργήσει λίγο να βγει από το εργαστήριο. Αναμεταδίδω από το Κουνάβι, που με την σειρά του άντλησε από το newsit.gr*

Πως θα καταλάβετε τους ψεύτες! 

“Μα υπάρχουν λεφτά σας λέω!!”

Μια ομάδα επιστημόνων από τη Βρετανία, έφτιαξε έναν πρωτοποριακό ανιχνευτή ψεύδους που υπόσχεται να ξεσκεπάσει όσους λένε ψέμματα.


Η συσκευή θα αξιοποιεί τις διακυμάνσεις στη θερμοκρασία του προσώπου (γύρω από τα μάγουλα και τα μάτια).
Βρετανοί ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ αξιοποίησαν την τεχνολογία θερμικής απεικόνισης για την κατασκευή του ανιχνευτή ψεύδους.

 «Αναπτύξαμε ένα σύστημα με το οποίο μπορούμε να αναλύσουμε τα δεδομένα από τα πρόσωπα των ανθρώπων για να ανιχνεύσουμε τα ψέματα», δήλωσε ο καθηγητής Χασάν Ουγκέιλ.

Μια ειδική κάμερα θερμικής απεικόνισης καταγράφει τις διακυμάνσεις στη θερμοκρασία του προσώπου κατά τη διάρκεια των απαντήσεων που δίνει ένας άνθρωπος σε συγκεκριμένες ερωτήσεις που του υποβάλλονται.

«Όταν κάποιος ψεύδεται, η δραστηριότητα του εγκεφάλου συνήθως αλλάζει και αυτό μπορούμε να το εντοπίσουμε μέσω της θερμικής κάμερας», εξήγησε ο καθηγητής.

Οι περιοχές γύρω από το μάτι και τα μάγουλα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στην αύξηση της θερμοκρασίας.
Λειτουργώντας παράλληλα με το σύστημα θερμικής απεικόνισης, μία φωτογραφική μηχανή καταγράφει τις κινήσεις και τους μορφασμούς του προσώπου καρέ-καρέ και στη συνέχεια τα αναλύει με τη χρήση του λογισμικού Facial Action Units, ενός συστήματος που κατηγοριοποιεί την έκφραση του προσώπου, το οποίο επινοήθηκε από τους αμερικανούς ψυχολόγους Πολ Έκμαν και Γουόλτερ Φρίζεν.

Οι πληροφορίες συλλέγονται και διαβιβάζονται σε έναν υπολογιστή. Στη συνέχεια, ένας ειδικά διαμορφωμένος μαθηματικός αλγόριθμος αξιολογεί πόσο ειλικρινής είναι ο ερωτώμενος. Περίπου 30-40 άτομα έχουν δοκιμαστεί μέχρι στιγμής με ποσοστό επιτυχίας δύο στα τρία.

Ωστόσο, χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη μέχρι να τελειοποιηθεί η μέθοδος, λέει ο καθηγητής Ουγκέιλ. Όμως, τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του είναι αισιόδοξοι ότι η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πραγματικές συνθήκες.

Η τεχνολογία αναμένεται να δοκιμαστεί σε βρετανικό αεροδρόμιο μέχρι το τέλος του 2011, με την ελπίδα ότι μπορεί να ενισχύσει τις τρέχουσες τεχνικές που χρησιμοποιούνται από τον Οργανισμό Ελέγχου Συνόρων της Βρετανίας.

δευτερογενής πηγή*

*το πρωτότυπο δεν το βρίσκω και (κατά την προσφιλή τακτική πλείστων ιστολογίων) το Κουνάβι δεν δίνει απευθείας πηγή παρά μόνο ένα newsit.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s