#153 Άρχισε να "φουσκώνει το κέικ της Σαντορίνης" – Και νέος σεισμός

Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πλανήτη μας είναι ότι χαρακτηρίζεται από μία “δυναμική ισορροπία” σε όλα τα επίπεδα, από την ανώτερη ατμόσφαιρα μέχρι τα έγκατα της γης. Οι τεκτονικές πλάκες κινούνται συνεχώς, με ρυθμό από μερικά χιλιοστά έως αρκετά εκατοστά τον χρόνο. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι “βιολογικά και γεωλογικά ενεργός”. Αντίθετα ο Άρης έχει μία ατμόσφαιρα “στατικής ισορροπίας” και γεωλογικά είναι εξίσου στατικός και ανενεργός. Δεν φαίνεται να κινείται τίποτα πάνω του. Αυτός είναι και ο λόγος που είχε εύστοχα προβλεφθεί από τον περιβαλλοντολόγο James Luvlok ότι δεν πρόκειται να βρεθεί ζωή στον Άρη, σε σχετική μελέτη του για τη NASA τη δεκαετία του ’70.

Ο πλανήτης μας λοιπόν είναι κατά μία άποψη “ζωντανός”, ενώ ο Άρης είναι “νεκρός”. Αυτό είναι μεν πολύ καλό νέο για εμάς και όλες τις υπόλοιπες μορφές ζωής που καταφέραμε να ξεφυτρώσουμε σιγά σιγά, αλλά έχει δυστυχώς την παρενέργεια των σεισμών, των τσουνάμι, και των ηφαιστειακών εκρήξεων. Ο χθεσινός ισχυρός σεισμός ανάμεσα στην Κρήτη και την Σαντορίνη ίσως συνδέεται με το ηφαίστειο. O καθηγητής του εργαστηρίου γεωφυσικής και σεισμολογίας του ΤΕΙ Κρήτης Φίλιππος Βαλλιανάτος δήλωσε στην ΕΡΑ Ηρακλείου “Αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι αρχίζει να φουσκώνει το κέικ της Σαντορίνης. Ανέφερε επίσης, σχετικά με τον σεισμό που έγινε αισθητός στην Κρήτη και την πρόσφατη σεισμική έξαρση στην περιοχή της Σαντορίνης, ότι “Οι σεισμοί δεν προειδοποιούν, το ηφαίστειο όμως προειδοποιεί”.

Κατά το News247“Ένα πολύπλοκο γεωλογικό φαινόμενο εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες στη Σαντορίνη. Στην περιοχή έχει καταγραφεί πλούσια σεισμική δραστηριότητα, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, συνοδεύεται από παραμορφώσεις στον στερεό φλοιό της γης”. Το ηφαίστειο θεωρείται ότι άρχισε να βρυχάται προ 2,5 εκατομμυρίων ετών και η τελευταία του έκρηξη ήταν το 1950. Πλάκα θα έχει να κάνει κάνα καλό μπραφ εν μέσω κρίσης ε;

update:
Πριν καλά καλά προλάβω να το αναρτήσω έμαθα ότι έγινε νέος σεισμός, τώρα στις 6:24 το πρωί, στο ίδιο σημείο : 
“Στις 6:24 ώρα Ελλάδος και στη περιοχή των Δωδεκανήσων, σημειώθηκε σεισμός 5.2 της κλίμακας Ρίχτερ. Ο σεισμός είχε βάθος 10χλμ. και έγινε σε θαλάσσια περιοχή (85χλμ. από το Ηράκλειο Κρήτης και 242χλμ. από την Αθήνα.) Μέχρι στιγμής έχουν ακολουθήσει μετασεισμοί μικρότερης κλίμακας”.

Advertisements

3 thoughts on “#153 Άρχισε να "φουσκώνει το κέικ της Σαντορίνης" – Και νέος σεισμός

  1. το κεικ φουσκωνει και ευχομαστε να μην χυθει απο τη φορμα του νικο … λες να αρχισαν τα οργανα ? -))))

    Like

  2. Αν χυθεί μόνο καλά θα είναι Λένα, το θέμα είναι να μην είναι κλειστό το “καπάκι” της φόρμας και λόγω που δεν θα μπορεί να χυθεί σκάσει ολόκληρη!! Ο χρόνος θα δείξει υποθέτω.. Ευτυχώς που, όπως είπε και ο καθηγητής, “το ηφαίστειο προειδοποιεί”.

    Like

  3. Ευτυχώς που Είμαι φτωχός και δεν έχω εξοχικό στην Σαντορίνη . Έχει και τα Καλά της η φτώχεια

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s