#208 Κορώνα κερδίζω, γράμματα χάνεις

Να πώς με μόλις 4 λέξεις μπορείς να συνοψίσεις την σημερινή οικονομική πραγματικότητα που ξεκίνησε στις ΗΠΑ το 2008 με τα περίφημα bailouts (ξελασπώματα) των τραπεζών από τους αμερικάνους φορολογούμενους. Την Lehman την άφησαν να καταρρεύσει. Όλες τις άλλες τις ξελάσπωσαν (και μάλιστα δίνοντας και αστρονομικά bonus στους CEOs από δημόσιο χρήμα…), δαπανώντας πάνω από 1 τρις δολάρια και εκτοξεύοντας το δημόσιο χρέος στα ύψη γιατί ήταν “too big to fail” Κορώνα είναι όταν η οικονομία πάει καλά. Όλοι κερδίζουν – ή μάλλον όσοι ελέγχουν την ροή του χρήματος κερδίζουν την μερίδα του λέοντος δουλεύοντας σαν ύαινες, και όλοι οι υπόλοιποι την μερίδα της ύαινας, παρόλο που δουλεύουν σαν λέοντες. Γράμματα είναι όταν οι τράπεζες πέφτουν έξω και χρειάζονται “διάσωση“. Πως; Μα από τους φόρους μας. Win-win δηλαδή, εξασφαλισμένη δουλειά.

Η φύση είναι σκληρή αλλά είναι δίκαιη. Επικρατεί σε έναν άλφα βαθμό η δαρβινική επιβίωση του ισχυρότερου, αλλά αυτό δεν γίνεται επιλεκτικά και κατά το δοκούν. Όταν το ισχυρό λιοντάρι ξεμείνει από αντιλόπες δεν βγαίνει παγανιά στην σαβάνα ζητιανεύοντας από τα άλλα ζώα για κάνα παϊδάκι αντιλόπης ή έστω κάνα κατεψυγμένο ασβό. Όχι. Το λιοντάρι -και κάθε αρπακτικό- όταν κερδίζει επιβιώνει, στήνει ένα ζουμερό χαρεμάκι με καμιά δεκαριά τσαχπίνες λέαινες, κάνει και πολλά ζουμπουρλούδικα λιονταράκια να ικανοποιήσει τα γονίδιά του και είναι γενικώς βασιλιάς. Αλλά όταν χάνει πεθαίνει. Τέλος. Ότι δηλαδή συνέβαινε, όσον αφορά τις τράπεζες, και με τον προ-νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό. Αυτό για τους θιασώτες του “κοινωνικού δαρβινισμού”.

Το σημερινό υποτιθέμενα καπιταλιστικό σύστημα είναι σκληρό και άδικο για τους πολλούς σε όλες τις περιπτώσεις, ενώ οι λίγοι είτε κερδίσουν είτε χάσουν… κερδίζουν. Πάντα. Αυτό κατόπιν της μαζικής παρέμβασης του κράτους στην οποία εναντιώνονται μόνο όταν κερδίζουν. Αρχικά όταν οι επενδύσεις τους έτρωγαν άκυρο παρακαλούσαν το κράτος να τους ξελασπώσει για τα δικά τους λάθη. Πλέον ξέρουν ότι θα ξελασπωθούν ότι και να γίνει γιατί είναι “πολύ μεγάλοι για να πέσουν”. Οπότε ότι και να κάνουν κερδίζουν : Κορώνα από τα κέρδη τους. Γράμματα από το ασφυκτικό στράγγιγμα των φορολογούμενων. Μηδαμινό ρίσκο, άρα και μηδαμινή προσοχή κατά τις επενδύσεις. Αλλά αυτό ασφαλώς δεν είναι καπιταλισμός. Καπιταλισμός σημαίνει, όπως μπορείτε να μάθετε και στο παρακάτω βίντεο που ενέπνευσε αυτή την ανάρτηση, μοίρασμα του ρίσκου εξίσου ανάμεσα στον δανειστή και στον δανειζόμενο.

Αυτό όμως που πραγματικά κάνει η υποτιθέμενη “ιστορική επιτυχία” του PSI είναι να μετακυλήσει το χρέος της χώρας στο μέλλον. Συγκεκριμένα σε 42 χρόνια στο μέλλον. Ουσιαστικά δεν υφίσταται κανένα κούρεμα όταν τα επιτόκια των ομολόγων παίζουν από 2 έως 4,5%. Το εν λόγω κούρεμα απλώς εξασφάλισε ένα ισόβιο εισόδημα στους δανειστές. Το οποίο αν δεν αποδέχονταν μπορούσαμε να μην τους πληρώσουμε και καθόλου, γιατί το ρίσκο ήταν και δικό τους. Δουλέψαμε δηλαδή καθαρά για το συμφέρον των δανειστών, αγνοώντας το δικό μας, στραγγίζοντας τους πολίτες και αυτό κατά τον Παντελή Καψή είναι… ιστορική επιτυχία. Το κέρδος μας θα ήταν πολύ μεγαλύτερο να μην γινόταν κανένα κούρεμα και τα επιτόκια να περιορίζονταν στο 1% καθ’όλη την διάρκεια -το ίδιο επιτόκιο που δανείζει η ΕΚΤ όλες τις ευρωζωνικές τράπεζες- με παράλληλη επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης. Έτσι το χρέος θα ήταν βιώσιμο. Σήμερα δεν είναι. Και όχι μόνο δεν είναι αλλά από ανεπίσημο ιδιωτικό φρόντισαν να το μετατρέψουν σε επίσημο διακρατικό υπό βρετανικό δίκαιο. Και αυτό το αποκαλούν ιστορική επιτυχία και από πάνω αποκαλούν όσους εναντιώνονται σε αυτό… Κασσάνδρες και λαϊκιστές!

Δείτε το βίντεο του Ιρλανδού οικονομολόγου David McWilliams για να κατανόησετε γιατί όσα εφάρμοσαν οι Μερκοζί – Τρόικα – Κυβέρνηση, στην χώρα μας και ευρύτερα (με αποκορύφωμα το πρόσφατο “Δημοσιονομικό Σύμφωνο”) είναι η πιο καταστροφική οικονομική πολιτική που θα μπορούσε να εφαρμοστεί ποτέ. Για την Ελλάδα, το ευρώ και ολόκληρη την Ευρώπη.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s