#95 Η πλήρης απελπισία του οικονομικού επιτελείου

Διαβάζω στα ιστολόγια για τον πανικό του οικονομικού επιτελείου της ουδέν μονιμότερης του προσωρινού κυβερνησάρας μας με ανάμεικτα, δυσπροδιόριστα συναισθήματα. To Υπουργείο Οικονομικών πλέον όχι μόνο πάγωσε εντελώς κάθε επιστροφή φόρου (τόσο εισοδήματος όσο και ΦΠΑ), τουλάχιστον ως το τέλος του έτους, αλλά κατήργησε επιλεκτικά και τους συμψηφισμούς φόρων. Πλέον ισχύουν μόνο σε περίπτωση που ο συμψηφισμός οδηγεί σε πληρωμή προς το δημόσιο και όχι το αντίστροφο! Αν για παράδειγμα το δημόσιο σου χρωστάει 1700 €πουλα και εσύ του χρωστάς 1200€, αντί να σου επιστραφούν τα 500€ και να λήξει έτσι όμορφα το deal οφείλεις να πληρώσεις κανονικά τα 1200€ και (ότ)αν ξεπαγώσουν οι επιστροφές φόρων τότε θα πάρεις πίσω τα 1700€ σου!

Με λίγα λόγια, όπως και στην περίπτωση του αναγκαστικού συμψηφισμού του χαρατσόσημου μέσω λογαριασμών ΔΕΗ στους ανέργους το δημόσιο σε υποχρεώνει, παράνομα, να του δώσεις με το στανιό ένα εντελώς άτοκο βραχυπρόθεσμο(;) δάνειο της τάξης των 1700€ ή και αρκετών χιλιάδων ευρώ σε άλλες περιπτώσεις. Παράνομα γιατί ο νόμος από πέρσι ορίζει πως σε αυτή την περίπτωση γίνεται συμψηφισμός (καλά, ούτως ή άλλως είναι παράνομη η κατακράτηση χρημάτων, από τον οποιονδήποτε). Ο εν λόγω νόμος μπήκε στην κατάψυξη με μία απλή εντολή προς τις ΔΟΥ του γενικού γραμματέα του υπουργείου οικονομικών, ενός ανθρώπου δίχως ασφαλώς εκτελεστική ή νομοθετική εξουσία. Οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων, λόγω που δεν είναι πολιτικοί, είναι μία καλή βιτρίνα για να κρύβονται πίσω τους οι θρασύδειλοι υπουργοί. Είναι σχεδόν βέβαιο πως και αυτό πρόκειται για εντολή του Μπένι. Και όλα αυτά γιατί “δεν υπάρχουν λεφτά”.

Στο ίδιο περίπου πνεύμα έπεσα προ μερικών ημερών πάνω σε κάποιες διαρροές από την αγόρευση στο ΣτΕ της δίκης για το χαρατσόσημο, στις αρχής Δεκέμβρη. Οι δικηγόροι του δημοσίου παρουσίασαν στους συμβούλους επικρατείας νομικά επιχειρήματα της κλάσης “Το κράτος έχει το δικαίωμα να θεσπίσει ότι νόμο θεωρεί ότι χρειάζεται και όλοι οφείλουν να τον υπακούν, ασχέτως του πόσο σκληρός ή άδικος είναι”, και το εντελώς ανήκουστο… “Το κράτος επέβαλλε το χαράτσι στα ακίνητα ώστε να μην αναγκαστεί να προχωρήσει σε κατασχέσεις ακινήτων”(!!). Οι διαρροές προέρχονταν από κάποιον που ισχυριζόταν ότι παρέστη προσωπικά στην δίκη, δυστυχώς δεν θυμάμαι την πηγή(αν την βρω θα την προσθέσω σε update) και είναι λίγο δύσκολο να επιβεβαιώσω αν όντως αυτά ειπώθηκαν. Αλλά και να μην ειπώθηκαν κατά γράμμα το πνεύμα γενικώς του μόνιμου πλέον χαρατσόσημου προς τα εκεί πια οδεύει.

Δεν έχω δυστυχώς την συνταγματολογική δεινότητα του Μπένι, αλλά όσον αφορά το δεύτερο πλέον κολυμπάμε σαφώς σε ολοκληρωτικά νερά, με πλήρη ακύρωση της δημοκρατίας, οπότε το τι γράφει το Σύνταγμα είναι προφανώς αδιάφορο. Αναρωτιέμαι λοιπόν το εξής απλό : κατά πόσον αυτό, αν όντως ειπώθηκε, ήταν απλώς ένα πάμφθηνο νομικό πυροτέχνημα και κατά πόσον ο στρατός -γιατί μόνο με την συμβολή του θα ήταν ποτέ δυνατόν να επιτευχθεί αυτό- θα υπήρχε έστω και μία αμυδρή πιθανότητα να συναινέσει σε κάτι τέτοιο, σε κατασχέσεις ακινήτων (όχι χρωστούμενων, όσων την κυριότητα έχουν οι πολίτες και όχι οι τράπεζες) πολιτών από το κράτος. Αν με διαβάζει κανένας στρατιωτικός ή νομικός με άποψη πάνω σε αυτό ας με διαφωτίσει παρακαλώ. Ευχαριστώ.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s