#144 "Γιατί ο Παπαδήμος απειλεί τράπεζες και funds"

H Αιχμή γράφει ότι ο Παπαδήμος για να προχωρήσει το PSI απείλησε τους ιδιώτες επενδυτές  μιλώντας στους New York Times για μη εθελοντικό κούρεμα. Αναρωτιέμαι πως θα αντιδράσουν και κατά πόσον θα έχει τελικά σημασία αυτό. Παράταση του αναπόφευκτου εξακολουθεί να μου θυμίζει.

Τη στιγμή που ξαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους επέλεξε ο Λουκάς Παπαδήμος να βγάλει έναν άσσο απ’ το μανίκι, μιλώντας στη μεγαλύτερη εφημερίδα του πλανήτη, τους New York Times.

Απείλησε ευθέως τις ξένες τράπζες και τα μεγάλα funds ότι, αν δε συμμετάσχουν στο PSI με τη θέλησή τους, θα ενεργοποιήσει -μέσω νομοθετικής ρύθμισης- τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CAC). 

Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα αναγκαστούν ΟΛΟΙ να συμμετάσχουν στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους με τρόπο «μη εθελοντικό» -πράγμα που αναμένεται να ενεργοποιήσει τα ασφάλιστρα κινδύνου, τα γνωστά και ως CDS. Ο πρωθυπουργός δε μπορεί να προχώρησε σε μιά τόσο επιθετική κίνηση παρά μόνο με τη σύμφωνη γνώμη των Γερμανών. 

Το εθελοντικό του «κουρέματος» που είχε αποφασιστεί στη δραματική Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, έως τώρα διασφάλιζε -τεχνικά και μόνο- ότι η Ελλάδα δε θα χρεοκοπήσει. Αν ενεργοποιηθούν τα CDS, οι Οίκοι Αξιολόγησης θα ανακοινώσουν credit event (πιστωτικό γεγονός) για τη χώρα. 

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες το ύψος των CDS κινείται γύρω στα 5 δισ. ευρώ, ποσό αρκετά χαμηλό αν σκεφτεί κανείς τα επίπεδα του ελληνικού χρέους -ακόμη και μετά τη διαγραφή μέρους αυτού. 

Γιατί, λοιπόν, οι ευρωπαίοι φοβούνται τόσο πολύ την πληρωμή των CDS; Η απάντηση ακούει στον όρο, «μετάδοση της κρίσης χρέους». Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα CDS σε περίπτωση ιταλικής χρεοκοπίας ξεπερνούν τα 200 δισ. ευρώ! 

Την ίδια στιγμή, και ενώ ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για το PSI, δύο Οίκοι Αξιολόγησης προειδοποιούν ανοιχτά για ελληνική χρεοκοπία. Ακριβώς αυτό είναι που προσπαθεί να αποτρέψει ο πρωθυπουργός, χρησιμοποιώντας το διαπραγματευτικό χαρτί του μη εθελοντικού κουρέματος. Πόσο δυνατό είναι; Θα φανεί από το αποτέλεσμα. 

Σε διαφορετική περίπτωση, η 20η Μαρτίου που λήγουν τα ομόλογα ύψους 14,4 δισ. ευρώ, μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική. Αν δεν υπάρχει κονδύλι να πληρωθούν τα ομόλογα, η χώρα θα κηρύξει επισήμως στάση πληρωμών –θα χρεοκοπήσει κανονικά, δηλαδή, 

Όλα τα παραπάνω γράφονται με όρους διεθνών αγορών, καθώς εσωτερικά το ελληνικό κράτος έχει κηρύξει -προ πολλού- στάση πληρωμών σε όλους τους τομείς, πλην των μισθών του δημοσίου τομέα και των συντάξεων. 

πηγή : Αιχμή

3 thoughts on “#144 "Γιατί ο Παπαδήμος απειλεί τράπεζες και funds"

  1. poli oreo! distixos argisan poli oles aftes oi energies,,, exoume polous asous alla malon tous exoun kapsei oi poulimenoi! to gegonos oti ena megalo pososto ton omologon pros tin ellada exoun ekdothei me elliniki nomothesia i opia epitrepei se periptosi anagkis tin diagrafi xreous (apo oso thimame) pou tha mporouse na askithei os mixanismos piesis, oute logos..

    Like

  2. Αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά αλλά αποφεύγουν να τα θυμίσουν στους πιστωτές γιατί αν το κάνουν η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ξαναδανειστεί για 10-15 χρόνια. Αυτό τους νοιάζει, γιατί η χώρα έχει φτάσει κατά το μεγαλύτερο μέρος να πληρώνει τα έξοδά της με δανεικά, να δανείζεται για να πληρώσει όχι ουσιαστικές υποχρεώσεις αλλά… τόκους προηγούμενων δανείων, ένας φαύλος κύκλος.

    Φαντάσου ότι έχεις μία εταιρεία και έχεις δανειστεί από μία τράπεζα ένα “ειδικό δάνειο” 10 εκατομμυρίων € με έναν πρωτότυπο όρο στα ψιλά γράμματα : “Σε περίπτωση που δεν μπορώ να σας ξοφλήσω δεν μπορείτε να μου κατασχέσετε τίποτα από την κινητή και ακίνητη περιουσία μου”. Η τράπεζα στο δάνεισε γιατί θεώρησε αυτό το ενδεχόμενο απίθανο και βέβαια για να τσεπώσει του τόκους. Υπάρχει όμως περίπτωση αν τελικά δηλώσεις αδυναμία εξόφλησης όχι μόνο αυτή η τράπεζα, αλλά όλες οι τράπεζες να σου ξαναδανείσουν για τα επόμενα τουλάχιστον 10 χρόνια;

    Από αμέλεια δεν έχω βάλει αντιgreeklish ταμπελάκι, ίσως γιατί όποτε σκάνε τα διορθώνω εγώ μέσω του Disqus (διορθώνονται στο Disqus αλλά παραμένουν ως έχουν στα σχόλια του Blogger που είναι κρυμμένα από κάτω). Έτσι και τώρα θα κάνω το ίδιο, ετοιμάζοντας παράλληλα ένα σχετικό ταμπελάκι. Δεν είναι αλλεργία, είναι κάτι πολύ παραπάνω όπως έγραφα παλιότερα εδώ : http://killgreeklish.blogspot.com

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s