#105 «Ποιος ήταν ο πραγματικός "Rain Man";»

Ένα άρθρο για τον απίστευτο Kim Peek, τον πραγματικό Rain Man (“Άνθρωπο της Βροχής”) που ενέπνευσε τον ομώνυμο ρόλο του Dustin Hoffman. Απολαύστε το :
  

Ο Κίμ Πίκ (Kim Peek) ήταν ένας άνθρωπος – φαινόμενο. Θεωρείται απο πολλούς ως ο ευφυέστερος “χαζός” άνθρωπος του κόσμου, καθώς είχε την ικανότητα να μάθαίνει το περιεχόμενο μιας σελίδας ενός βιβλίου σε μόλις δέκα δευτερόλεπτα αν και ήταν άτομο κάπως διανοητικά καθυστερημένο. 

Επίσης, μπορούσε να διαβάσει μέχρι και οκτώ βιβλία την ημέρα και ήταν σε θέση να διαβάζει ταυτόχρονα μια σελίδα με το κάθε μάτι. Φυσικά δεν ξεχνούσε λέξη απο καθε βιβλίο που διάβαζε. Μάθετε λίγα για αυτόν τον περίεργο άνθρωπο, αλλά και για το πώς ο εγκέφαλός του γίνονταν ισχυρότερος και νεώτερος όσο περνούσαν να χρόνια, φαινόμενο μοναδικό στην ιατρική.

Γεννημένος το 1951 ο Κίμ Πίκ (Kim Peek), δικαίως θεωρήθηκε απο πολλούς ως ο σοφότερος άνθρωπος στον κόσμο. Συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες ιδιοφυΐες του κόσμου εξ αιτίας της απαράμιλλης φωτογραφικής του μνήμης καθώς (κυριολεκτικά) του ήταν αδύνατο να ξεχνάει.

Ο Κιμ δεν είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος. Μια ανωμαλία στη διάρκεια της γέννησής του, ήταν η αιτία για μια εγκεφαλική βλάβη, που θα τον έκανε ξεχωριστό για το υπόλοιπο της ζωής του. Ο ιδιοφυής αυτός άνθρωπος, δε μπορούσε να κάνει απλά καθημερινά πράγματα, όπως να ανάψει το φως ή να ντυθεί μόνος του, ωστόσο θυμόταν λεπτομερειακά το 99% του περιεχομένου των περίπου 13.000 βιβλίων, που είχε διαβάσει στη ζωή του.


Κυριολεκτικά, ο εγκέφαλός του ήταν σαν ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής. Αιτία για αυτήν την περίεργη ικανότητα, ηταν η έλλειψη από τον εγκέφαλό του της μεμβράνης που επιτρέπει την επικοινωνία ανάμεσα στο δεξί και το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου. 

Tο περίεργο στην υπόθεση του Κιμ ήταν, πώς παρά το γεγονός πως τα χρόνια περνούσαν, η μνήμη του ενδυναμώνονταν, γεγονός πρωτοφανές στα ιατρικά χρονικά. 

Είναι αποδεκτό απο την επιστημονική κοινότητα, πως καθώς ο άνθρωπος γερνάει η μνήμη του εξασθενεί. Στην περίπτωση του Κίμ αυτό δεν συνέβαινε. Συνεπώς, ήταν σαν να λέμε πως (κατά κάποιον τρόπο), όσο μεγάλωνε τόσο γίνονταν και νεότερος.

Έρευνες
Προκειμένου να λύσει το μυστήριο αυτό, η NASA αποφάσισε να μελετήσει το φαινόμενο Κιμ Πικ με τα πλέον εξελιγμένα τεχνολογικά μέσα. Μάλιστα ηταν η πρώτη φορά που επιστήμονες της NASA αναλάμβάναν να εντρυφήσουν στον ανθρώπινο εγκέφαλο με τη βοήθεια εξοπλισμού, που χρησιμοποιούταν μέχρι τώρα για την μελέτη των επιδράσεων διαστημικών ταξιδιών στους αστροναύτες. 

Τα τεχνικά μέσα ήταν τόσο εξειδικευμένα, που οι ερευνητές πίστευαν, ότι θα μπορέσουν να δουν λεπτομερειακά τη λειτουργία του εγκεφάλου του Κιμ επιτυγχάνοντας να ξεδιαλύνουν το μυστήριο. Μάλιστα ένας γιατρός της NASA, (o Michael Basse), εξέφρασε τότε την πεποίθηση, ότι οι μελετητές της NASA θα βρεθούν μπροστά σε μεγάλες επιστημονικές ανακαλύψεις, όταν θα αρχίσουν τις εργασίες τους μελετώντας τον εγκέφαλο του Κίμ. 


Ωστόσο, παρά τις εξονυχιστικές έρευνες της NASA, οι ερεευνητές δεν μπόρεσαν να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα, όσον αφορά το γεγονός γιατί ο εγκέφαλος του Κίμ γίνονταν “νεότερος”.

Επίλογος
Η περίπτωση του Κιμ, αποτέλεσε τον πυρήνα της βραβευμένης με Όσκαρ ταινίας του 1988, “Ο ανθρωπος της βροχής” με πρωταγωνιστή τον Ντάστιν Χόφμαν. Ο Κίμ Πίκ πέθανε το 2009 απο καρδιακή προσβολή σε ηλικία 58 χρονών ενώ οπως αναφέραμε παραπάνω ο εγκέφαλός του είχε επιδόσεις νεότερου ανθρώπου.

 
δευτερογενής πηγή : ΑΝΕΙΡΟΜΑΙ
πρωτογενής(;) πηγή : Troktikaras

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s