#63 Μεταοργουελικοί στοχασμοί

Το 1984 ο Βρετανός σκηνοθέτης Michael Radford, ο δημιουργός του γλυκύτατου Il Postino, γύρισε σε ταινία το ομώνυμο δυστοπικό βιβλίο του George Orwell. Αυτή η ταινία και το πρώτο Alien καθιέρωσαν τον John Hurt και έμελλε να είναι το κύκνειο άσμα του αξέχαστου Richard Burton. O John Hurt υποδύεται τον “αναθεωρητή ιστορίας” του απολύτως ολοκληρωτικού καθεστώτος της Oceania, της μιας αχανούς χώρας-ηπείρου απο τις μόλις τρεις που ο Orwell είχε φανταστεί πως θα απομείνουν στο μέλλον. Ενώ στο 1984 υποδύεται ένα από τα θύματα του καθεστώτος η μοίρα τα έφερε στο “μετα-οργουελικό” V for Vendetta (από τις μετρημένες στα δάχτυλα ταινίες που ΛΑΤΡΕΥΩ!) να επιλεχθεί για τον ρόλο του δικτάτορα! Αναρωτιέμαι λοιπόν αν το μέλλον μας επιφυλάσσει αυτό :


Ή κάτι σαν και αυτό (δώστε λίγο προσοχή τι λέει o -σχεδόν αιωνόβιος!- Fresco για την διαπαιδαγώγιση των μικρών παιδιών) :

Γιατί το σημερινό σύστημα με ΓΑΠ, Μέρκελ, Σαρκοζί, Ομπάμα και όλους όσους τους αντικαταστήσουν, όσους δηλαδή θεατρίνους – φύλακες του χρεοχαρτικού πολιτικού θιάσου τους διαδεχθούν, είναι πασιφανές πως μας οδηγεί στην απόλυτη καταστροφή. Ευτυχώς που αυτό το κατανοούν κάθε μέρα και περισσότεροι. Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω πως θα έχουμε κάτι αντίστοιχο με την δεύτερη λύση. Και αυτό γιατί την πρώτη για να μας την φορέσουν χειροπόδαρα -στην σύγχρονη, πιο τεχνολογική και μάλλον λιγότερο ωμή εκδοχή της- χρειάζονται και τον στρατό, όλο τον στρατό. Kαι πιστεύω πως αυτό είναι πρακτικά αδύνατο να το πετύχουν. Οι περισσότεροι στρατιωτικοί δεν εκτελούν πλέον τυφλά κάθε διαταγή. Δεν είναι δυνατόν να εκτελέσουν παράνομες εντολές, για παράδειγμα να βάλουν εναντίον αυτού ακριβώς που ορκίστηκαν να προστατεύσουν με κάθε μέσο. Όπως το Ελληνικό Σύνταγμα και τους Έλληνες πολίτες όσον αφορά τα καθ’ ημάς.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s