#190 Μελβούρνη, η καλύτερη πόλη να ζεις

Πλέον θα αρχίσουμε όλο και περισσότεροι να το σκεφτόμαστε σοβαρά… Αναμεταδίδω από την City Press του Γιώργου Κύρτσου.

Δημοσίευση: 15-02-2012 02:17 | Σπύρος Χριστόπουλος

Ως η καλύτερη πόλη να ζει κανείς προβάλλει η Μελβούρνη της Αυστραλίας, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Economist Intelligence Unit, αν και επισημαίνεται ότι είναι μία και από τις οκτώ ακριβότερες πόλεις του κόσμου.

Σύμφωνα με την έρευνα, στη Μελβούρνη, η οποία αξιολογήθηκε για την πολιτική της σταθερότητα, το ποσοστό της εγκληματικότητας, το σύστημα υγείας, το περιβάλλον, τις συγκοινωνίες, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, την παιδεία και την πολυπολιτισμικότητά της και κατατάχθηκε πρώτη παγκοσμίως ως προς το επίπεδο ζωής, το κόστος διαβίωσης εκτινάχθηκε την τελευταία δεκαετία. Χαρακτηριστική είναι η σύγκριση που γίνεται με τη Νέα Υόρκη, καθώς πριν από δέκα χρόνια το κόστος ζωής στη Μελβούρνη ήταν χαμηλότερο κατά 25% σε σύγκριση με αυτό της αμερικανικής μεγαλούπολης και σήμερα είναι κατά 50% υψηλότερο από αυτό της Νέας Υόρκης.

Βάσει της εν λόγω έρευνας, την πρώτη δεκάδα των καλύτερων πόλεων ως προς το επίπεδο διαβίωσης αποτελούν, κατά σειρά αξιολόγησης μετά τη Μελβούρνη, η Βιέννη (Αυστρία), το Βανκούβερ (Καναδάς), το Τορόντο (Καναδάς), το Κάλγκαρι (Καναδάς), το Σίδνεϊ (Αυστραλία), το Ελσίνκι (Φινλανδία), το Περθ (Αυστραλία), η Αδελαΐδα (Αυστραλία) και το Όκλαντ (Νέα Ζηλανδία).

Πιο ακριβή η Ζυρίχη

Κατά την ίδια έρευνα, η Ζυρίχη, στην Ελβετία, κατέστη η ακριβότερη πόλη του κόσμου, κάνοντας άλμα τεσσάρων θέσεων, μια και κατά την περσινή αντίστοιχη έρευνα βρισκόταν στην πέμπτη θέση της σχετικής λίστας. Βάσει της έρευνας, πέντε πόλεις της Αυστραλίας συγκαταλέγονται στις 20 ακριβότερες του κόσμου, εξέλιξη την οποία οι ερευνητές αποδίδουν στις ισοτιμίες των νομισμάτων. «Οι ισοτιμίες είχαν τη μεγαλύτερη επιρροή στο κόστος ζωής στην Αυστραλία, με το δολάριο Αυστραλίας να διπλασιάζει την αξία του έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ μέσα σε μία δεκαετία» επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας Τζον Κόπστεϊκ.

Αναλύοντας τα στοιχεία της έρευνας διαπιστώνεται πως το Βανκούβερ του Καναδά είναι η ακριβότερη πόλη της βόρειας Αμερικής (37η στην παγκόσμια κατάταξη), το Λος Άντζελες είναι η πιο ακριβή πόλη των ΗΠΑ (42η παγκοσμίως), ενώ ψηλά στη σχετική λίστα είναι η Σιγκαπούρη (στην 9η θέση παγκοσμίως) και η Σεούλ (στην 27η θέση παγκοσμίως) από την Ασία. Για την κατάταξη των πόλεων αυτών η έρευνα συνέκρινε τις τιμές τουλάχιστον 160 προϊόντων -ανάμεσά τους τρόφιμα, ρούχα, μέσα μαζικής μεταφοράς, ενοίκια, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων- σε 130 πόλεις ανά τον κόσμο. Σημειώνεται πως η φθηνότερη από τις πόλεις που εξετάστηκαν είναι η πρωτεύουσα του Πακιστάν Καράτσι.

πηγή : City Press

Advertisements

2 thoughts on “#190 Μελβούρνη, η καλύτερη πόλη να ζεις

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s