#84 Τελικά όπως όλα δείχνουν θα βγούμε από το ευρώ

Ναι, αν δεν αλλάξει κάτι όσον αφορά τα γαλλογερμανικά σχέδια, η μόνη μας διέξοδος θα είναι η κακήν κακώς έξοδος από το Ευρώ. Όπως ορθά γράφει το DefenceNet οι απαιτήσεις της Μέρκελ για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, σχεδόν μηδενικά ελλείμματα και δημόσια χρέη… “σημαντικά κάτω” του 60% του ΑΕΠ, χωρίς εξαιρέσεις, είναι απλώς εξωπραγματικές. Όχι μόνο για την χώρα μας αλλά και για Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία κλπ.
Αν λοιπόν βγούμε αιφνιδιαστικά από το ευρώ σε πρώτη φάση θα γίνει αυτό που συζητιέται εδώ και καιρό, βασικά ακριβώς ότι έγινε στην Ρωσία κατά την πτώση της ΕΣΣΔ : 

Όλα τα λαμόγια που χρωστάνε τα κερατά τους εδώ και έχουν τα €πουλά τους έξω, σε σεντούκια ή θυρίδες αυτομάτως θα γίνουν κατά τουλάχιστον +60% πλουσιότεροι. Κατόπιν θα ξεχρεώσουν πάμφθηνα τα υποτιμημένα δραχμικά (πλέον) χρέη τους με υπερτιμημένα ευρώ και παράλληλα θα αγοράσουν ότι από τον εθνικό πλούτο της χώρας έχει μείνει ξεπούλητο σχεδόν τσάμπα. Οι υπόλοιποι, όσοι έχουμε ότι μας έχει απομείνει στις ελληνικές τράπεζες, θα πάθουμε το αντίστροφο : αυτομάτως 60-70% κατάρρευση της αγοραστικής μας δύναμης, ή αλλιώς όλα τα αγαθά και οι υπηρεσίες θα ανέβουν 60-70% σε τιμή. Και αυτό θα είναι μόνο η πρώτη φάση. Τα υπόλοιπα μετά τις τρεις χάριτες είναι από το DefenceNet.

“Χαχαχα, και το μάρμαρο θα το πληρώσουν πάλι οι Έλληνες βέβαια, χιχιχι”


Αποφασίζουν “Σύμφωνο” εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ… 


Ένα θνησιγενές, ούτως ή άλλως, αλλά απόλυτα “ευρωκτόνο” σε ότι αφορά την Ελλάδα, “Σύμφωνο” που προβλέπει σχεδόν απόλυτα ισοσκελισμένους κρατικούς Προϋπολογισμούς με απόκλιση μόλις 0,5% είναι ο νέος δημοσιονομικός χάρτης που βρίσκεται υπό επεξεργασία στη Σύνοδο Κορυφής, όπως μεταδίδει το Reuters.

Το προσχέδιο συμπερασμάτων, γνώση του οποίου επικαλείται το Reuters, κάνει λόγο για έλλειμμα που δεν θα ξεπερνά το 0,5% του ΑΕΠ, εκτός από τις περιπτώσεις χωρών με χρέος «σημαντικά χαμηλότερο» του 60% του ΑΕΠ. Mε τις προβλέψεις και τις προϋποθέσεις αυτές, χώρες όπως η Ελλάδα, απλά δεν έχουν καμία θέση στην “παρέα” και πολύ θα δυσκολευτούν οι γαλλογερμανοί να βρούν και περισσότερα των πέντε κρατών να μπούν σε αυτό το κλαμπ.

Πρακτικά η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη επισφραγίζεται με αυτό το Σύμφωνο, αφού η χώρα είναι πρακτικά αδύνατον να περάσει σε ισοσκελισμένους Προϋπολογισμούς. Σχεδόν ποτέ τα τελευταία 40 χρόνια δεν είχε ισοσκελισμένους Προϋπολογισμούς και δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση για μία σειρά λόγων που δεν είναι του παρόντος για να αναλυθούν, ότι θα αποκτήσει στο μέλλον κάτι τέτοιο.

Τουλάχιστον όχι πριν η οικονομία αποκτήσει χαρακτηριστικά των δεκαετιών ’50 και ’60, δηλαδή εξαιρετικά χαμηλό εργατικό κόστος, υψηλές επενδύσεις, χαμηλή κατανάλωση που θα ευνοεί το ισοζύγιο. Αυτά αφορούν μια οικονομία που έσβησε οριστικά στις αρχές της δεκαετίας του ’80.
Παράλληλα, προβλέπεται επίσπευση της λειτουργίας του ESM τον Ιούλιο του 2012, με κεφάλαια 500 δισ. ευρώ (σταγόνα στον ωκεανό) και δυνατότητα λειτουργίας ως τράπεζα. O ESM θα λειτουργεί παράλληλα με τον προσωρινό μηχανισμό EFSF για έναν χρόνο, μέχρι τα μέσα του 2013.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ESM θα έχει πρόσβαση στη ρευστότητα της ΕΚΤ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αναφέρει το προσχέδιο, «είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν την ενότητα της ΕΕ και τη συνοχή της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως σύνολο». Προς αυτό το σκοπό, συνεχίζει το προσχέδιο, «συμφωνήσαμε σε ένα νέο δημοσιονομικό σύμφωνο και σε σημαντικά σνισχυμένο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής σε πεδία κοινού ενδιαφέροντος».

Στο νέο σύμφωνο, συνεχίζει, οι προϋπολογισμοί «θα είναι κατ’ αρχήν ισοσκελισμένοι» με όριο ελλείμματος στο 0,5% του ΑΕΠ! Φαντασθείτε ότι η Ελλάδα θα κλείσει με έλλειμμα περί το 10% εφέτος και μιλάμε για έναν δημόσιο τομέα που έχει προχωρήσει πρακτικά σε στάση πληρωμών.

Τι σημαίνουν τα παραπάνω: Ουδείς ενδιαφέρεται πλέον για το αν θα μείνει η Ελλάδα εντός της ευρωζώνης ή για την ακρίβεια, όλοι την σπρώχνουν πλέον εκτός ευρώ…

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

πηγή(πλην προλόγου) : DefenceNet

Advertisements

2 thoughts on “#84 Τελικά όπως όλα δείχνουν θα βγούμε από το ευρώ

  1. Νομίζω ότι είναι υπερβολικό. Δεν τους συμφέρει να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ και πολύ περισσότερο και άλλες χώρες γιατί οι ζημιές θα είναι -και για εκείνους- τεράστιες.
    Φυσικά, σίγουρος δεν μπορώ να είμαι για τίποτα αλλά ελπίζω ότι τουλάχιστον να βγω αληθινός…

    Like

  2. Βασικά και εγώ στον πρόλογο και ο αθρογράφος του DefenceNet δεν εννοούσαμε να μας διώξουν από την ευρωζώνη, μιας και ούτως ή άλλως αυτό δεν προβλέπεται από τις ευρωσυνθήκες (ούτε και από την καινούρια προς ψήφιση). Εννοούσα(με) να ορίσουν έτσι τις συνθήκες που να αναγκαστούμε να αποχωρήσουμε μόνοι μας. Και η προχθεσινή συμφωνία την οποία δέχθηκαν όλοι -και εμείς βέβαια- πλην της Βρετανίας μόνο αυτό θυμίζει. Όχι μόνο για μας αλλά και για Ιταλία, Πορτογαλία και Ιρλανδία σε πρώτη φάση. Αυτά που συμφωνήθηκαν είναι απλώς εξωφρενικά και το μόνο στο οποίο αποσκοπούν είναι στην προεκλογική ικανοποίηση της Φράου Μέρκελ. Που προφανώς είναι ικανή να θυσιάσει ακόμη και το ευρώ για να επανεκλεγεί. Μακάρι να φτάσουν εκεί τα πράγματα, μήπως και διορθωθούν.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s