#173 Σκέψεις για το Έθνος και για το έθνος

To δικτυακό σκέλος του Έθνους φιλοξενεί μερικούς αξιόλογους αθρογράφους αλλά αποτελεί μία απολύτως κλειστή, μονόδρομη, παθητική πλατφόρμα. Μου θυμίζει ιστοσελίδα από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 : διαβάζω και κρατάω το στόμα μου κλειστό, σαν να βλέπω TV. Καμία απολύτως διάδραση, καμία δυνατότητα για σχόλια, ούτε καν στο facebook όπως κάνουν κάποιες άλλες ιστοσελίδες. 

Δεν έχουν καν “σελίδα” στο facebook. Το ίδιο παρατηρώ και με τις υπόλοιπες ιστοσελίδες του Πήγασου (τον όμιλο των θεμελίων του έθνους Γιώργου Μπόμπολα, στην φωτό με τον υιό & διάδοχό του). Απ’όσες τσέκαρα μόνο το Σινεμά έχει μία πλατφόρμα σχολιασμού για facebook. Ακόμη και το αμιγώς δικτυακό e-go.gr κληρονόμησε τη no-feedback εκδοτική λογική, αυτό πια ίσως πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία εκδοτικού οίκου. “Επικοινωνήστε με τον αρθρογράφο σε αυτό το e-mail”, εκεί εξαντλείται όλη η “διάδραση”. Αναρωτιέμαι αν κατανοούν ότι για αυτό τον λόγο έχουν χαντακωθεί στο ελληνόφωνο δίκτυο, αν το ξέρουν και το κάνουν σκόπιμα για να μην υπάρχει εσωτερικός ανταγωνισμός με τα έντυπα αδερφάκια τους τα οποία αποδίδουν -για την ώρα- πιο πολλά από διαφημίσεις, ή αν απλώς πρόκειται για κοντόφθαλμη περικοπή εξόδων : 2-3 άτομα λιγότερα (σε όλο τον όμιλο) για την διαχείριση των σχολίων.

Αλλά αυτά είναι μεγαλόφωνες σκέψεις – συλλογισμοί για την κατάσταση και τις πρακτικές του ελληνόφωνου δικτύου, που υποθέτω ελάχιστα ενδιαφέρουν. Ιδίως όταν ο Λουκάς απειλεί με εκλογές την Δευτέρα και οι αρχηγοί έχουν πανικοβληθεί. Αναδημοσιεύω ακόμη ένα άρθρο για την τρόικα του Θανάση Λυρτσογιάννη από το Έθνος, που μπορείτε να σχολιάσετε εδώ γιατί όπως προανέφερα στο ethnos.gr αυτό είναι αδύνατο.

Οχι άλλη «σωτηρία» από την τρόικα  

Γραβατωμένοι, κορδωμένοι και με ύφος κατακτητή βγήκαν από το υπουργικό γραφείο. Νωρίτερα είπαν πως ο κατώτατος μισθός είναι δραματικά υψηλός, χωρίς να νοιάζονται τι σημαίνει για την πραγματική ζωή, τη ζωή του Ελληνα, που αν δεν έχει γονείς να τον στηρίζουν και να τσοντάρουν, μπορεί να βρεθεί χωρίς ευρώ στην τσέπη. Οι κύριοι της τρόικας κοιτάζουν νούμερα χωρίς να βλέπουν ανθρώπους, σαδιστικά πιέζουν και εκβιάζουν δήθεν για να μας σώσουν.

Επιτέλους δεν θέλουμε άλλη σωτηρία. Δεν θέλουμε άλλη από τη σωτηρία σας, που σημαίνει καταστροφή της κοινωνίας, εξαθλίωση, άστεγους, άνεργους. Επιτέλους, δεν θέλουμε άλλες μεταρρυθμίσεις, θα πουν όλοι αυτοί και πολλοί περισσότεροι σε εκείνους που στο όνομα δήθεν της ανταγωνιστικότητας διαχέουν τη φτώχεια και την απελπισία σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.

Επιτέλους, αν δεν έχετε καλύτερη πολιτική, αν δεν έχετε δίκαιες προτάσεις, καλύτερα να βγάλετε τον σκασμό, γιατί αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, δεν ξέρουμε πού θα οδηγηθεί η κοινωνία, η χώρα. Όχι δεν θέλουμε τις πολιτικές Τόμσεν και Σία. Ρίχνουν λάδι στη φωτιά της κοινωνικής οργής και αγανάκτησης.

Για ποιες μεταρρυθμίσεις κάνουν λόγο Μέρκελ, Σόιμπλε και λοιποί; Είναι μεταρρύθμιση η μείωση των αποδοχών των 700 ευρώ ή το πετσόκομμα συντάξεων; Αλήθεια πώς θα πείσουν αύριο όλους όσοι πετάνε στον κοινωνικό καιάδα πως το ευρώ είναι σωτηρία; Με τι θα φοβίσουν τον άνεργο; Με την απειλή ότι θα γυρίσει 20 χρόνια πίσω; Μα αυτός έχει ήδη βρεθεί χιλιάδες χρόνια πίσω, στην εποχή που ο άνθρωπος ήταν τροφοσυλλέκτης.
lyrtso@pegasus.gr

πηγή(πλην προλόγου) : Έθνος

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s