#116 Τέλος τα passwords ως το 2016;

Αν οι Μάγιας αποδειχθούν προφητόπληκτοι και δεν συναντήσουμε όλοι τον δημιουργό μας τον Δεκέμβρη, το αργότερο μέχρι το 2016 θα μπορούμε να χαιρόμαστε όλοι εναλλακτικές λύσεις των ενοχλητικών passwords. Τον χρόνο τον δίνει η έτερα προφήτισσα IBM. Ήδη υπάρχουν διάφορα βιομετρικά συστήματα λιγότερο ή περισσότερο διαδεδομένα :

  • Σκανάρισμα της ίριδας του ματιού. Η κάθε ίριδα έχει ένα μοναδικό σχέδιο, όπως και τα αποτυπώματά μας. Το ιριδογράφημα είναι πολύ ασφαλέστερο και αξιόπιστο . Αυτό υπάρχει ήδη αλλά μόνο σε εισόδους ασφαλών εγκαταστάσεων, εργαστηρίων, αποθηκών πυρηνικών υλικών κλπ Σύντομα στο λάπτοπ σας δίπλα στην καμερούλα.
  • Υπέρυθρο σκανάρισμα των φλεβών της παλάμης μας. Ακόμη στο εργαστήριο αυτό αλλά σύντομα κυκλοφορεί.
  • Το κλασσικό σκανάρισμα του δείκτη του χεριού μας που έχουν αρκετά λάπτοπς αλλά για κάποιον λόγο δεν έγινε πολύ δημοφιλές. Ίσως υπήρξε θέμα με την ασφάλεια και αξιοπιστία του.   
  • Ανάλυση DNA. Αυτό ίσως πάρει λίγο καιρό μέχρι ο χρόνος ταυτοποίησης να είναι τόσο μικρός που να μπορεί να ανταγωνιστεί τις άλλες λύσεις.
  • Αναγνώριση φωνής. Υπάρχει εδώ και χρόνια, αλλά σε στάδιο beta (δοκιμαστικό).
  • Αναγνώριση σκέψης. Ναι, δεν ήπια τίποτα περίεργο. Αυτό υπάρχει ήδη! Συγκεκριμένα αφορά έλεγχο υπολογιστή για χειρισμό παιχνιδιών και έλεγχο αναπηρικής καρέκλας για τετραπληγικούς. Μπορεί να ακούγεται εξωπραγματικό αλλά μπορούμε ήδη να ελέγχουμε συσκευές καθαρά με την σκέψη μας. Και όχι μόνο στο εργαστήριο. Γνωρίζω δυο εταιρείες που πουλάνε κανονικά στην λιανική αυτές τις συσκευές ελέγχου του υπολογιστή σε συγκεκριμένα παιχίδια και εφαρμογές. Υποθέτω ότι το επόμενο στάδιο, οι εντολές -άρα και η παρωχή password- με την σκέψη θα δουλεύεται ήδη στα εργαστήρια. Η μία συσκευή, το Epoc Neuroheadset, είναι αυτή της φωτογραφίας, από την εταιρεία Emotiv. Tις άλλες της Neurosky μπορείτε να τις δείτε εδώ
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s