#71 Οι ασυναρτησίες του οικονομολόγου Paul de Grauwe…

O doctor Doom

…μέσα από μία συνέντευξη στον Γιάννη Παλαιολόγο – από την Free Sunday της 13-11-2011.

Τα άρθρα του Γιάννη Παλαιολόγου στην Free Sunday του Γιώργου Κύρτσου τα διαβάζω αρκετό καιρό. Έχει γράψει κάποιες πολύ καλές αναλύσεις, αλλά και κάποιες χοντρές ανοησίες. 

Όπως για παράδειγμα το άρθρο του προ μηνών στην στήλη Worldopinion περί αναπόφευκτης εξόφλησης όλου του δημόσιου χρέους, ακριβώς λόγω που το ίδιο είχε γίνει επί Τρικούπη και Βενιζέλου. Γιατί τίποτα δεν άλλαξε από τότε, όλα τα οικονομικά μεγέθη είναι ίδια ε; Δυστυχώς είτε στερείται φαντασίας και οράματος να διαβάσει ανάμεσα στις γραμμές, είτε ακολουθεί μία γραμμή, είτε ίσως και τα δυο.

Στο ίδιο φύλλο έπλεξε τα εγκώμια των εγκωμίων για τον Πρωθυπουργ(ισκ)ό μας με ένα φαινομενικά εντελώς αφελές άρθρο (“Ένας σοβαρός άνθρωπος”). Στο οποίο ούτε καν άφησε την παραμικρή υπόνοια μήπως τελικά οι εξελίξεις που οδήγησαν στην ανάδειξη Παπαδήμου δεν είναι ακριβώς όπως μας τις σέρβιραν τα κυρίαρχα ΜΜΕ, των οποίων οι εκδότες συζητούν (για τον καιρό λέτε;) με τον ΓΑΠ πίσω από κλειστές πόρτες. Τα ίδια ΜΜΕ που ο ίδιος ο Κύρτσος στα άρθρα του δεν χάνει ευκαρία να τονίζει πως διαμορφώνουν και κατευθύνουν την κοινή γνώμη. Μήπως ρε παιδί μου παίχτηκε κάποιο πολιτικό θέατρο και ο ίδιος, συνειδητά ή ασυνείδητα, τελούσε απλώς τον ρόλο του παρουσιαστή του. Μπα όχι, τα πράγματα στην πολιτική είναι πάντα ακριβώς όπως δείχνουν κε Παλαιολόγο, σωστά;

Αλλά ας επιστρέψω στον “σεβάσμιο και διακεκριμένο” κο Paul de Grauwe. Στον πρόλογο της συνέντευξης ο κος Παλαιολόγος τον χαρακτηρίζει ως “όαση λογικής και διορατικότητας”. Ο φωστήρας των οικονομικών καλεί για δυναμική παρέμβαση της ΕΚΤ, “διαφορετικά το ευρώ θα διαλυθεί”. Βασικά το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης του “λογικού και διορατικού” κου de Grauwe είναι ένα παραλήρημα κινδυνολογίας, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ πως αν πέσει το ευρώ θα καταρρεύσει ολόκληρος ο κόσμος :  

“Ελπίζω αυτοί οι τύποι στην Φρανκφούρτη να αποκτήσουν λίγη κοινή λογική και να συνειδητοποιήσουν ότι είμαστε στο χείλος του γρεμού, και ότι αν δεν κάνουν κάτι τα πάντα θα καταρρεύσουν” , “..αν υπήρχε μία στρατηγική συνεργασίας, θα αποφεύγαμε την ύφεση που μπορεί και να εξελιχθεί και σε κραχ”, “Ανησυχώ πολύ. Βρισκόμαστε στο σημείο αιχμής. Αν δεν δράσουμε γρήγορα, κυρίως η ΕΚΤ, όλο το οικοδόμημα μπορεί να γκρεμιστεί (απαντώντας στην ερώτηση “Θα επιβιώσει το ευρώ;”) “.


Δεν αμφισβητώ αυτά που λέει. Έχει δίκιο πως το ευρώ οδεύει τάχυστα προς τον βούρκο της οικονομικής ιστορίας, και μαζί του θα παρασύρει και τα υπόλοιπα νομίσματα – αρκεί να πέσει και το δολλάριο και τελείωσε όλο αυτό το θέατρο. Αμφισβητώ και οργίζομαι με το ότι, ενώ γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι δεν είναι έτσι, εμμέσως πλην σαφώς και εντελώς ευθαρσώς μας λέει ότι αν πέσει το ευρώ θα ανοίξει ο πλανήτης στα δυο. Ρε ντιγκιντάνκα @λόγε υπασπιστή της HSBC και του City Group, αφού γνωρίζεις καλύτερα από τον καθένα μας ότι η πραγματική χρεοκοπία επέρχεται αν και μόνο αν εξαντληθούν όλοι οι φυσικοί πόροι του πλανήτη!

“H πτώση του ευρώ”, έργο του Paul de Grauwe

Πες ότι γίνονται το ευρώ, το γουάν, το δολλάριο και το γιέν χαρτιά για προσάναμα στο τζάκι, ωραία. Αλλάζει κάτι στην παραγωγική ικανότητα τροφίμων της γης; Όχι. Αλλάζει μήπως κάτι στην δυνατότητα παραγωγής ενέργειας, θα…σβήσει μήπως ο ήλιος, θα στερέψουν οι πετρελαιοπηγές ή θα σταματήσει να φυσάει ο αέρας; Ασφαλώς όχι. Τόσο πολύ σε φοβίζει κε de Grauwe να γυρίσει η οικονομία σε ένα μη χρεοκρατικό/μονεταριστικό σύστημα; Τόσο πολύ σε φοβίζει που τα άχρηστα αερόσημά σου θα πάψουν να έχουν αξία;

Κάντε μας μία μικρή χάρη κε Παλαιολόγε. Φροντίστε να αποκτήσετε λίγη κριτική σκέψη. Γιατί είναι προφανές πως δεν διαθέτετε, ή τουλάχιστον αυτό δείχνετε στα άρθρα σας. Είναι ξεκάθαρο από τον πρόλογο και τις ερωτήσεις που κάνατε πως δεν αποστασιοποιηθήκατε σε αυτή την συνέντευξη, πήρατε ξεκάθαρη θέση υπέρ όλων όσων έλεγε. Οπότε το δεοντολογικό επιχείρημα  “Ο δημοσιογράφος οφείλει να έχει ουδέτερη θέση, να μην παίρνει καν θέση”, στην περίπτωσή σας σαφώς δεν ισχύει, το κάψατε μόνος σας.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s