#43 Κομήτης έπεσε πάνω στους…Comète

Λένε ότι είναι πολύ σπάνιο να σου πέσει μετεωρίτης στο κεφάλι, ή έστω στην στέγη του σπιτιού σου. Φανταστείτε λοιπόν πόσο σπάνιο είναι να πέσει μετεωρίτης (τμήμα κομήτη) στην στέγη της οικογένειας Comète στην Γαλλία! Πραγματικά εκπληκτικό, αξίζουν στάνταρ νέα κατηγορία στο βιβλίο Guinness!

Ο κομήτης των Κομέτ πρέπει να σχημάτισε μία μεγάλη πύρινη μπάλα στον ουρανό όπως αυτή της φωτό πριν καταλήξει στην στέγη τους. Και αυτό γιατί τα λεγόμενα “πεφταστέρια” είναι στην πραγματικότητα μικροσκοπικά σαν κόκκοι άμμου -έως το πολύ σαν στραγάλια- πριν μπουν στην ατμόσφαιρα. Ενώ ο δικός τους ήταν μεγάλος σαν αβγό στο τέλος της διαδρομής του. Αναμεταδίδω από το in.gr …

Έκπληξη στα κεραμίδια

Μετεωρίτης σε μέγεθος αβγού έσκασε σε στέγη στο Παρίσι

Παρίσι

To επίθετό τους είναι «Κομέτ», δηλαδή «κομήτης». Σαν να μην έφτανε όμως αυτή η «αστρονομική κληρονομιά», η οικογένεια Κομέτ έπεσε θύμα ενός αρχαίου μετεωρίτη που σφηνώθηκε στην οροφή του σπιτιού τους έξω από το Παρίσι.

Ο διαστημικός βράχος, βάρους 88 γραμμαρίων και μεγάλος σαν αβγό, έσπασε τα κεραμίδια της στέγης το καλοκαίρι, όταν οι Κομέτ έλειπαν σε διακοπές.

Όταν επέστρεψαν, παρατήρησαν ότι η οροφή έβαζε νερά. Ο εργάτης που κλήθηκε να την επιδιορθώσει διαπίστωσε ότι ένας μαυρισμένος βράχος διαπέρασε τα κεραμίδια και σφηνώθηκε στη μόνωση.

Η Μαρτίν Κομέτ, δημόσιος υπάλληλος 32 ετών, ζήτησε τη γνώμη του γεωλόγου Αλέν Κλαρόν, ο οποίος της είπε ότι είχε κάνει μια «εξαίρετη ανακάλυψη».

«Είναι εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο. Μόλις 50 μετεωρίτες έχουν πέσει στη Γαλλία σε διάστημα τεσσάρων αιώνων» σχολίασε ο Κλαρόν στους δημοσιογράφους «Δεν έχουμε ξαναβρεί κάτι τέτοιο σε μια ακτίνα 80 χλμ από το Παρίσι» είπε.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, ο μετεωρίτης της οικογένειας Κομέτ είναι ένας χονδρίτης, η συνηθέστερη κατηγορία μετεωριτών.

Οι χονδρίτες, που κινούνται σήμερα στη λεγόμενη ζώνη των αστεροειδών, ανάμεσα στον Άρη και τον Δία, πιστεύεται ότι σχηματίστηκαν πριν από περίπου 4,57 δισεκατομμύρια χρόνια, την ίδια περίοδο που σχηματίστηκε η Γη και οι υπόλοιποι πλανήτες.

Αυτό σημαίνει ότι η μαυρισμένη πέτρα της οικογένειας Κολέτ είναι από τα αρχαιότερα αντικείμενα που υπάρχουν σήμερα στον πλανήτη.

Παρόλο όμως που οι μετεωρίτες πωλούνται σε επιστήμονες και συλλέκτες έως και για 1.000 ευρώ το γραμμάριο, οι Κολέτ είναι αποφασισμένοι να τον κρατήσουν.

«Έπεσε στα κεφάλια μας ένα κομμάτι από την ιστορία του Διαστήματος, η οποία είναι συναρπαστική, αλλά την αγνοούσαμε μέχρι σήμερα» σχολίασε η κ. Κολέτ στην εφημερίδα Le Parisien.

«Είναι σαν παραμύθι, μας είπαν ότι ήταν λιγότερο πιθανό κι από το να κερδίσει κανείς το λαχείο» είπε.

Newsroom ΔΟΛ
πηγή(πλην προλόγου-φωτό) : in.gr
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s