#185 Τι κοινό έχουν οι χρεοκοπίες, οι κωλοτούμπες, οι πόλεμοι και οι παραιτήσεις υπουργών;

Την ημέρα. Γίνονται πάντα Παρασκευή – ο εθνικός μας παγκόσμιος πρωταθλητής κωλοτούμπας εξαιρείται. Αυτό ώστε να υπάρχει χρονικό περιθώριο να “προστατευτούν” οι τράπεζες και να μην υπάρξει άμεσο bank run των καταθετών. Σε περίπτωση που γίνει αυτό και δεν “προστατευθούν” (δηλαδή εμποδιστούν οι καταθέτες να τραβήξουν τα χρήματά τους) με κάποιον τρόπο οι τράπεζες, ακόμη και αν αδειάσουν όλα τους τα ταμεία είναι αδύνατο να επιστρέψουν πάνω από το 10%, το πολύ 12% των πρακτικά άτοκων δανειστών – καταθετών τους. Αυτό γιατί τα υπόλοιπα χρήματα απλά δεν τα έχουν. Όχι στο υποκατάστημα, πουθενά : τα έχουν δανείσει.

Από τότε που στήθηκαν οι πρώτες τράπεζες έτσι λειτουργούν, βάσει του αξιώματος “δεν πρόκειται να ζητήσουν όλοι οι καταθέτες τα χρήματά τους ταυτόχρονα. Αρχικά έδιναν πολύ λιγότερα δάνεια και κρατούσαν π.χ. το 50% των χρημάτων, ώστε να μπορούν να αποπληρώσουν τους μισούς καταθέτες σε έκτακτη ανάγκη και να έχουν και έσοδα από την τοκογλυφία με το άλλο 50% των καταθέσεων. Σταδιακά αυτό το ποσοστό όλο και έπεφτε. Στην Ελλάδα είναι σήμερα στο 10 με 15%, ενώ οι λεγόμενες επενδυτικές τράπεζες στις ΗΠΑ (Goldman Sachs και σία, οι “αγορές” δηλαδή) έχουν φτάσει να διαθέτουν για αναλήψεις ακόμη και κάτω του 5% των καταθέσεων. Υπήρχε ένα κατώτατο πλαφόν γύρω στο 10% αλλά φρόντισε ο Κλίντον να το ακυρώσει.

Τα αναφέρω αυτά ώστε να γνωρίζετε τον λόγο που η ενδεχόμενη οριστική χρεοκοπία της χώρας (με παράλληλη επιστροφή στην δραχμή) θα γίνει Παρασκευή. Αμέσως μετά που θα κλείσει το Χρηματιστήριο συγκεκριμένα, ώστε να “προστατευθεί” και αυτό. Ο εθνικός μας κωλοτούμπας σήμερα έκανε τα συνήθη ακροβατικά του “Διαφωνώ αλλά σας στηρίζω αξιότιμε κε ΑΤΜ” λίγο πριν κλείσει το χρηματιστήριο με αποτέλεσμα να καταρρεύσει ο Γενικός Δείκτης μέσα σε μερικά λεπτά, από πανικόβλητους λίαν χαμηλής νοημοσύνης χρηματιστές που άρχισαν να πουλάνε ότι έβρισκαν μπροστά τους. Είτε δεν ήξερε αυτόν τον άγραφο κανόνα (χλωμότατο), είτε το έκανε σκόπιμα, προς επίδειξιν επιρροής.

 Οι τράπεζες θα είναι κλειστές από την ώρα που θα κλείσουν την Παρασκεή μέχρι τουλάχιστον το πρωί της Τετάρτης. Τα ΑΤΜ θα τα αφήσουν ανοιχτά μέχρι να αδειάσουν όλα μέσα σε μερικές ώρες (συνδέετε ελπίζω τα παραπάνω με τον λόγο που το ημερήσιο όριο ανάληψης από ΑΤΜ είναι τόσο χαμηλό και γιατί έχουν σχετικά μικρή χωρητικότητα αποθήκευσης μετρητών), πάρα πολύ μικρή ζημιά σε αυτό. Αυτές τις 5 σχεδόν μέρες θα αναζητηθούν τρόποι για αλλαγή των ευρω-καταθέσεων σε δραχμές -είμαι σχεδόν βέβαιος ότι η TτΕ έχει, στα υπόγειά της στην Πανεπιστημίου, έτοιμες μήτρες δραχμών (τουλάχιστον πρόχειρες, ακόμη και τις παλιές ίσως) για έκτακτη μαζική εκτύπωση δραχμών. Τα ευρώ που θα πάρουν από τις καταθέσεις μας δεν θα τα… κάψουν ασφαλώς, ούτε θα τα στείλουν έξω. Πάνε όλα στην ΤτΕ ως συνάλλαγμα (πλέον) για να τα δανείζει στο κράτος για τις συναλλαγματικές του ανάγκες και στις τράπεζες για να τα δανείζουν με την σειρά τους σε εισαγωγικές (κυρίως) εταιρείες κάθε είδους, πρωτίστως πετρελαιοειδών.

Αλλά, όπως ίσως θα συμπεράνατε από τα πιο πάνω, από τα xx δις ευρώ που ανακοινώνει κάθε τόσο η ΤτΕ ότι υπάρχουν ως καταθέσεις στις τράπεζες μόλις περίπου το 1/10 αυτού του ποσού είναι πραγματικά, χειροπιαστά ευρώ. Και αυτό μόνο θα σταλεί στην τεράστια υπόγα του Προβόπουλου. Ο πραγματικός λόγος που οι τράπεζες έκλεισαν σχεδόν πλήρως την στρόφιγγα των δανείων τα τελευταία 2 έτη είναι αυτός : Όταν ο Προβόπουλος ανακοινώνει λ.χ. 200 δις ευρώ συνολικές καταθέσεις στις τράπεζες το 2010 και πτώση αυτού του ποσού στα 180 δις το 2011 αναφέρει όπως προείπα λογιστικά νούμερα, όχι μετρητά.

Τα διαθέσιμα μετρητά τους για καταθέσεις το 2010 ήταν κατ’αναλογία γύρω στα 20 δις. Ακριβώς δηλαδή το ποσό που διέρρευσε την επόμενη χρονιά – αναγκαστικά σε μορφή μετρητών, μιας και δεν μπορεί να γίνει… λογιστική ανάληψη. Αυτό που μπορεί μόνο να γίνει είναι η λογιστική μεταφορά, όπως είναι οι πάγιες εντολές και οι διάφορες υπηρεσίες e-banking. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν γίνεται χρήση μετρητών για τις πληρωμές. Όταν πληρώσεις την ΔΕΗ μέσω τράπεζας, η τράπεζα τα μεταφέρει ηλεκτρονικά από τον δικό σου λογαριασμό σε λογαριασμό της ΔΕΗ στην ίδια τράπεζα. Έτσι τα πολύτιμα για αυτούς χαρτονομισματουλάκια σου που “σου φυλάνε για ασφάλεια” τα οποία αλλιώς θα έβγαζες από το ΑΤΜ μένουν στην θέση τους, και το μόνο που κάνουν είναι μία εσωτερική μεταφορά, δυο κλικ στον υπολογιστή.

Οι τράπεζες λατρεύουν να κάνουμε πληρωμές με αυτές ως μεσάζοντες αλλά χωρίς να αγγίζουμε μετρητό στο χέρι μας. Για αυτό και πρωτοστατούν στην πλήρη κατάργηση των φυσικών μετρητών. Οπότε αν οι τράπεζες δεν δανείζονταν συνεχώς από την ΕΚΤ (μέσω της ΤτΕ) φυσικά, χειροπιαστά μετρητά, χαρτονομίσματα ντε, με μόλις 10% φυσικής διαρροής καταθέσεων θα κήρυτταν insolvency = “δεν υπάρχει σάλιο παιδιά”.

(Δεν λειτουργεί τόσο απλά και μονοδιάστατα το τραπεζικό σύστημα. Χρειάζεται για παράδειγμα μεγαλύτερη ετήσια εκροή καταθέσεων από 10%, και αυτό γιατί άφησα απέξω τα τεράστια κέρδη τους από τους τόκους, τις επιστροφές των κεφαλαίων που έχουν ήδη δανείσει, τα κέρδη από τις διάφορες επενδύσεις στους σε μετοχές, παράγωγα κ.ά.π., απλά δεν ήθελα να το θέσω πιο πολύπλοκα και να τριπλασιάσω σε μήκος το παρών κλινοσκέπασμα).

Όπως δείχνουν τα πράγματα σήμερα δεν πρόκειται να συμβεί. Αλλά μπορεί να γίνει την επόμενη, ή την μεθεπόμενη. Έχει ακόμη 46 Παρασκευές το 2012, δώξα τω ΑΤΜ.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s