#189 Πόσο σφάζονται τα επιδόματα ανεργίας

O Υπουργός Ανεργίας κος Κουτρουμάνης συσκέπτεται σήμερα με τους υπόλοιπους διασώστες μας. Συγκεκριμένα τον Εθνικό μας Ρήτωρα και τον κο ΑΤΜ για το πόσο να κουρευτούν τα επιδόματα ανεργίας. Προχτές στις 12/2/2012 οι 199 αμαυρότερες κηλίδες της σύγχρονης νεοΕλληνικής Ιστορίας ακύρωσαν και τυπικά τις συλλογικές και κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Θερίζοντας τους βασικούς μισθούς κατά 22 έως 32% και διακορεύοντας μερικά ακόμη άρθρα του σφουγγαρόπανου που κατέληξε να είναι το κείμενο του συντάγματος.

Όμως δεν είνα δυνατόν να βάλουν μαχαίρι στον λαιμό των εργοδοτών για να ρίξουν τους μισθούς αν οι ίδιοι δεν θέλουν. Για παράδειγμα όπως ακριβώς ένας εργοδότης μπορεί λόγω της υψηλής ανεργίας να προσλάβει με μειοδοτικά μισθολογικά κριτήρια (“Δεν συμφωνείς με τόσα είπες; Ο επόμενος παρακαλώ”), έτσι και ένας εργαζόμενος με άλφα δεξιότητες, ή που για xψz λόγους γυαλίσει στον εργοδότη μπορεί αντίστοιχα να προσληφθεί με… πλειοληπτικά μισθολογικά κριτήρια.

Αλλά -και να πως συνδέονται ευθέως οι ιδιωτικοί μισθοί με τα έξοδα του κράτους- το ίδιο ασφαλώς δεν ισχύει με τα επιδόματα ανεργίας! Τα επιδόματα ανεργίας δεν καθορίζονται βάσει προσφοράς και ζήτησης ή βάσει του μέσου μισθού αλλά βάσει του κατώτατου νόμιμου μισθού. Αναρωτιέμαι αν καταργούνταν εντελώς το κατώτατο πλαφόν όπως αρχικά ζητούσαν οι πλειστηριαστές της τρόικας -ώστε θεατρικά να “συμβιβαστούν” με 22-32% κλάδεμα, το έχετε πιάσει πλέον έτσι;- το επίδομα ανεργίας που θα έφτανε; Βάσει του ισχύοντος 55% του κατώτατου μισθού θα έφτανε στο μηδέν, γιατί 55% του 0 είναι 0.

Οπότε ο Υπουργός Ανεργίας, ο υπουργός με αντικείμενο την διατήρηση και αύξηση της ανεργίας της χώρας, στο οποίο αναντίρρητα διαπρέπει, λόγω που είναι μεγάλη ψυχούλα και νοιάζεται για τους επιδοτούμενους άνεργους (για όσους έληξε το επίδομα χέστηκε), θα ζητήσει από τα αφεντικά του τα επιδόματα να υπολογίζονται βάσει του 65-70% του κατώτατου μισθού αντί του 55%. Άρα αν καταλήξουν στο 65% του νέου “μισθού” από τα σημερινά 461€ του εισαγωγικού επιδόματος ελεύθερων και ωραίων ή παντρεμένω δίχως παιδί πάμε στα 425€, ανέργων με ένα παιδί στα 467 € και δυο παιδιά στα 510 € κ.ο.κ. (+10% για κάθε παιδί). Αλλά αν το εφέντη Τόμσεν τους πει ως συνήθως την Δανέζικη εκδοχή του “Το άλλο με τον Τοτό το μάθατε;” μιλάμε για 359, 396 και 432 € αντίστοιχα.

300 θεματοφύλακες της κακιάς ώρας να ξέρετε ένα πράγμα : Όταν εκραγεί πραγματικά ο κόσμος, όταν αφήσουν όλοι τις πολυθρόνες, τις TV και τα πληκτρολόγια δεν θα ξέρετε από που να φύγετε. Και αυτό θα γίνει όταν αρχίσουν να εφαρμόζονται όλα αυτά και πέσει πραγματική πείνα. Παίζετε με την φωτιά και αν μας κάνετε ότι ακριβώς έκανε το ΔΝΤ στους Ασιάτες, όπου ο κόσμος πέθαινε στους δρόμους ενώ παράλληλα το ΔΝΤ απαγόρευε κάθε παρέμβαση από το κράτος (“Αφήστε τους όλους να ψωφήσουν σαν τα σκυλιά, αναλώσιμοι είναι. Το χρήμα πρέπει να ρέει σε εμάς και μόνο”), τότε η φωτιά θα σας κάψει. Αλλά για αυτό έχετε μονίμως stand-by τα ελικόπτερα μπαγασάκιδες ε;

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s