#74 Έκτακτο χαράτσι για μία μέρα εργασίας το 2011

Διαβάζω στο news247.gr πως η λεγόμενη έκτακτη εισφορά θα μπει ή έχει ήδη μπει ακόμη και σε όσους δούλεψαν (ή θα δουλέψουν) μία μόλις μέρα μέσα στο 2011. Έχω γράψει για το απεριόριστο θράσος των κυβερνώντων και ότι όσο δεν αντιστεκόμαστε σθεναρά θα ενισχύεται (“γιατί τι άλλο να κάνουμε, η χώρα πάει για φούντα”, έτσι;), αλλά αυτό πια θα σκάψει νέα υπόγεια στον υπάρχοντα πάτο που έχουμε πιάσει. Ο αθρογράφος του news247 κάνει λόγο για γελοιοποίηση της Πολιτείας γιατί ίσως δεν κατανοεί ότι και αυτό είναι καθαρά σκόπιμο και όχι “μία ακόμη αβλεψία”. 

Είναι αρκετά πιθανό να επιμείνουν σε αυτό αλλά να το αποσύρουν την τελευταία στιγμή : ακόμη ένα φθηνό κολπάκι “κίνησης καλής θέλησης”, το Νο “έχω χάσει τον λογαριασμό” των τελευταίων 2 ετών με τα οποία όμως ο όχλος τσιμπάει. Το γκρίζο και ανησυχητικό σημείο, που μόλις τώρα μαθαίνω, είναι η προτελευταία παράγραφος. Δηλαδή όποιος δεν έκανε την εν λόγω αίτηση μέχρι και τον Αύγουστο θα κληθεί να πληρώσει το έκτακτο χαράτσι ακόμη και αν δεν δούλεψε ούτε μέρα το 2011 και την έβγαζε απλώς από τα έτοιμα, ελεημοσύνες, ή χρεωνόταν;

Χαράτσι για μια μέρα εργασίας
Άνεργοι που έκαναν έστω και ένα μεροκάματο το 2011 θα αναγκαστούν να πληρώσουν έκτακτη εισφορά. Διαβάστε γιατί απορρίπτονται οι αιτήσεις τους και καταβάλουν και… καπέλο. Τι προβλέπει ο νόμος

Το σκληρό και ανάλγητό του πρόσωπο δείχνει για άλλη μια φορά το κράτος, καθώς χιλιάδες πολίτες που είναι άνεργοι θα κληθούν να πληρώσουν έκτακτη εισφορά, ακόμα και αν έχουν εργαστεί για… μία μέρα μέσα στο 2011. Όπως και με το χαράτσι, έτσι και με την έκτακτη εισφορά, το οικονομικό επιτελείο δεν θεώρησε αναγκαίο να προστατέψει τις ευπαθείς ομάδες, με αποτέλεσμα πολίτες να οδηγούνται στην απόγνωση και η Πολιτεία να γελοιοποιείται.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελευθεροτυπία”,  πολλοί άνεργοι, που έχουν καταθέσει αίτηση εξαίρεσης από την έκτακτη εισφορά, θα δουν την αίτησή τους να απορρίπτεται, αν κάποια στιγμή μέσα στο 2011 είχαν εργαστεί. Σύμφωνα με τον νόμο, για να εξαιρεθούν από την έκτακτη εισφορά, πρέπει μέσα στη χρονιά να μην είχαν πραγματικά εισοδήματα από άλλη πηγή.

Μάλιστα, προβλέπεται και… τιμωρία, καθώς για το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν, υπολογίζεται και προσαύξηση 1% ανά μήνα για το διάστημα που θα περάσει από την υποβολή της αίτησης, μέχρι την έκδοση της απάντησης, κάτι που σημαίνει ότι σε περίπτωση απόρριψης, ο άνεργος θα καταβάλει τον φόρο με καπέλο!

Όπως προβλέπει ο νόμος, οι άνεργοι για να εξαιρεθεί ένας άνεργος από την έκτακτη εισφορά, θα έπρεπε να είχε υποβάλει τη σχετική αίτηση, μέχρι τις 31 Αυγούστου 2011 στην Εφορία, ζητώντας διαγραφή της εισφοράς που είχε βεβαιωθεί, μετά την έκδοση της απόφασης επιδότησης της ανεργίας από τον ΟΑΕΔ κι εφόσον προκύπτει ότι η επιδότηση αυτή είχε αρχίσει τουλάχιστον από 31-08-2011.

Η εξαίρεση αφορά μόνο τους εγγεγραμμένους στο μητρώο των μακροχρόνια ανέργων του ΟΑΕΔ ή όσους λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον συγκεκριμένο οργανισμό και όχι άλλα ταμεία.

πηγή(πλην προλόγου) : news247

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s