#146 Η πειρατεία, το Megaupload και οι Anonymous (Μέρος 1ο)

Χθες το FBI σε συνεργασία με τις αρχές του Hong Kong έκλεισε την δημοφιλή υπηρεσία Megaupload  Παράλληλα συνελήφθησαν 4 στελέχη της εταιρείας, ανάμεσά τους και ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της, ο Γερμανός Kim Schmitz (ο “μεγαλύτερος” από τους τέσσερις στην εικόνα). Τέσσερις συνελήφθησαν στη Νέα Ζηλανδία και οι υπόλοιποι καταζητούνται σε άλλες…. εννέα χώρες, όπου έχουν εκδοθεί 20 εντάλματα σύλληψης (μεγάλη δόντι αυτό το FBI ε;).

Οι κατηγορίες; “Παραβίαση της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων”. Όχι άμεσα από τους ίδιους, αλλά από τα εκατομμύρια των χρηστών τους. Πρόκειται δηλαδή ουσιαστικά για μία επανάληψη της υπόθεσης με το Pirate Bay στην Σουηδία. Η διαφορά είναι ότι το Megaupload, όπως και το παλιότερο Rapidshare, είναι απλώς μία hosting υπηρεσία για να ανεβάζεις και να κατεβάζεις δεδομένα. 

Ενώ το PB δεν φιλοξενεί δεδομένα στους servers του, παρέχει απλώς μία λίστα με τα torrents δρώντας απλώς ως (προαιρετικός) ενδιάμεσος ανάμεσα στους τελικούς χρήστες. Και πάλι όμως, υπάρχουν αρκετά δεδικασμένα περί ευθύνης του τελικού χρήστη -που είναι και ο αποκλειστικός πάροχος του περιεχομένου– και όχι του παρόχου της υπηρεσίας. Αυτά ακριβώς τα δεδικασμένα είχαν στόχο να παρακάμψουν οι νόμοι SOPA και… PIPA.

Ο Kim Schmitz πήρε προφανώς την υπόθεση αρκετά στα σοβαρά. Προσέλαβε τον Bob Bennett, τον δικηγόρο που είχε αναλάβει τον Bill Clinton στην υπόθεση Monica Levinski. Παρόλο τον διεθνή συντονισμό οι κατηγορίες είναι χλωμό ότι θα κρατήσουν για πολύ, λόγω ακριβώς που υπάρχουν ουκ ολίγα απαλλαχτικά νομικά προηγούμενα στις ΗΠΑ. Προηγούμενα από την περίοδο που η RIAA έκανε αγωγές σε ότι κινούνταν αλλά και σε ότι δεν κινούνταν : από τα στελέχη του Pirate στη Σουηδία έως τετραπληγικούς, από το ανοιχτό ασύρματο δίκτυο των οποίων κατέβαζαν ταινιοθήκες ολόκληρες οι γείτονες.

Στον απόηχο λοιπόν της προσωρινής(;) νίκης στις ΗΠΑ έναντι των “νομοθετικών τερατουργημάτων” SOPA και PIPA έκλεισε μία από τις μεγαλύτερες δεξαμενές ελεύθερου λογισμικού στον κόσμο, copyrighted και μη. Στους Anonymous δεν άρεσε καθόλου αυτό και ακαριαία έβαλαν μπρος το δίκτυο των Windows (κατά κανόνα) υπολογιστών που ελέγχουν ή/και έχουν πρόσβαση και επιτέθηκαν μέσω της τεχνικής DDOS σε RIAA, MPAA, Υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και άλλες κρατικές και μη νευραλγικές ιστοσελίδες. RIAA και MPAA δείχνουν και οι δυο μία ωραία κατάλευκη σελίδα αυτή την στιγμή.

Η υπόθεση του Megaupload δεν συνδέεται άμεσα με την SOPA και την PIPA. Το timing της σχετικής απόφασης του ομοσπονδιακού δικαστηρίου, στην οποία παραδόξως υπάκουσαν τυφλά εννέα ακόμη χώρες, είναι κατά πάσα πιθανότητα συμπτωματικό. Το μέγα ερώτημα, κατ’εμέ, είναι γιατί η βιομηχανία της μουσικής και του θεάματος εξακολουθεί να εμμένει σε δικαστικές “λύσεις”, κάνοντας απλώς ακόμη πλουσιότερους τους πάμπλουτους δικηγόρους τους; Γιατί δεν προσφέρουν οι ίδιες μία ελκυστική αξιόπιστη δικτυακή υπηρεσία, όπως έκανε με πολύ μεγάλη επιτυχία η Apple με το iTunes; Γιατί από την εποχή του Napster κάνουν αγωγές, κυνηγάνε, αντιδρούν, στρέφονται εναντίον των πελατών τους αντί να το δούν ως ευκαιρία να δράσουν, να φτιάξουν και να προσφέρουν κάτι δικό τουςΗ απάντηση σύντομα στο 2ο μέρος.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s