#45 Οι κινητοποιήσεις της εβδομάδας σε ΜΜΜ και αλλού

Προσπερνάω για την ώρα το φλύαρο κοινό άρθρο των Ραγκούση, Αννούλας, Λοβέρδου και την σημερινή “βαρυσήμαντη” συνάντηση του ΓΑΠ με τον διακοσμητικό μας Πρόεδρο της Δημοκρατίας για κάτι πιο χρήσιμο και πρακτικό. 

Οι απεργίες των δημόσιων υπαλλήλων μπορεί να αφορούν άμεσα μόνο αυτούς αλλά οι απεργίες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς μας αφορούν όλους. Εξακολουθεί να μου διαφεύγει γιατί με τις απεργίες τους ταλαιπωρούν και όλους τους άλλους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, εξαναγκάζοντάς τους να παίρνουν ταξί (τις μέρες που υπάρχουν) από λεφτά που δεν έχουν ή χρωστάνε για να πάνε στην δουλειά τους.

Στην οποία αν δεν βρουν μέσο να πάνε δεν έχει εφεδρεία αλλά -τις περισσότερες φορές- απόλυση. Εφόσων ο σκοπός των απεργιών είναι να στερήσουν έσοδα από το κράτος θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό να δουλεύουν κανονικά και να κλείνουν απλώς τα ακυρωτικά μηχανάκια τους. Έτσι και οι οδηγοί “χτυπάνε” το κράτος και οι επιβάτες κινούνται, win-win και για τους δυο. 

Αλλά δεν είναι αυτός ο μοναδικός σκοπός έτσι; Απεργώντας και στερούν από το κράτος έσοδα, και προκαλούν απερίγραπτη ταλαιπωρία στους πολίτες κάνοντάς τους να “αγανακτήσουν” (έναντι της κυβέρνησης και του ΟΑΣΑ γιατί “αυτοί φταίνε για όλα”, όπως γράφουν στις δημοσιεύσεις τους) και δεν χρειάζεται να δουλέψουν. Τρία σε ένα. Οι συγκοινωνίες πιστεύω είναι από τα πρώτα που έπρεπε να είχαν ιδιωτικοποιηθεί, εδώ και δεκαετίες ήδη.

Αλλά όχι βέβαια από μία – δυο εταιρείες. Από τουλάχιστον πέντε εταιρείες και παράλληλη επιβολή πλαφόν στα εισιτήρια από μία κρατική επιτροπή που θα τις επόπτευε στενά ώστε να μην δημιουργήσουν καρτέλ. Γνωρίζω τους αντίλογους σε αυτή την πρόταση, αλλά σε όλες τις λύσεις υπάρχουν υπέρ και κατά. Διαβάστε λοιπόν, με την ευγενική συνδρομή του in.gr, ποιοι απεργούν αυτή την βδομάδα …

Απεργιακό «μπλακ άουτ»

Οι κινητοποιήσεις της εβδομάδας, πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

Αθήνα

Σε απεργιακό μπλακ άουτ πέφτει η χώρα από τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, καθώς οι εργαζόμενοι σε πολλούς κλάδους κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, το νέο μισθολόγιο και τις νέες φορολογικές κλίμακες.

Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν με την 48ωρη απεργία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη και την Πέμπτη. Στις 19 του μηνός θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 11:00 στο Πεδίον του Αρεως, ενώ στις 20 του μηνός η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 στο Σύνταγμα. Στην κινητοποίηση θα μετάσχει και η ΟΜΕ-ΟΤΕ, ενώ κλειστά θα είναι με απόφαση της ΕΣΕΕ τα εμπορικά καταστήματα.

Αναλυτικά το απεργιακό δελτίο

 • Οι εφοριακοί ξεκινούν τη Δευτέρα δύο 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.
 • Συνεχίζεται η πανελλαδική αποχή των δικηγόρων ώς την Τετάρτη.
 • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν στις 16:00 τη Δευτέρα στο Καλλιμάρμαρο οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες και οι λιμενικοί.
 • Την προκήρυξη 24ωρης απεργίας από τις 07:00 τη Δευτέρα αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδας. Την Παρασκευή, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών είχε κρίνει παράνομη την απεργία που είχαν εξαγγείλει οι τελωνειακοί.
 • Σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες ώς την Πέμπτη η ΠΟΕ-ΟΤΑ.
 • Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες προχωρά από τη Δευτέρα ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Αγροτική Τράπεζα.
 • Από τη Δευτέρα τα δικαστήρια θα διακόπτουν τις συνεδριάσεις τους μεταξύ 12:00 και 15:00, σύμφωνα με απόφαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
 • Ξεκινά η δεκαήμερη απεργία των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών.

 • Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργούν ώς τις 21 Οκτωβρίου οι υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ, καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) αποφάσισε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις.
 • Οι ενώσεις γιατρών και εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία θα προχωρήσουν την Τρίτη σε κατάληψη των γραφείων των διοικητών και των ταμείων των νοσοκομείων. Η ΟΓΕΝΕ θα συμμετάσχει στην 48ωρη απεργία της Τετάρτης και της Πέμπτης.
 • Σε 48ωρη απεργία προχωρούν από την Τετάρτη οι δάσκαλοι.
 • Την Τρίτη οι καθηγητές οργανώνουν παραστάσεις διαμαρτυρίας και αποκλεισμούς κτιρίων σε Περιφέρειες και Διευθύνσεις εκπαίδευσης και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας. Επίσης, οι καθηγητές συμμετέχουν στη 48ωρη πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη και την Πέμπτη. 
 • Συνεχίζεται ώς τις 06:00 το πρωί της Τρίτης η τριήμερη απεργία κήρυξε η ΕΣΗΕΑ για τους δημοσιογράφους, διοικητικούς υπαλλήλους και τεχνικούς που εργάζονται στο Δημόσιο, στην ΕΡΤ, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, στο Κανάλι της Βουλής, στη Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης και στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
 • Σε 48ωρη απεργία την Τετάρτη και την Πέμπτη προχωρούν οι εργαζόμενοι στις τράπεζες.
 • Την Τρίτη προχωρούν σε 24ωρη απεργία οι δημοσιογράφοι.
 • Χειρόφρενο αναμένεται να σηκώσουν την Τετάρτη τα βυτιοφόρα Δημόσιας Χρήσης.

Χειρόφρενο στα μέσα μεταφοράς

 • Χωρίς τρένα και Προαστιακό θα μείνει η χώρα από την Τρίτη ώς και την Πέμπτη λόγω της τριήμερης απεργίας που προκήρυξαν οι μηχανοδηγοί της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και οι εργαζόμενοι στον Προαστιακό.
 • Την Τετάρτη και την Πέμπτη -το διήμερο της γενικής απεργίας- οι συρμοί του Μετρό θα σταματούν στη «Δουκ.Πλακεντίας» και δεν θα εκτελούνται τα δρομολόγια προς το αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος».
 • Την Τετάρτη και την Πέμπτη απεργούν οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας και αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα στις πτήσεις.
 • Την Τετάρτη και την Πέμπτη δεν κυκλοφορούν τα ταξί.
 • Δεμένα θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια από τη Δευτέρα ώς την Τετάρτη λόγω της 48ωρης απεργίας της ΠΝΟ και της τριήμερης απεργίας και ΠΕΜΕΝ.
 • Αναμένονται αποφάσεις για το πώς θα κινηθούν τα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς. 

Newsroom ΔΟΛ
πηγή(πλην προλόγου) : in.gr
Advertisements

2 thoughts on “#45 Οι κινητοποιήσεις της εβδομάδας σε ΜΜΜ και αλλού

 1. κοριε χαιρομαι που βρεθηκαμε κ ευχαριστω για το περασμα σου απο το σπιτακι μου.πολυ ενδιαφεριν το μπλογκ σου αλλα ακομα περισοτερο ο τρπος που γραφεις.καλη συνεχεια κ καλη εβδομαδα.

  Like

 2. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Revecca αλλά δυστυχώς δεν θυμάμαι ποιο είναι το σπιτάκι σου :s Αν το διαβάσεις αυτό άσε εδώ ή στο chatbox τον σύνδεσμο του ιστολογίου σου πλιζ.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s