#184 Γουδί εναντίον Anonymous : δίψα για αίμα έναντι δίψας για αλλαγή

Οι Anonymous είναι μία σχετικά καινούρια “μόδα” που τράβηξαν μόλις πριν μερικές μέρες την προσοχή μας όταν κατέβασαν τα βρακιά του υπουργείου Δικαιοσύνης. Παίζουν την τεχνολογία στα δάχτυλα αλλά το μήνυμά τους είναι πάρα πολύ παλιό. Θαρρώ πως κρατάει αν όχι από τότε που σταθήκαμε για τα καλά στα δυο πόδια, σίγουρα από τότε που στήσαμε τα πρώτα αρχέγονα αγροκτήματα. Οι Anonymous έχουν ώς βασικό σύμβολο τον χαρακτήρα V από την ταινία V for Vendetta. H ταινία αυτή προβλήθηκε το 2005 αλλά βασίστηκε στο επαναστατικό για την εποχή του -επί Θατσεροριγκανισμού- ομώνυμο graphic novel (κόμικς για μεγάλα παιδιά), σε σενάριο του πολυγραφότατου Alan Moore (φωτό – να χαρώ δαχτυλίδια!) και σχέδιο του David Lloyd.

Το κόμικς αυτό, που με την σειρά του εμπνεύστηκε από την παρολίγον επιτυχημένη απόπειρα του Guy Fawkes να ανατινάξει το βρετανικό κοινοβούλιο, αναρτήθηκε για πρώτη φορά σε περίπτερα και βιβλιοπωλεία το 1982, πριν 30 ολόκληρα χρόνια. Ο μασκοφόρος χαρακτήρας V, που είναι πρωτίστως πνευματικό τέκνο του Alan Moore, είναι ένας εξαιρετικά καλλιεργημένος και μορφωμένος άνθρωπος. Υπέφερε πάρα πολύ από ένα μελλοντικό ολοκληρωτικό καθεστώς στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αυτό -και κάποια άλλα στοιχεία που δεν θα ήθελα να αποκαλύψω για όσους ακόμη(;;) δεν έχουν δει την ταινία- τον έκανε πολύ πιο δυνατό.

Στην ταινία και στο κόμικς ο V είναι βίαιος. Είναι ο απόλυτος εκδικητής. Εκτελεί μεθοδικά και αμείλικτα όλους όσους τον έβλαψαν. Η δίψα του για εκδίκηση (Vendetta) και το μίσος του είναι αυτά ακριβώς που του δίνουν την δύναμή του, αυτά που -πιστεύει- ότι τον θρέφουν και του επιτρέπουν να συνεχίσει να ζει. Oι Ανώνυμοι “χακτιβιστές” εμπνεύστηκαν από πολλά στοιχεία του χαρακτήρα του V αλλά όχι και από την -αρχική τουλάχιστον- δίψα του για βία και εκδίκηση. Η άποψή τους για την βία έχει εν μέρει διαμορφωθεί από την παθητική αντίσταση του Γκάντι, ένας άλλος μεγάλος εμπνευστής του δικτύου τους. Οι κυβερνοεπιθέσεις τους έχουν συμβολικό χαρακτήρα, έχουν ακριβώς το ίδιο κίνητρο με τις ανατινάξεις κρατικών κτιρίων και τα βιντεο-μηνύματα στα “κρατικά κανάλια εκτάκτου ανάγκης” (ας θυμίσω ότι μιλάμε για το 1982..) του V σε ταινία – κόμικς : ένα καμπανάκι στα αυτιά του κόσμου προς αφύπνισή του.

Γιατί λοιπόν οι Anonymous απεχθάνονται την βία; Συζήταγα πριν λίγο με ένα φίλο στο facebook, ο οποίος έσκουζε για κρεμάλες, Γουδιά, στησίματα στα 5 μέτρα κτλ κτλ Προσπάθησα να του δώσω να καταλάβει γιατί, κατά τα πρότυπα του σεναρίου της ταινίας, θα ήταν σήμερα ακόμη και στα καθ’ημάς πολύ πιο εύστοχο και αποτελεσματικό να ανατινάξουμε την Βουλή αντί τους… βουλευτές. Δεν υπονοώ ότι αυτό μας προτρέπουν να κάνουμε οι Anonymous ή ότι προτρέπω εγώ σε αυτό. Απλώς συζητάγαμε το ποιο από τα δυο θα ήταν “το ξυπνητήρι που περιμένουμε όλοι αλλά δεν χτυπάει” και ποιο η, κατ’εμέ, απόλυτη καταστροφή μας – γιατί μετά θα ξυπνήσουμε… από λάθος πλευρά : θα διολισθήσουμε όλοι στην αναρχοχλοκρατία και τέλος. Η (πριβέ) συζήτηση μαζί του είναι αυτή που κυοφόρησε όλη αυτή την ανάρτηση. Μεταφέρω μόνο την δική μου απάντηση στο “Μα η Βουλή δεν φταίει σε τίποτα, οι βουλευτές φταίνε” που μου είπε, προσθέτοντας μερικά ακόμη σημεία τώρα :

Αν κρεμάσουμε έστω και έναν πολιτικό θα έχουμε για ακόμη μία φορά ένα Γουδί, ένα 1917(Ρωσία), ένα 1790(Γαλ. Επανάσταση, λαιμητόμους Ζοζεφίνας κλπ). Δεν θα λύσει απολύτως τίποτα αυτό, όπως δεν έλυσε και στις παραπάνω χρονιές και μέρη. Θα γίνουμε απλώς δυνάστες στην θέση του δυνάστη, θα επαναλάβουμε τον φαύλο κύκλο, θα έχουμε για ακόμη μία φορά αποτύχει να μάθουμε από τα λάθη της ιστορίας. Οι Anonymous το γνωρίζουν αυτό άριστα, έχουν μελετήσει ιστορία και για αυτό είναι απολύτως εναντίον της βίας. Για αυτό και έχουν τον Γκάντι ως ίνδαλμα. Παντού, πάντοτε ιστορικά, η βία γέννησε μόνο βία. Η εκδίκηση παραλύει την λογική. Στην Αίγυπτο αρχικά έριξαν αναίμακτα τον “κακό Μουμπάρακ” και τώρα έχουν στραφεί μαζικά ο ένας έναντι του άλλου. Η Λιβύη μετά την υποτιθέμενη απελευθέρωση  από τον βραχνά (της Δύσης) Καντάφι σύντομα θα διολισθήσει σε εμφύλιο ανάμεσα σε αυτούς που τον έριξαν, αυτό είναι σχεδόν μαθηματικά βέβαιο. 

Αλλά αν ανατιναζόταν η Βουλή, το δικό μας υπέρτατο σύμβολο όλου αυτού του τσίρκου, όπως έκανε ο V με την αγγλική Βουλή στην ταινία, αυτό θα συνιστούσε ένα πανίσχυρο μήνυμα για πραγματική αλλαγή. Και όχι για νέο φαύλο κύκλο αίματος και εκδίκησης. Η Βουλή ασφαλώς δεν φταίει σε τίποτα, αλλά αποτελεί ένα πανίσχυρο σύμβολο του παλιού συστήματος – που είτε καταρρέει είτε μας προετοιμάζει για ολοκληρωτισμό και με την βούλα, αλά 1984. Αν έφευγε από την μέση κανείς δεν θα κατηγορούσε αυτούς που την ανατίναξαν ως δολοφόνους. Απεναντίας θα γινόταν το ζητούμενο : θα ξυπνούσαμε όλοι, ακόμη και αυτοί που κρύβονται κάτω από τις πέτρες. Και θα ξυπνούσαμε όχι για αίμα αλλά για ουσιαστική αλλαγή.

6 thoughts on “#184 Γουδί εναντίον Anonymous : δίψα για αίμα έναντι δίψας για αλλαγή

  1. Χμ εγω πιστευω και η Βουλη να ανατιναζοταν δεν θα επεφερε ουσιαστικη αλλαγη.
    Γενικα δεν ξερω αν θα υπαρξει ποτε ουσιαστικη αλλαγη, τουλαχιστον στο αμεσο μελλον ….
     

    Like

  2. Ευχαριστώ για το σχόλιο Master. Όντως, δεν αρκεί η ανατίναξη της Βουλής από μόνη της. Αν η ανατίναξη δεν είχε περιεχόμενο, δεν κατανοούσε ο κόσμος για ποιον ακριβώς λόγο συνέβη, δεν θα επρόκειτο για μήνυμα αλλά για περιτύλιγμα μηνύματος σε αναζήτηση περιεχομένου. Στην περίπτωση αυτή θα αφοριζόταν μαζικά ως “τρομοκρατική ενέργεια”. Και υπάρχουν αρκετά προηγούμενα. Φταίνε πρωτίστως οι βομβιστές που ούτε οι ίδιοι δεν ήξεραν για ποιον λόγο έβαζαν βόμβες ή το έκαναν γενικά και αόριστα για αποσταθεροποίηση και “χτύπημα κατά του εχθρού”. Στην περίπτωση αυτή, πανίβλακα, αφελή και λιγούρη καμικάζι που πιστεύεις σε ανύπαρκτους παραδείσους με παρθένες να σε περιμένουν με ορθάνοιχτα τα σκέλια, ο μεγαλύτερος εχθρός σου είναι η αφεντιά σου.

    Like

  3. Είμαι λίγο εκτός θέματος, μάλλον, αλλά αυτά με τις κρεμάλες μόνο βλάκες μπορούν να τα λένε.
    Πώς είναι δυνατόν να χαρείς με τον θάνατο ενός ανθρώπου, πώς γίνεται να θες να σκοτώσεις κάποιον; Με τέτοια μυαλά θα αλλάξουμε ως κοινωνία και χώρα;

    Like

  4.  Όχι δεν είσαι εκτός θέματος. Η εκδίκηση είναι μία αμιγώς συναισθηματική αντίδραση, προέρχεται από τα σκοτεινά μέρη του εγκεφάλου μας, ιππόκαμπο, αμυγδαλή κλπ Υπάρχει μέσα σε όλους μας, αλλά κάποιοι την ελέγχουν και άλλους τους τυφλώνει – όπως και με όλα τα άλλα συναισθήματα. Ανησυχώ, ανησυχώ πολύ για τις ακρότητες που μπορεί να προκαλέσει η εκδίκηση του όχλου. Η ιστορία έχει άπειρα παραδείγματα. Αλλά αυτό δεν είναι ασφαλώς λόγος να κάνω τουμπεκί και να τα δεχτώ όλα παθητικά λόγω του ότι μου λένε…. “μα αφού δεν γίνεται αλλιώς”, παρόλο που έχουν προταθεί δεκάδες “αλλιώς” και το ξέρουν. Ο Γκάντι, και αρκετά παλιότερα ο Σωκράτης, μας έδειξαν ότι υπάρχει και τρίτος δρόμος. Αν δεν υπήρχαν οι Anonymous λοιπόν, αν δεν υπήρχε το πνεύμα τους μέσα σε όλους μας, όχι το δίκτυό τους, αυτή την στιγμή θα είμασταν ένα παγκόσμιο Άουσβιτς με 0,1% δυνάστες και 99,9% εργάτες σκλάβους. Μία παγκόσμια Βόρεια Κορέα αλλιώς.

    Like

  5. Δηλαδή φίλε “κοριέ κοριόπουλε”, που αρχικά στο παραπάνω κείμενο φάνηκε να τροχιοδρομείς ήπια στον Διάδρομο της Λογικής, ξαφνικά απογειώθηκες μεταφέροντας “κλώτσημα στις πλάτες των επιβατών σου” όπως μας έκανε ο Αμερικάνος πιλότος της ΠΑΝ-ΑΜΈΡΙΚΑΝ που υποχρεωτικά μας παρέλαβε στη Φραγκφούρτη τον Γενάρη του 1982 γι να μάς πάει στην “Ελεύθερη Ζώνη του Δυτ. Βερολίνου”! Μάς συνιστάς έναν “Γκάντι” εμπρηστή που θα κάψει τη Βουλή, το ιερό σύμβολο της Δημοκρατίας, όπως ακριβώς ο ανατροπέας Ναζί Χίτλερ το Ράιχσταγκ!
    Ο δικτάτορας Ι. Μεταξάς, ευφυέστερος (άν και δεν έφθανε ούτε στον αστράγαλο του γίγαντα Ελ. Βενιζέλου και ευθύνεται στην ουσία για την Μικρασιατική καταστροφή ως εντολοδόχος του Κωνσταντίνου!) έκανε κάτι πρακτικότερο άν και εξίσου ειδεχθές: Μόλις η Βουλή υπερψήφισε την κυβερνησή του την…έκλεισε(!), και θρυλείται ότι με τους μισθούς των βουλευτών δημιούργησε το ΙΚΑ! Μήπως το θεωρείς μή χείρον, άρα βέλτιστον; Εγώ πάντως θα αντιπρότεινα να παίρνουν στο εξής 2000 Ευρώ τον μήνα και να μήν έχουν καμμίαν ατέλεια, αυτοκίνητο, υπάλληλο, γραφείο στη βουλή ή στην Αθήνα ή άλλο ευεργέτημα ή Σύνταξη!. Εδώ ο Σωκράτης προήδρευε των αρχαίων Αθηναίων βουλευτών και απλώς εσιτίζετο εις το Πρυτανείον όπου και εκοιμάτο σαν σημερινός στρατιώτης!

    Like

  6. Σας ευχαριστώ για το σχόλιο. Δημοκρατία πραγματική (αν εξαιρέσουμε όσους… εξαιρούνταν από αυτήν) γνωρίσαμε μόλις τον 5ο π.χ. αιώνα, άποψη που αν δεν απατώμαι ασπαζόταν και ο Καστοριάδης. Από τότε έχουν μεσολαβήσει μία σειρά από φαρσοκωμικοτραγικά πολιτεύματα : τυραννίες, ολιγαργίες, βασίλεια, φέουδα, δικτατορίες, κατοχές, και, στο ένδοξο νεο-ελληνικό κράτος μετά την επανάσταση το περίφημο αντιπροσωπευτικό σύστημα που ισχύει έως και σήμερα.

    Όχι, δεν υπάρχει τίποτα το ιερό σε αυτό το κτίριο, για αυτό και δεν θα είχα κανένα πρόβλημα όπως προείπα με την συμβολική ανατίναξή του. Διαβάστε λίγο πιο προσεκτικά τις δυο τελευταίες παραγράφους για να κατανοήσετε καλύτερα τι εννοώ. Προσωπικά το βλέπω ως πολύ μεγαλύτερο τσίρκο σήμερα από τον Φλεβάρη που έγραφα αυτό το άρθρο. Αν ήταν δυνατόν να υιοθετήσουμε μέσω μιας συνταγματικής αναθεώρησης, αμεσοδημοκρατικά στοιχεία αντίστοιχα με της Ελβετίας, τότε θα ανακαλούσα. Αλλά λόγω που αυτό δεν βλέπω να γίνεται σε αυτήν την χώρα -χρειάζεται να θυμίσω πόσα χρόνια έχει να γίνει δημοψήφισμα;- σαφώς και εμμένω στην θέση μου.

    Συμφωνώ με όσα προτείνετε για τους βουλευτές. Θα ήταν υποθέτω ένα πρώτης τάξεως ερώτημα προς έγκριση στο δημοψήφισμα που θα στηνόταν για αυτόν τον σκοπό. Δημοψήφισμα; Διαβάζω αρκετή επιστημονική φαντασία μάλλον.

    Οι πολιτικές απόψεις μου κλίνουν προς το πολίτευμα της άμεσης δημοκρατίας. Της ρεαλιστικής άμεσης δημοκρατίας (με κάποια αντιπροσώπευση), όχι της απόλυτα επίπεδης που καταντά μάλλον οχλοκρατία. Ρεαλιστικής αλλά σαφώς με πρώτη εξουσία τον ίδιο τον λαό. Ήτοι να έχει την εξουσία ακόμη και να ρίξει με ειδικό δημοψήφισμα (π.χ. κατόπιν συλλογής υπογραφών από το 1% του πληθυσμού) μία άδικη προς αυτόν κυβέρνηση. Στην περίπτωση αυτή θα είχαμε άλλους κυβερνώντες που θα μας σέβονταν και θα εργάζονταν πραγματικά για το κοινό καλό, όπως στην Ελβετία και στις Σκανδιναβικές χώρες. Όχι όπως το “Tσίρκο η Ελλάς”.

    Like

Leave a comment