#141 Ακρόπολη : Λήψη και 1000 €

Και όμως ναι, έγινε και αυτό. Το υπηρεσιακό Υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε, κατόπιν προφανώς εντολών του Μπένι, να χρεώσει με τέλη τις οπτικοακουστικές λήψεις στην Ακρόπολη και κάθε αρχαίο. 

Σύμφωνα με το NewsIT, που με την σειρά του επικαλείται δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, τα τέλη θα παίζουν από 10 €πουλα “για κάθε λεπτό οπτικοακουστικού υλικού” με φόντο τον Παρθενώνα έως μία ολόκληρη χήνα για “φωτογράφιση με επαγγελματικό εξοπλισμό για εμπορικούς ή διαφημιστικούς σκοπούς με παρεμβολή προσώπων”, ξανά όσον αφορά τον Παρθενώνα.

Προφανώς η προσωρινή – PSIική – υπηρεσιακή μας κυβέρνηση εκτίμησε πως ο Παρθενώνας είναι η παρθένα χήνα με τα χρυσά αυγά. Πως είναι η ναυαρχίδα των αρχαίων της χώρας, οπότε σκέφτηκε να τον αξιοποιήσει και κοστολογήσει ανάλογα, λόγω και της δυσχερούς συγκυρίας. Γιατί το φθηνό κρέας το τρώνε και οι σκύλοι, αλλά το ακριβό φέρνει έσοδα στα ταμεία που διαχειρίζεται ο Μπένι.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο μόνο για οπτικοακουστικό υλικό και όχι για παραχώρηση των χώρων per se, αλλά ασφαλώς το ένα δεν αποκλείει απαραίτητα το άλλο. Επίσης αυτό ανοίγει κερκόπορτες για… παρτάκια (με την κατάλλη ταρίφα πάντα), κατά τα πρότυπα των άγγλων. Οι οποίοι έχουν παραχωρήσει την αίθουσα των κλεμμένων μαρμάρων του βρετανικού μουσείου για πριβέ πάρτυ, σύμφωνα με έμπιστες αλλά ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες. 

Αναμένετε να το δούμε και εδώ αυτό, είναι απλώς το αμέσως επόμενο στάδιο. Όποιος σκάσει 1000 €πουλα για να τραβήξει πλάνα με φόντο τον Παρθενώνα ασφαλώς δεν θα θέλει κινεζούλες και γαλλιδούλες να χοροπηδάνε μέσα στο κάδρο του. Θα στείλει το συνεργείο του να απομακρύνει τον κόσμο, αλλά αυτό είναι de facto παραχώρηση , έστω και για την διάρκεια της λήψης μόνο. Μα “αφού χρειαζόμαστε την δόση μας”, όπως έγραφε και ο Σοφιστής χθες. Τι να την κάνουμε την αξιοπρέπεια; H αξιοπρέπεια δεν τρώγεται ούτε αγοράζεις iPhone 4S με αυτήν, σωστά;

Advertisements

One thought on “#141 Ακρόπολη : Λήψη και 1000 €

  1. Προσπαθώ να μην το πιστέψω.
    Σχεδόν νοσταλγεί κανείς τον παπακωνσταντίνου που τα πηγαινόφερνε τα νομοσχέδια κι αυτοακυρωνόταν… 
    Αίσχος

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s