#82 Νέα ρεκόρ μάζας οι μαύρες οπές

Προσπερνάω για την ώρα τις πιέσεις στους ηγέτες της Ευρωζώνης -υπό την μορφή απειλών για υποβάθμιση του συνόλου της, ακόμη και της Γερμανίας- από τον οίκο αναξιολόγησης Standard & Poor’s, και προχωράω σε κάτι λιγότερο γήινο και τετριμμένο. Οι επιστήμονες που δεν ασχολούνται με την κίνηση του κοπανιστού αέρα αλλά με αυτήν των ουρανίων σωμάτων, έθεσαν νέα οροφή στην μέγιστη μάζα που μπορεί να έχει μία μαύρη τρύπα ή μαύρη οπή. 

Το προηγούμενο ρεκόρ βαριάς και ασήκωτης μαύρης τρύπας που είχε παρατηρηθεί ήταν 6,3 δισεκατομμύρια ηλιακές μάζες. Τώρα όμως εντόπισαν δύο ακόμη βαρύτερες μάζας 10 δις ηλιακών μαζών έκαστη. Αξιοζήλευτες οι εν λόγω κυρίες : δεν θα υποβληθούν ποτέ σε δίαιτα, λιτότητα ή δημοσιονομική πειθαρχία. Αναμεταδίδω από το in.gr …

“Τα πάχη μου τα κάλλη μου”

Τερατώδεις μαύρες τρύπες καταρρίπτουν κάθε ρεκόρ μάζας

Λονδίνο 

Μια εντυπωσιακή ανακάλυψη πραγματοποίησε ομάδα αμερικανών ερευνητών. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν δύο κολοσσιαίες μαύρες τρύπες, τις μεγαλύτερες που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα στο Σύμπαν. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι δύο μελανές οπές έχουν παρόμοια μάζα και υπολογίζουν ότι κάθεμια εξ αυτών έχει μάζα δέκα δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου!

Οι δύο μαύροι γίγαντες

Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια εντόπισε τις δύο τρύπες χρησιμοποιώντας επίγεια αλλά και διαστημικά τηλεσκόπια. Η μια βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία NGC 3842 και η άλλη στο κέντρο του γειτονικού του NGC 4889. Οι δυο γαλαξίες ανήκουν σε ένα σμήνος το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 310 εκατομμυρίων ετών φωτός από τον δικό μας.

Το προηγούμενο ρεκόρ κρατούσε μια μαύρη τρύπα με μάζα 6,3 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Ήλιου. Οι επιστήμονες πίστευαν παρ’ όλα αυτά ότι υπάρχουν και μεγαλύτερες, εκτίμηση που τελικά επαληθεύτηκε με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο.

Η ανακάλυψη είναι εκτός από εντυπωσιακή και εξαιρετικά χρήσιμη για την επιστημονική κοινότητα. Αυτό γιατί το μέγεθος των δύο τρυπών ξεπερνάει κατά πολύ τις προβλέψεις και θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί για τη δημιουργία και κυρίως την εξέλιξη αυτών των μυστηριωδών κοσμικών αντικειμένων. Η νέα ανακάλυψη προσφέρει νέα στοιχεία που θα φωτίσουν το φαινόμενο των μαύρων τρυπών. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».

πηγή(πλην προλόγου) : in.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s