#58 Οι Γερμανοί έρχονται και από το διάστημα

Θα ήταν πάρα πολύ διασκεδαστικό να έπεφτε πάνω στα δικά μας κεφάλια ο γερμανικός δορυφόρος. Αν έπεφτε και πάνω στην βουλή ενώ ήταν κατάμεστη τότε ακόμη και οι άθεοι θα ψιθύριζαν σίγουρα κάτι για “θεϊκό σημάδι”. Δυστυχώς την χάσαμε την ευκαιρία, τα αγνοούμενα αποκαΐδια του δορυφόρου πιθανότατα έπεσαν στην θάλασσα ή σε καμία έρημο, μιας και κανείς δεν ανέφερε τίποτα. Μπήκα αρχικά σε πειρασμό να γράψω για το Βερολίνο και την καρκάλα της Μέρκελ αλλά φυλάω την κακεντρέχειά μου για αργότερα που σαφώς θα μου χρειαστεί περισσότερο. Αναμεταδίδω από το in.gr … 

Η τροχιά που ακολουθούσε ο ROSAT τον έφερνε πάνω από μεγάλο μέρος του πλανήτη (Πηγή: DLR)

Ανεξέλεγκτη επάνοδος

Παλιός γερμανικός δορυφόρος συνετρίβη στη Γη, άγνωστο ακριβώς πού 

Βερολίνο 

Αδιευκρίνιστο παραμένει πού ακριβώς έπεσαν τα συντρίμμια ενός παλιού ερευνητικού δορυφόρου της Γερμανίας, σε μέγεθος τζιπ, ο οποίος εισήλθε στην ατμόσφαιρα τα ξημερώματα της Κυριακής. Περίπου 30 κομμάτια του δορυφόρου ROSAT, συνολικού βάρους 1,7 τόνων, εκτιμάται ότι έφτασαν μέχρι την επιφάνεια -το μεγαλύτερο από αυτά εκτιμάται ότι ήταν το κάτοπτρο ενός τηλεσκοπίου ακτίνων-Χ που μετέφερε ο δορυφόρος. Ο δορυφόρος εκτιμάται ότι εισήλθε στην ατμόσφαιρα κάποια στιγμή από τις 03.45 έως τις 05.15 και τα συντρίμμια του έπεσαν στη Γη λίγο αργότερα με ταχύτητα 450 χιλιομέτρων την ώρα.

Δεδομένου ότι τα δύο τρίτα της Γης καλύπτονται από νερό, το πιθανότερο είναι ότι ο ROSAT κατέπεσε στον ωκεανό. Το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστήματος πιθανότατα θα χρειαστεί αρκετές ημέρες για να εκτιμήσει πού μπορεί να έπεσαν τα συντρίμμια, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν εμφανιστεί αυτόπτες μάρτυρες, ούτε υπάρχουν άλλες αναφορές.

Το Κέντρο εκτιμούσε ότι η πιθανότητα να πέσουν τα συντρίμμια στο κεφάλι κάποιου ανυποψίαστου ανθρώπου ήταν μία στις 2.000. Λόγω της τροχιάς που ακολουθούσε ο ROSAT, συμπληρώνοντας μια περιφορά γύρω από τη Γη κάθε 90 λεπτά, «όλες οι χώρες του κόσμου που βρίσκονται σε γεωγραφικό πλάτος από 53 μοίρες βόρεια μέχρι 53 μοίρες νότια θα μπορούσαν δυνητικά να επηρεαστούν» είχε ανακοινώσει το γερμανικό κέντρο την περασμένη εβδομάδα.

Η ζώνη στην οποία αναφερόταν περιλαμβάνει την Ελλάδα αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της Γης εκτός των πόλων. O ROSAT, που είχε βάρος 2,4 τόνους, εκτοξεύτηκε το 1990 και τέθηκε εκτός λειτουργίας το 1999, όταν χάλασε το σύστημα που «κλείδωνε» το τηλεσκόπιο σε συγκεκριμένα άστρα.

Το τηλεσκόπιο του δορυφόρου ήταν το πρώτο που χαρτογράφησε τον ουρανό στο φάσμα των ακτίνων-Χ και βοήθησε να μελετηθούν τα άστρα νετρονίων και οι μαύρες τρύπες, μεταξύ άλλων.

Ο ROSAT κινούνταν αρχικά σε απόσταση 600 χλμ, ωστόσο η τροχιά του έφθινε την τελευταία δεκαετία και τον είχε φέρει σε απόσταση μόλις 300 χλμ. Όπως οι περισσότεροι δορυφόροι της εποχής του, ο ROSAT δεν διέθετε προωθητικά συστήματα για τη διόρθωση της τροχιάς του και την ελεγχόμενη καταστροφή του στη γήινη ατμόσφαιρα.

Η συντριβή του έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την επανείσοδο στην ατμόσφαιρα του παλιού δορυφόρου UARS της NASA.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

πηγή(πλην προλόγου) : in.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s