#44 "Αγανακτισμένοι" σε 951 πόλεις από 82 χώρες δίνουν σήμερα δυναμικό παρών

Τον χορό άνοιξαν οι λαοί της Βόρειας Αφρικής. Τυνησία, Αλγερία, Αίγυπτος, Λιβύη. Παράλληλα επεκτάθηκε και στην Μέση Ανατολή, στην Συρία και στην Υεμένη. Από τον Μάη οι Ισπανοί έδειξαν τον δρόμο και στην Ευρώπη, προκαλώντας μας να ξυπνήσουμε. Τον Ιούνη σηκώσαμε το γάντι και ξυπνήσαμε και εμείς, ξυπνήσαμε δυναμικά. 

Αλλά αν δεν ξυπνήσει και η υπερδύναμη δεν γίνεται πραγματική δουλειά. Οι Αμερικάνοι ξύπνησαν τέλη Σεπτέμβρη, στη Νέα Υόρκη. Το κίνημά τους Occupy Wall Street οργανώθηκε εξαρχής άριστα, κυρίως μέσω διαδικτύου. Μέσα σε λιγότερο από 20 μέρες επεκτάθηκε σε όλες τις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ και σε αρκετές χώρες του κόσμου. Και σήμερα φτάνει στο αποκορύφωμά του με ένα συντονισμένο, δυναμικό παρών σε 950+ πόλεις από 82 χώρες στον κόσμο. Στα καθ’ημάς έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση και συναυλία στην πλατεία Συντάγματος.

Διαβάζω με λύπη στο in.gr πως ο γλοιώδης ΣΥΡΙΖΑ δεν δίστασε να εκμεταλευτεί πολιτικά το γεγονός, παρόλο που το κίνημα είναι αμιγώς μη κομματικό. Και μόνο για την δήλωσή τους που θα διαβάσετε παρακάτω αξίζουν ένα σούπερ γιαούρτωμα τα όρνεα. Θα καταθέσω τις απόψεις μου και τις επιφυλάξεις μου για το κίνημα “Occupy Earth”(πλέον) σε ύστερο άρθρο μου …

951 πόλεις – 82 χώρες

Παγκόσμια κινητοποίηση «για αλλαγή και αληθινή δημοκρατία» το Σάββατο

Αθήνα 

Διαδηλώσεις «Αγανακτισμένων» υπέρ της αλλαγής και της αληθινής δημοκρατίας και ενάντια στην απληστία και τη διαφθορά διοργανώνονται το Σάββατο σε δρόμους και πλατείες από την Αμερική ως την Ασία και από την Ευρώπη ως την Αφρική. Οι πολίτες του κόσμου θα διαδηλώσουν σε 951 πόλεις σε 82 χώρες κάτω από το σύνθημα «Ενωμένοι για την παγκόσμια αλλαγή».

Μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις -με αντικυβερνητικό χαρακτήρα- αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Ρώμη. Μεγάλη διαδήλωση αναμένεται και στην Ισπανία, τη γενέτειρα του κινήματος των Αγανακτισμένων. Δυναμικό «παρών» υπόσχεται το κίνημα «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ», που πήρε τη σκυτάλη από τις κινητοποιήσεις στην Ευρώπη, οι οποίες με τη σειρά τους εμπνεύστηκαν από την Αραβική Άνοιξη.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το αδελφό κίνημα «Καταλάβετε το Χρηματιστήριο του Λονδίνου» δίνει ραντεβού το Σάββατο στην Πλατεία Πατερνόστερ, κοντά στα γραφεία της Bank of America.

Από την Τανζανία ως τη Χαβάη, τουλάχιστον 951 πόλεις σε 82 χώρες είχαν δηλώσει έως το βράδυ της Παρασκευής ότι θα δώσουν το «παρών» στην κινητοποίηση, και ο αριθμός διαρκώς αυξάνεται όπως φανερώνουν οι κουκκίδες στον παγκόσμιο χάρτη των κινητοποιήσεων του δικτυακού τόπου «Ενωμένοι για την παγκόσμια αλλαγή – 15.10.2001».

Την ίδια ώρα μεγάλη είναι η κινητοποίηση για τον σχεδιασμό των διαδηλώσεων στα μπλογκ και οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπου τονίζεται ότι οι διαμαρτυρίες και οι διαδηλώσεις είναι και πρέπει να παραμείνουν ειρηνικές.

«Στις 15 Οκτωβρίου, άνθρωποι από όλο τον κόσμο θα βγουν σε δρόμους και πλατείες. Από την Αμερική ως την Ασία, από την Αφρική έως την Ευρώπη, ο κόσμος ξεσηκώνεται για να διεκδικήσει τα δικαιώματά του και να αποκτήσει μια αληθινή δημοκρατία. Τώρα ήρθε η ώρα να ενωθούμε όλοι σε μια παγκόσμια, ειρηνική διαμαρτυρία» αναφέρει το κείμενο της κινητοποίησης.

«Οι κυβερνήσεις λειτουργούν για το όφελος των λίγων, αγνοώντας τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας και το ανθρώπινο και περιβαλλοντικό κόστος που πληρώνουμε όλοι. Αυτή η ανυπόφορη κατάσταση πρέπει να σταματήσει»

»Ενωμένοι σε μια φωνή, θα δείξουμε στους πολιτικούς και την οικονομική ελίτ που υπηρετούν, ότι εμείς, ο λαός, θα αποφασίσουμε για το μέλλον μας. Δεν είμαστε εμπορεύματα στα χέρια των πολιτικών και τραπεζιτών που δεν μας αντιπροσωπεύουν» αναφέρεται στο δικτυακό τόπο «Ενωμένοι για την παγκόσμια αλλαγή».

Καλούν όσους συμμετέχουν να φέρουν μαζί τους υπνόσακους, φαγητό και ρούχα, «αυστηρά όχι ναρκωτικά ή αλκοόλ», γράφει ενδεικτικά σελίδα των Νεοζηλανδών «Αγανακτισμένων», όπως μεταδίδει το Reuters.

Παραταύτα -και αυτό είναι χαρακτηριστικό του κινήματος- οι διαδηλωτές δεν έχουν σαφή και ενιαία αιτήματα πέρα από την αντίθεση στο άπληστο 1% του πληθυσμού. Σε κάθε χώρα οι διαδηλωτές -όσοι και ανά είναι τελικά ή όσοι και αν γίνουν στην πορεία- είναι σίγουρο ότι θα καταθέσουν και τα δικά τους αιτήματα στο γενικότερο πλαίσιο της αλλαγής και της ειρηνικής διαμαρτυρίας.

Συγκέντρωση και συναυλία έχει προγραμματιστεί το Σάββατο και στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα. Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «τα βλέμματα είναι στραμμένα στις πλατείες της Ευρώπης , εκεί που τα αιτήματα της άμεσης δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας παίρνουν μία νέα διάσταση και ανανεώνουν την ελπίδα».

Μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν στη Ρώμη με τους διοργανωτές του κινήματος «Καταλάβετε τη Ρώμη» να προβλέπουν συμμετοχή έως και 200.000 ατόμων. Δυναμική αναμένεται η συμμετοχή μαθητών και φοιτητών, που διαδήλωσαν την περασμένη εβδομάδα σε 90 πόλεις της Ιταλίας κόντρα στις περικοπές στην Παιδεία.

Η μεγάλη διαδήλωση αναμένεται να ξεκινήσει στις 15:00 (ώρα Ελλάδος) στη Ρώμη, όπου συνεχίστηκαν για τρίτη ημέρα την Παρασκευή ειρηνικές διαδηλώσεις μπροστά από την Τράπεζα της Ιταλίας. Ένταση επικράτησε αντίθετα στο κέντρο του Μιλάνου, όπου φοιτητές έβαλαν στο στόχαστρο τα γραφεία της Goldman Sach’s και σημειώθηκαν επεισόδια.

Διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε τουλάχιστον 28 πόλεις στη Γαλλία. Στο Παρίσι, οι διαδηλωτές θα ξεκινήσουν από τους μεγάλους σιδηροδρομικούς σταθμούς της πόλης για σχηματίσουν πορεία που θα περάσει από το γαλλικό χρηματιστήριο και το δημαρχείο.

Εκατοντάδες διαδηλωτές αναμένονται και στον καθεδρικό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο, που θα πραγματοποιήσουν πορεία στο κοντινό Σίτι με το παραλλαγμένο σύνθημα «Καταλάβετε το LSX» (Χρηματιστήριο του Λονδίνου).

Newsroom ΔΟΛ


πηγή(πλην προλόγου) : in.gr

Advertisements

3 thoughts on “#44 "Αγανακτισμένοι" σε 951 πόλεις από 82 χώρες δίνουν σήμερα δυναμικό παρών

  1. Λέτε η ανατροπή του παγκόσμιου συστήματος να έρθει απο την Αμερική? Τι ειρωνεία…..!
    Την Καλημέρα μου!

    Like

  2. Καλημέρα Κάρυ 🙂 Το μέγα ερώτημα πιστεύω δεν είναι αν μπορεί να ανατραπεί το σημερινό status quo αλλά τι θα το αντικαταστήσει. Πολλοί φοβούνται την αλλαγή όχι γιατί έχουν κεκτημένα συμφερόντα, αλλά γιατί δεν βλέπουν άλλο πιο δίκαιο και παράλληλα βιώσιμο σύστημα. Αυτοί που σκούζουν για “άμεση δημοκρατία” δεν έχουν μάλλον κάτσει να σκεφτούν πως ένα σύστημα πραγματικά άμεσης, μη αντιπροσωπευτικής, εντελώς “επίπεδης” δημοκρατίας, θα ήταν τόσο πολύπλοκο που θα ήταν πρακτικά αδύνατο να υλοποιηθεί.  Στην Αρχαία Ελλάδα δοκιμάστηκε για μία περίοδο αλλά τότε οι πληθυσμοί ήταν χιλιάδες φορές μικρότεροι. Και πάλι δεν κράτησε πολύ. Όχι, το πρόβλημα είναι πρωτίστως οικονομικό. Πιστεύω πως πρέπει να χτυπήσουμε το πρόβλημα στην ρίζα του, που είναι το μονεταριστικό σύστημα. Αν δεν ακυρωθεί αυτό δεν βλέπω φως.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s