#49 «Σε πάνδημο κλοιό η Βουλή»

Έχει ειπωθεί ότι “στον πόλεμο το πρώτο θύμα είναι η αλήθεια”. Έτσι και σε αυτό που κοντεύει πια να εξελιχθεί σε αστικό πόλεμο, για μία ακόμη φορά ακούσαμε πολλά διαφορετικά νούμερα, για την χθεσινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα και όχι μόνο. Όσον αφορά την καρδιά των συγκεντρώσεων, διάβασα νούμερα από 50.000 έως… 1 εκατομμύριο. Η αστυνομία τους περιορίζει σε 70.000 ενώ οι συνδικαλιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο για 200.000 Θα έπρεπε να υπάρχει τρόπος να μετρηθούν οι διαδηλωτές αντικειμενικά, βάσει ίσως της έκτασής τους.

Ίσως και να έχει γίνει από κάποιο πιο αποστασιοποιημένο ξένο μέσο ενημέρωσης. Σημασία έχει πως αυτή η συγκέντρωση ήταν η πιο δυναμική από την δεκαετία του ’80, τότε που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κονταροχτυπιόντουσαν για το ποιος θα κατάφερνε να συγκεντρώσει περισσότερα πρόβατα. Ίσως σήμερα μαζευτούν ακόμη περισσότεροι μιας και οι καρασνόμπ ακτιβιστές του ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ, αποφάσισαν τελικά να ενωθούν με ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Αναμεταδίδω από την Ελευθεροτυπία …

Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011 
11 το πρωί, ώρα… Συντάγματος
Σε πάνδημο κλοιό η Βουλή 

ΣΗΜΕΡΑ, ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ • ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΤΑ 16 ΧΡΟΝΙΑ ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΜΑΖΙ

Σε διήμερη περικύκλωση του Κοινοβουλίου μετατράπηκε η 48ωρη κινητοποίηση των συνδικάτων για το πολυνομοσχέδιο αποσύνθεσης των συλλογικών συμβάσεων, της εργασιακής εφεδρείας, των νέων -ακόμη υψηλότερων- φόρων και της μισθολογικής καθήλωσης στο Δημόσιο και τις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα. 

Μετά τη χθεσινή πάνδημη κινητοποίηση, τόσο στην Αθήνα όσο και σε ολόκληρη την περιφέρεια, όπου έγιναν μαζικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ συνεχίζουν σήμερα με νέα απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 11 το πρωί και ενώ εντός του Κοινοβουλίου θα διεξάγονται η κρίσιμη συζήτηση και η ψηφοφορία επί του επίμαχου πολυνομοσχεδίου.

Η βιαιότητα των παρεμβάσεων, οι συνεχείς περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα και κυρίως το άδικο και το άδηλο -ως προς τη διάρκεια αυτών των επεμβάσεων- αυτών των μέτρων έχουν ριζοσπαστικοποιήσει τους πολίτες κάθε κοινωνικού στρώματος. Οι οποίοι βλέπουν μόνο θυσίες χωρίς διέξοδο και χρονικό περιορισμό. Παράλληλα η μαζικότητα των τελευταίων κινητοποιήσεων και η αυθόρμητη συμμετοχή των διαδηλωτών επανέφεραν με θριαμβευτικό τόνο δύο απλές αλήθειες των κοινωνικών κινητοποιήσεων: η ισχύς βρίσκεται στην ενότητα και οι κινητοποιήσεις δεν «χτυπιούνται» από κάθε είδους προβοκάτορες, όταν είναι μαζικές…

Με αυτό το δεδομένο τα χθεσινά επεισόδια είναι ήσσονος σημασίας, αν συνυπολογίσει κανείς ότι οι διαδηλωτές -και ευτυχώς- δεν είχαν «καθοδήγηση», ενώ πέρσι σε αντίστοιχης ή μικρότερης έκτασης κινητοποιήσεις θρηνήσαμε θύματα αλλά και το γεγονός ότι τα συνδικάτα σήμερα θα διοργανώσουν την πρώτη ενωτική εκδήλωση έπειτα από σχεδόν 16 έτη. Στο Σύνταγμα, όπου καλούν τους εργαζομένους στις 11 π.μ. σε απεργιακή συγκέντρωση κατά της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ θα πάρει μέρος και το ΠΑΜΕ.

«Ενα mail της τρόικας»

«Αυτή η πολιτική δεν έχει μέλλον και όσοι την εκφράζουν επίσης δεν έχουν μέλλον». Με αυτή την κατακλείδα συνόψισε τις εξελίξεις και προδιέγραψε τα επόμενα βήματα της ΓΣΕΕ ο πρόεδρός της Γ. Παναγόπουλος. Ενώ από την εξέδρα της συγκέντρωσης ο οργανωτικός γραμματέας της εργατικής Συνομοσπονδίας, Β. Μουτάφης, τόνισε: «Ενα mail της τρόικας είναι αρκετό για να πάρουν πίσω τις κατακτήσεις δεκαετιών… Οι μεγαλύτερες συντεχνίες είναι όσοι συμμετέχουν στη νεοφιλελεύθερη διαπλοκή».

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κ. Τσικρικάς αναρωτήθηκε: «Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως παίρνει αυτά τα σκληρά μέτρα για να σώσει τη χώρα! Αλλά με ποιο κύρος; Ποια αξιοπιστία και ποια προοπτική θα έχει αυτή η χώρα;»
«Τα “εγκλήματα” εις βάρος του λαού στο όνομα της δήθεν σωτηρίας της χώρας συνεχίζονται» αναφέρει ο γραμματέας της ΓΣΕΕ, Ν. Κιουτσούκης.

«Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) και πρωτόγνωρη κινητοποίηση αποτελεί
την αναγκαία συνθήκη για τη συνολική κλιμάκωση του αγώνα μας,
που θα πρέπει να αποκτά ολοένα και περισσότερα πολιτικά χαρακτηριστικά, μέχρι την απομάκρυνση της σημερινής κυβέρνησης και την ακύρωση του συνόλου των νεοφιλελεύθερων πολιτικών» αναφέρει η Αυτόνομη Παρέμβαση.

πηγή(πλην προλόγου) : Enet.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s