#194 Οι λόγοι που οι ΗΠΑ τρέμουν μία κλιμάκωση της κρίσης στην Ευρώπη

Ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο για την άμεση σύνδεση αμερικάνικης και ευρωπαϊκής κρίσης, από την sousourada του International Press Conference.

Είχε εκφραστεί παλαιότερα η άποψη ότι ο Λευκός Οίκος επέδειξε ενδιαφέρον για την επίλυση της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα επειδή υπήρχε ο φόβος επέκτασής της και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρά το γεγονός ότι η παγκοσμιοποίηση «ένωσε» κράτη και λαούς –εις βάρος των φτωχότερων, βέβαια–, η Αμερική φρόντισε να χτίσει μηχανισμούς αναχαίτισης κρίσεων και απειλών, αν και αποδείχτηκαν όχι πάντα ικανοί για να την προστατεύσουν.

Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα δεν φοβήθηκε την «ελληνική κρίση χρέους», όπως τη χαρακτήρισαν οι αγορές – τουλάχιστον όχι όσο παρουσιάστηκε από τους επιτελείς του Λευκού Οίκου. Παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες, οι αμερικανικές τράπεζες δεν είναι εκτεθειμένες, καθώς, καταρχάς, είχαν λίγα ελληνικά ομόλογα, τα οποία φρόντισαν να «ξεφορτώσουν» νωρίς, ενώ και οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι χαμηλού βεληνεκούς.

Οι Αμερικανοί προειδοποιούσαν διότι «έβλεπαν μπροστά», όπως εξήγησε αναλυτής της Wells Fargo. Η ανησυχία τους δεν αφορούσε σε αυτή καθαυτή την Ελλάδα και την οικονομία της, που –όπως σωστά διέγνωσαν από την πρώτη στιγμή– ασθενούσε βαριά, αλλά στην επέκταση της κρίσης στην υπόλοιπη Ευρώπη. Και οι πιέσεις τους σε όλα τα επίπεδα –από τον πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, τον υπουργό Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, και τους πρεσβευτές τους στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες– είχαν στόχο να ξυπνήσουν τους Ευρωπαίους ηγέτες για το πολύ πιθανό ενδεχόμενο η κρίση να φτάσει στο κατώφλι τους. Όπως και συνέβη.

Τα συμφέροντα της Αμερικής στην Ευρώπη είναι τεράστια. Πρώτον και πλέον σημαντικό, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί –ή αποτελούσε έστω– μεγάλη και πλούσια αγορά, η οποία έδειχνε προτίμηση στα αμερικανικά προϊόντα. Εάν οι Ευρωπαίοι έδειχναν τη μισή προτίμηση στα δικά τους προϊόντα από αυτή που δείχνουν στα αμερικανικά, θα παρέμενε στην Ευρώπη επιπλέον συνάλλαγμα ύψους μισού τρισεκατομμυρίου ευρώ. Βέβαια, η Αμερική αποτελεί αγορά και για τις ευρωπαϊ κές χώρες, μόνο που η ισορροπία είναι υπέρ των ΗΠΑ. Επιπλέον, το ισχυρό ευρώ παρέχει τη δυνατότητα σε εκατομμύρια Ευρωπαίους να ταξιδεύουν στη «φθηνή» Αμερική και είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο η Νέα Υόρκη φιλοξένησε πέρσι πέντε εκατομμύρια τουρίστες από χώρες της ΕΕ. Τα ξενοδοχεία της πόλης έχουν πληρότητα 80%, που οφείλεται στην προτίμηση των Ευρωπαίων, ενώ στην υπόλοιπη Αμερική το ποσοστό μόλις και ξεπερνά το 50%. Πρόσφατα, το Γραφείο Τουρισμού της Νέας Υόρκης δημοσιοποίησε την ανησυχία του από την αύξηση της τιμής του δολαρίου έναντι του ευρώ, διότι η αδυναμία του ευρωπαϊκού νομίσματος σημαίνει την ακύρωση προγραμματισμένων αφίξεων.

Η  Αμερική του 2012 αδυνατεί να στηρίξει οικονομικά την Ευρώπη για να εξέλθει της κρίσης, όπως συνέβη μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ας μην εθελοτυφλούμε. Πολύ απλά «δεν έχει τα χρήματα», ενώ μερικά από τα δικά της προβλήματα είναι χρόνια και άλυτα. Ποιος αμφιβάλλει πως η Αμερική θα ήταν… Ελλάδα, εάν δεν είχε τη δυνατότητα να τυπώνει δολάρια; Αυτό που θα μπορούσαν να κάνουν ο κ. Ομπάμα και η κυβέρνησή του, για να μην επηρεαστεί το δικό τους πρόγραμμα σταθερότητας, ιδιαίτερα σε εκλογική χρονιά, είναι να επιβάλουν στις πλούσιες χώρες της Ευρώπης να βρουν λύσεις ΤΩΡΑ στα προβλήματα που ταλανίζουν πια και τις ίδιες. Εάν δεν αναλάβουν τον ηγετικό τους ρόλο, τότε η κρίση που ξεκίνησε από τη χώρα μας θα χτυπήσει στην καρδιά της αμερικανικής οικονομίας.

πηγή : Inprecor

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s