#83 Μήπως ο Μπένι θέλει να κλείσει την Ελευθεροτυπία;

“Ας είχατε και εσείς φίλο τον Μπένι να κάνατε το ίδιο,χεχεχε”

Του Μπένι δεν του κάθισε καλά η αποκάλυψη της Ελευθεροτυπίας τον Ιούλη για την υπόθεση Proton Bank – Λαυρεντιάδης. Λόγω που το Fimotro το περνάει λίγο στο φλου, πιστεύοντας ίσως πως όλοι έχουμε μνήμη μαμούθ, ας σας θυμίσω εγώ τι είχε γίνει. Το σούπερ λαμόγιο ο κος Αρπακτριάδης είχε βουτήξει 50 εκατομύρια €πουλα από τις οικονομίες των καταθετών της τράπεζας που διοικεί, την Proton Bank – ναι, των καταθετών της. Αυτό όμως εντοπίσθηκε από τυχαίο(;) έλεγχο της ΤτΕ και ο σοβαρότατος επιχειρηματίας κος Αρπακτριάδης πιάστηκε όχι με το χέρι μόνο στο μέλι, αλλά χωμένος μέσα μέχρι τον λαιμό. 

Τα ήθελε γράφει το Fimotro για να εισέλθει στον χώρο των ΜΜΕ. Ευγενής σκοπός δηλαδή, δεν του γυάλισε κάνα νέο ζουμερό 30μετρο σκαρί. Κατόπιν, απ’όσο θυμάμαι, ο λαμόγιος ούτε καν συνελήφθη. Παρενέβη ο Μπένι με όλο το -πολιτικό και μη- εκτόπισμά του και συνήφθη συμφωνία ανάμεσα στον Λαυρεντιάδη και τις διωκτικές αρχές να επιστρέψει τα χρήματα με αντάλλαγμα την……μη δίωξή του!! Και επρόκειτο ασφαλώς για κακουργηματική πράξη έτσι; Ναι, αυτή η παγκόσμια πρωτοτυπία, που μπορεί να έχει κάνα-δυο προηγούμενα σε χώρες σαν την Γκάνα ή την Κολομβία συνέβη μέσα στο καλοκαίρι στην Ελλάδα. Και υπεύθυνος ήταν ο κος Μπένι που τους φίλους του…τους προσέχει.

Φανταστείτε το λίγο. Είναι ακριβώς το ίδιο με ένοπλη ληστεία μιας τράπεζας, με την μόνη διαφορά ότι ο ληστής έτυχε να είναι ο ίδιος ο διοικητής της. Φθάνουν λοιπόν οι αστυνομικοί και τον πιάνουν στα πράσα, με τα φράγκα στο χέρι. Οπότε κλείνουν μαζί του την ευρηματική συμφωνία απλώς να δώσει τα λεφτά πίσω στην τράπεζα (=>στους καταθέτες της), και κατόπιν να πάει σπιτάκι του σαν κύριος. Ναι, ο λαμόγιος της φωτό με το χαμόγελο Aquafresh το πέτυχε αυτό. Και οι αρχές υπάκουσαν γιατί τους πίεσε ο αντιπρόεδρος. Όποιος θέσει το ερώτημα  “Καλά οι αρχές, ο εισαγγελέας γιατί δεν το κυνήγησε;” θα τον βάλω να γράψει στον πίνακα πενήντα φορές “Η δικαιοσύνη είναι τυφλή και ανεξάρτητη – Τοτός”

Ε λοιπόν όλο αυτό το deal το ξεσκέπασε η Ελευθεροτυπία. Ξεσκεπάζοντας έτσι κάτι τόσο ανήκουστο και επαίσχυντο που διαφορετικά μπορεί να παρέμενε και μυστικό. Και παράλληλα εκθέτοντας Μπένι, Λαυρεντιάδη και κάθε άλλο εμπλεκόμενο. Οπότε, γράφουν οι Fimotroi, και με αφορμή σχετική ερώτηση στην βουλή του πρώην προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη στον ίδιο τον πρωθυπουργ(ισκ)ό, μήπως ο Μπένι έχει βάλει το “χεράκι” του στην κατηγορηματική άρνηση των τραπεζών να δώσουν πίστωση στην Ελευθεροτυπία; Τον χορό λένε σέρνει η Τράπεζα Πειραιώς και πίσω της σούρει Εθνική & Άλφα. Η Πειραιώς αρνείται πεισματικά και αναιτιολόγητα, και οι άλλες δυο κάνουν τουμπεκί ψιλοκομμένο. Η ίδια η “Ε” ισχυρίζεται ότι δεν τίθεται στην πραγματικότητα θέμα για την πιστοληπτική της ικανότητα αλλά ότι θέλουν να τους κλείσουν για το προαναφερθέν γεγονός και γενικότερα για να τους κλείσουν το στόμα.

Αν κρίνουμε από την στάση του Μπένι που από τον Αύγουστο δεν έχει πάψει να στάζει το στόμα του…μέλι για τον όμιλο Τεγόπουλου οι ενδείξεις προς αυτό δείχνουν. Μένει τώρα να δούμε τι θα κάνει ο Λουκάς για αυτό, αν μπορέσει να κουνήσει βέβαια το εκτελεστικό του δαχτυλάκι δίχως το ΟΚ από το πρασινογαλαζόμαυρο τρίο. Με ενδιαφέρουν πολύ οι εξελίξεις για αυτό το θέμα για πολλούς λόγους : για τους εργαζόμενους πρώτα απ’όλα, για το τεράστιο κενό ενημέρωσης και ελέγχου της εξουσίας που θα ανοίξει, και ειδικότερα για μία καλή φίλη που δουλεύει στον όμιλο.

Ορίστε, ξεκίνησα να προλογίζω το άρθρο του Fimotrou και τελικά έγραψα ολόκληρο νέο άρθρο δικό μου. Θα το κάνω πιο συχνά αυτό μάλλον. Δεν θέλω να ευλογήσω τα γένια μου αλλά τα δικά μου άρθρα είναι μακράν τα πιο δημοφιλή του ιστολογίου, με αναγνωσιμότητα 3 έως 9 φορές υψηλότερη των δανεικών που απλώς προλογίζω.

Advertisements

4 thoughts on “#83 Μήπως ο Μπένι θέλει να κλείσει την Ελευθεροτυπία;

 1. Καλησπέρα!
  Θα συμφωνήσω πέρα ως πέρα για την τελευταία σου παράγραφο. Πολλές  φορές το έχω κάνει κι εγώ, να αναδημοσιεύω ξένα άρθρα.  Πολλές φορές γυρνώντας πίσω και διαβάζοντας τις αναρτήσεις σκέπτομαι για πολλά από τα ξένα άρθρα γιατί τα αναδημοσίευσα! Πιστεύω ότι το blog θα πρέπει να έχει προσωπικό χαρακτήρα. Αλλωστε το Log αυτό σημαίνει. Προσπαθώ να αναρτώ μόνο δικά μου, αν δεν είναι καλά θα φταίω εγώ. Ο άλλος δρόμος είναι η παγίδα της ΤΑΧΑ αναγνωσιμοτηττας. Τι νόημα κάποιος στο blog μου να διαβάζει γραπτά άλλων. Ας πάει εκεί να τα διαβάσει. Υπάρχουν βέβαια και ορισμένα κείμενα που τα… “ζηλεύω” και τα θέλω στην συλλογή μου, είναι αλήθεια, αλλα πλέον μόνο γι' αυτό το λόγο.
  Για το υπόλοιπο κομμάτι νομίζω ότι ασχολήθηκες για ένα θέμα που θα το λύσει η κρίση από μόνη της. Ότι είναι να γίνει θα γίνει είτε σε πολιτικά, κομματικά, κοινωνικά, τύπου και λοιπών προβλημάτων. Από τον κυκλώνα κανείς δεν θα βγει έτσι όπως εισήλθε.
  Κάποιος έλεγε: “το μόνο για το οποίο να μην ανησυχείτε είναι ο θάνατός σας. Θα γίνει αρκιβώς όπως ΠΡΕΠΕΙ!!!
  Υπομονή Νίκο όλα θα γίνουν όπως… πρέπει.

  Like

 2. Ευχαριστώ για το σχόλιό σου πλοίαρχε. Όντως, τα blog θα πρέπει να έχουν προσωπικό χαρακτήρα. Αν θέλω να “δανείζομαι” κείμενα άλλων ας κάνω…”ολοκληρωμένη” δουλειά : ας το αυτοματοποιήσω με auto-blogging (autoclopy δηλαδή), ή να κρατήσω αυτό προσωπικό και να φτιάξω ένα άλλο auto, ίσως το αγγλόφωνο ή κάποιο τρίτο. Όπως δηλαδή έκαναν οι tro-ma-kti-koi και κάποιοι άλλοι, ώστε και ανά 5' να έχω “φρέσκια” ανάρτηση και να είμαι συνεχώς, όλο το 24ωρο, στην κορυφή της λίστας ιστολογίων όσων επιμένουν να τους φιλοξενούν.

  Παρόλο που δεν μπορεί, θα έχουν πια όλοι καταλάβει ότι χρησιμοποιούν πρόγραμμα και δεν αναρτούν άνθρωποι ανά…5'. Προφανώς δεν τους νοιάζει που οι άλλοι κάθονται και αράζουν έχοντας τα ιστολόγια στο auto, καπακώνουν τα ιστολόγια που παίζουν τίμια, και από την άλλη τσεπώνουν χιλιάδες €πουλα τον μήνα από έσοδα από διαφημίσεις (το tro-ma-kti-ko είναι Νο 4.000 στον κόσμο, στα επίπεδα του …in.gr)

  Αλλά υποκύπτω στον πειρασμό να “δανειστώ” κείμενα γιατί όταν αφήνεις το blog σου λίγο σε αφήνει και αυτό. Γιατί χρειάζομαι πολύ χρόνο να συντάξω δικό μου άρθρο – είμαι και τελειομανής, μην μου ξεφύγει ούτε ορθογραφικό πταίσμα. Ή γιατί κάποιες μέρες δεν ξέρω πραγματικά για τι θέμα να γράψω, είτε δεν μπορώ να αποφασίσω είτε δεν νοιώθω την πένα να μου γαργαλάει το χέρι. Δικαιολογίες είναι αυτά βέβαια, ένα τουλάχιστον άρθρο καθημερινά το παλεύω άνετα, και περισσότερα αν αφιερώνω περισσότερο χρόνο.

  Όσον αφορά τον Λαυρεντιάδη, θα συμφωνήσω όταν η κρίση χτυπήσει και αυτόν για τα καλά. Αλλά αυτοί οι άνθρωποι σε περιόδους κρίσης δεν έχουν κανένα θέμα να ξεφύγουν από αυτήν όπως ακριβώς ανελίχθηκαν όπου…ανελίχθηκαν : πατώντας επί πτωμάτων. Οπότε για την ώρα αμφιβάλλω. Χρειάζεται να το δω πρώτα.

  Like

 3. Πρώτα θα εστιάσω στην
  παράγραφο για τα blogs και τα
  άρθρα. Χρησιμοποιώ συνήθως τη λέξη ανάρτηση γιατί άρθρο είναι βαριά κουβέντα.
  Δεν ξέρω αν είμαι ικανός να γράψω άρθρο έτσι όπως εγώ το εννοώ.

  Είναι σίγουρο ότι
  όταν το αφήνεις σε αφήνει, αλλά αυτό δεν με προβληματίζει. Επίσης είμαστε της ίδιας
  κατηγορίας, τελειομανείς. Αλλά όσο κι αν το προσπαθώ δεν το καταφέρνω, κάτι πάντα
  ξεφεύγει. Οι μέρες που δεν ξέρω τι να γράψω είναι αρκετές. Όμως δεν με νοιάζει και
  πολύ τελευταία, αφήνω την πένα να με γαργαλήσει, καλά το λες. Δεν το παλεύω.
  Τότε είναι η ώρα να κάνω τσάρκα στα φιλικά blogs τα οποία κι αυτά θέλουν το χρόνο τους να καταλάβεις αν
  αξίζουν ή όχι από πλευράς θεμάτων αλλά και του ιδιοκτήτη. Πολλές φορές τρως κάτι
  ροπαλιές έκπληξης που δεν ξέρεις κατά πού να κάνεις. Σιγά σιγά χτίζουμε το
  κοινό μας που καλό είναι να στηρίζεται σε αρχές και όχι στην ελπίδα του σχολίου
  και την επίσκεψη του καθενός-όποιου, στο όνομα της αναγνωσιμότητας και της ξερής
  καλημέρας. Τέλος πάντων το πλάτιασα πολύ.

   

  Για το θέμα τώρα
  έχω να συμπληρώσω ότι η κρίση θα αποδειχθεί καλή αν την εκμεταλλευτούμε σωστά,
  που σημαίνει ότι αν δεν το κάνουμε θα πάμε χειρότερα. Ο κυκλώνας αφήνει συντρίμμια,
  έχω ιδία πείρα. Όταν τον περάσεις κάνεις επιθεώρηση του καραβιού κι αν μπορείς
  να το επιδιορθώσεις το κάνεις άμεσα, αλλιώς το πας στο ναυπηγείο. Τα υλικά και
  ο τρόπος επιδιόρθωσης και συντήρησής του θα παίξει μεγάλο ρόλο για το αν θα
  συνεχίσει να παραμένει αξιόπλοο. Είναι αλήθεια ότι πάντα ότι θα υπάρχουν
  αστοχίες στη συντήρηση. Το είπα και παραπάνω, όσο τελειομανής κι να είσαι κάτι θα
  σου ξεφύγει. Έτσι και οι κάθε Λαυρεντιάδηδες, πάντα θα υπάρχουν, το ερώτημα αν
  θα είναι λιγότεροι ή περισσότεροι.  Όλα τα
  συστήματα ποιότητας που έχουν μπει στη ζωή μας εδώ και κάμποσα χρόνια, τα ISO, για θέματα που θέλουν βελτίωση πχ τα
  ατυχήματα, πάντα ομιλούν για στόχο που να τείνει στο μηδέν. Ποτέ το μηδέν. Δεν
  είναι δυνατόν να γίνει αυτό. Ένα που μπορούμε να κάνουμε είναι να μειώσουμε τα
  πτώματα που θα πατήσουν στοχεύοντας το μηδέν!

  Καληνύχτα

  Like

 4. Πλοίαρχε κατανοητόν αυτό για τα συστήματα ποιότητας => ελάχιστο δυνατό αριθμό πτωμάτων και συμφωνώ. Όσο αφορά τα περί χτισίματος κοινού στην πορεία δυστυχώς ανακάλυψα πως είναι αρκετά δύσκολο να φτιάξεις ένα ιστολόγιο με καθαρά την δική σου φωνή ώστε να “χτίσεις το κοινό σου” και ταυτόχρονα να έχεις μεγάλο κοινό. Κατά κάποιον τρόπο αυτά τα δυο αλληλοαναιρούνται. Για να αποκτήσεις μεγάλο κοινό χρειάζεται μάλλον να ρίξεις αρκετά την ποιότητα και να το πλυμμυρίσεις με “δανεικά” σαχλοάρθρα. Γιατί κανείς δεν μπορεί να γράφει όλη μέρα δικά του άρθρα. Αλλά έτσι κινδυνεύεις να χάσεις το πιστό κοινό σου. Για ποιον λόγο να αποκτήσω μεγάλο κοινό; Για τον ίδιο λόγο που έχω βάλει διαφημίσεις : γιατί έχω “σοβαρό θέμα εσόδων”, για να το διατυπώσω κομψά.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s