#221 Υψηλό τεκμαρτό εισόδημα και αφορολόγητο στα 5.000 € (Update)

Λόγω που η προηγούμενη ανάρτηση του Μαρτίου για το ίδιο θέμα έχει πλέον θαφτεί, χαθεί και καταποντιστεί στην άβυσσο του δικτυακού χωροχρόνου σκέφτηκα να την ενημερώσω με νέα ανάρτηση, και όχι με update σφήνα στην παλιά. Με αυτό τον τρόπο δίνω και ένα τέλος -πιστεύω μακρόπνοο- στο σχεδόν δίμηνο λουτρό υγρού άζωτου που έχω υποβάλλει τους Κοριούς, αν και όπως όλοι ξέρουμε στις χαμηλές θερμοκρασίες υποφέρουν, κατσιάζουν και τα κακαρώνουν. Η ανάρτηση του Μαρτίου «#201 Τεκμαρτό εισόδημα με αφορολόγητο στα 5.000 € : τι ακριβώς σημαίνει» είναι καραμακράν ότι πιο πολυδιαβασμένο, κλικαρισμένο και λατρεμένο έχω γράψει ποτέ στο δίκτυο (πλησιάζει ήδη τις 3.000 μοναδικές προβολές) – και αυτό μόλις μέσα στις τελευταίες δυο τρεις βδομάδες που ξεκίνησαν οι δηλώσεις φυσικών προσώπων!

Αν και είναι προφανής ο λόγος του αιφνίδιου ενδιαφέροντος των αναγνωστών για ένα ιστολόγιο υπό πολικές κλιματικές συνθήκες, θαρρώ πως δεν είναι και ότι πιο σώφρον να δίνω σε όλους αυτούς τους ανθρώπους ημιτελείς και ημιεσφαλμένες πληροφορίες. Από τον Μάρτη έμαθα περισσότερα για το νέο φορολογικό κώδικα, και κάποια που είχα γράψει δεν ισχύουν. Τελικά υπάρχει δυνατότητα φορολόγησης -για όσους έχουν χαμηλό έως μηδενικό εισόδημα- βάσει πραγματικού και όχι τεκμαρτού εισοδήματος.

Τις τελευταίες μέρες, καθώς μελετούσα και ερευνούσα τι παίζει με τις νέες δηλώσεις ώστε να συντάξω και ανεβάσω την δική μου και στενού συγγενικού προσώπου στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων(Taxis) -πιθανότατα η μοναδική σελίδα εισόδου χρηστών παγκοσμίως που εξαρχής ίδρυσης δεν διαθέτει πουθενά στην αρχική σελίδα φόρμα εισόδου χρήστη, ΠΟΥΘΕΝΑ! Χρειάζεται, αφού φας τον κόσμο ψάχνοντας, να κάνεις κλικ στο “Υπηρεσίες προς πολίτες” και από εκεί.. που να είναι; που να είναι; μα βέβαια, στο “Ο Λογαριασμός μου”, που αλλού να ήταν; Ακόμη και η “Εγγραφή νέου χρήστη” εκεί βρίσκεται. Αυτοί που σχεδίασαν το Taxisnet οφείλουν να κάνουν μαζικά Σέπουκου στο Σύνταγμα ώστε να μην ξαναδούμε ποτέ παρόμοια σελίδα, μα τα χίλια Κιτσούνε. Φαντάζεστε να συνέβαινε αυτό στο facebook; Δεν θα είχε αντέξει ούτε 24ωρο.

Φελό στην φλυαρία και πίσω στο θέμα μας. Ας υποθέσουμε ότι έχετε πραγματικό εισόδημα 5.000 € και τεκμαρτό σας βγαίνει (λόγω σπιτιού, αμαξιού κτλ) 9.500 € Αν είστε ανάμεσα στα 30 και 65 και δεν έχετε κάποια αναπηρία ή άλλο ειδικό λόγο για αυξημένο αφορολόγητο όριο, το αφορολόγητο όριο με το οποίο θέλησε να σας συνετίσει ο ντεΣαντικός Εθνικός μας Ρήτωρ είναι μόλις 5.000 €βουρδουλιές. Περισσεύουν 4.500 €πουλα, άρα με συντελεστή 10% οι εφοροβδέλλες θέλουν να σας αφαιμάξουν κατά 450 €πουλα. Τον Μάρτη νόμιζα ότι το στόρι τελειώνει εδώ και αν δεν τα έχετε η εφορία σας λέει να κόψετε τον λαιμό σας να τα βρείτε, να… δανειστείτε κτλ. Δεν είναι ακριβώς έτσι.

Υπάρχουν (νόμιμα) “παραθυράκια”, ώστε να φορολογηθείτε βάσει του δηλωθέντος εισοδήματος ή έστω με ένα ποσό κάπου ανάμεσα στο 0 (στην προκειμένη, λόγω αφορολόγητου) και το 450. Όσο υψηλότερο ποσό μαζευτεί από τις ελαφρύνσεις που θα αφαιρεθούν από το συνολικό τεκμαρτό ποσό, τόσο πιο πολύ προσεγγίζετε το 0 (ή το xx δηλωθέν εισόδημά σας). Αυτό βασικά που ενδιαφέρει την εφορία είναι το δηλωθέν να είναι όντως το πραγματικό εισόδημα. Σε περίπτωση π.χ. μηδενικού εισοδήματος το νόημα του τεκμηρίου είναι να ανιχνεύσει με τι έσοδα καταφέρατε να βγάλετε ολόκληρο το έτος. Πως ζούσατε, τι τρώγατε; Αν δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να δώσετε απάντηση σε αυτό δίνετε ένα έμμεσο πλην σαφές στίγμα για μαύρο εισόδημα.

Αν δεν έχεις τίποτα στο όνομά σου σου ορίζουν ελάχιστα τεκμήρια διαβίωσης 3.000. Ποσό που είναι κάτω του αφορολόγητου άρα δεν τίθεται θέμα. Αν όμως έχεις ένα σπίτι 75 m2 και ένα αυτοκίνητο 1300 cc το τεκμήριο εκτοξεύεται κάπου στα 10.000 € (στην χαμηλότερη τιμή ζώνης, στις φτωχογειτονιές που μένω). Πως μειώνουμε λοιπόν αυτό το ποσό; Υπάρχουν διάφοροι τρόποι :

1)Ο πιο διαδεδομένος είναι η λεγόμενη “ανάλωση κεφαλαίου”. Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι δηλώνετε ότι είχατε μερικές αποταμιεύσεις τα προηγούμενα χρόνια 1,2,3 κτλ χρόνια από τις οποίες λόγω που είστε οικονόμοι κάποιες σας περίσσεψαν το 2011 για να βγάλετε τα προς το ζειν τις δύσκολες μέρες. Δεν ενδιαφέρει οι αποταμιεύσεις να είναι σε τράπεζα. Αλλά είναι απαραίτητο το ποσό που θα δηλώσετε να είναι δηλωμένο τα προηγούμενα έτη – τα οποία οφείλουν οπωσδήποτε να είναι συνεχόμενα, χωρίς κενό έτος δηλαδήώστε είτε να έχει ήδη φορολογηθεί είτε να έχει απαλλαχτεί από τον φόρο. Αν τα προηγούμενα χρόνια δηλώσατε χαμηλά ποσά και δεν βγαίνουν τα νούμερα ούτε για κουλουράκια το πρωί ξεχνάτε αυτή την λύση.

2)Διάθεση περιουσιακών στοιχείων από πωλήσεις αυτοκινήτων, ακινήτων, σκαφών αναψυχής κτλ Αυτό σε περίπτωση που έχετε όντως πουλήσει κάτι από όλα αυτά μέσα στο 2011 ή το 2010. Πρέπει να γράψετε τα καθαρά ποσά, μείον φόρους και λοιπές χρεώσεις.

3)Δάνεια, γονικές παροχές, δωρεές συγγενικών και μη προσώπων. Αυτή (δωρεά) είναι η λύση που επέλεξα για το ως άνω στενό συγγενικό μου πρόσωπο, και πρόκειται για την πραγματικότητα. Αν και έγινε(;) η εκκαθάριση -κατάφερα και μηδένισα τον φόρο από τα αρχικά 400 € δίνοντας και 2.000 € αποδείξεις, – κατά την υποβολή, ίσως έχουμε θέμα με αυτό γιατί όπως διάβασα χρειαζόταν “να έχει υποβληθεί δήλωση για το φόρο δωρεάς ή γονικής παροχής στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2011″… Όμως στην προκειμένη δεν πρόκειται για επίσημη δωρεά, μιας και επρόκειτο απλώς για ένα κοινό λογαριασμό που μοιραζόταν στα δυο. Αν δεν δουλέψει λοιπόν ούτε αυτό και μας καλέσει κάποια αρχιβδέλλα για εξηγήσεις, δικαιολογητικά κτλ υπάρχει και η ύστατη λύση :

4)Αμφισβήτηση τεκμηρίων. Σύμφωνα με τους νονούς του νέου μας φορολογικού κώδικα αυτός δεν σχεδιάστηκε για να αρμέξει τους αδύναμους -όχι μέχρι σημείου αποστραγγίγματος έστω- αλλά για ένα… “πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα για όλους”. Άρα παρέχεται η δυνατότητα αν δεν υφίστανται ή τσουλήσουν τα παραπάνω της αμφισβήτησης των τεκμηρίων. Για αυτό εξάλλου η εφορία τα ονομάζει “μαχητά” – λατρεύω την γλώσσα τους, σαν να διαβάζεις James Joyce στο λογιστικότερο του. Πότε λοιπόν μπορούμε να σηκώσουμε κεφάλι απέναντι στα σούπερ ντούπερ μάχιμα τεκμήρια; Σε αυτές τις περιπτώσεις (δανείζομαι την λίστα από εδώ και την μεταφέρω αυτούσια γιατί καίω τα τελευταία μου δημιουργικά καύσιμα για απόψε…)  :

α) υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις,
β) είναι φυλακισμένοι,
γ) νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική,
δ) είναι άνεργοι και δικαιούνται (σ.σ. αν δεν δικαιούνται;;) βοήθημα ανεργίας,
ε) συγκατοικούν με συγγενείς πρώτου βαθμού και έχουν μειωμένες δαπάνες διαβίωσης, λόγω αποδεδειγμένης συμβολής στις δαπάνες αυτές των συγγενών τους με την προϋπόθεση ότι οι τελευταίοι αυτοί έχουν εισόδημα από εμφανείς πηγές,
στ) είναι ορφανοί ανήλικοι οι οποίοι έχουν στην κυριότητά τους επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης από κληρονομιά του πατέρα ή της μητέρας τους και
ζ) προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι για λόγους ανώτερης βίας πραγματοποίησαν δαπάνη μικρότερη από την αντικειμενική.

Υπάρχει λοιπόν ελπίδα όσοι ψωμολυσσάμε να πληρώσουμε λιγότερο μάρμαρο – ή ορθότερα λιγότερο… γύψο, το πραγματικό μάρμαρο είναι το ληστρικό 23% ΦΠΑ, μην ξεχνιόμαστε. Υπάρχουν όμως και κάποια γκρίζα σημεία. Πουθενά, όσο και αν έψαξα, δεν κατάφερα να βρω πώς τρίβολο προσκομίζουμε τα εν λόγω “δικαιολογητικά” που χρειάζονται για τις παραπάνω μειώσεις τεκμηρίων. Έχουν το ίδιο καθεστός με τις αποδείξεις (τα δίνεις αν σου ζητηθούν) ή ζητούνται εκ των υστέρων σε κάθε περίπτωση ώστε να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση; Στην ηλεκτρονική φόρμα της δήλωσης αναγράφει βλακωδώς στις λεπτομέρεις αυτών των κωδικών ότι… επισυνάπτονται. Πώς ρε γίδια αφού η δήλωση είναι ηλεκτρονική;;;

Επιφυλλάσσομαι για update με εξήγηση πάνω σε αυτό αν αντέξω και το ψάξω λίγο ακόμη, γιατί σήμερα όλη μέρα από το πρωί με αυτό ασχολιόμουν, και το κεφάλι μου στριφογυρίζει σαν την αινιγματική σβούρα στο τέλος του Inception. Το μόνο που θέλω τώρα είναι δημοσιεύσω αυτό το κατεβατό, αφού βέβαια του κάνω ένα ψιλοκαθαρισματάκι και το καλλωπίσω λίγο. Όσοι φτάσατε ως εδώ κερδίζετε μία αύξηση 300 € του αφορολόγητου ορίου σας.

3 thoughts on “#221 Υψηλό τεκμαρτό εισόδημα και αφορολόγητο στα 5.000 € (Update)

  1. …γίναμε…Ελλάδα??????? τα url μας λένε gr……………..αυτά…….τεκμαρτό κι αυτό…

    Like

  2. Ωχ ναι, μόλις τώρα το πρόσεξα! Πρέπει να έγινε ακριβώς στις 12, δική μας ώρα. Δηλαδή τώρα υπαγόμαστε στους δικούς μας νόμους με το στανιό;

    Like

  3. Πέρασα να πω μια καλησπέρα ,καλό μήνα,καλό Σαββατοκύριακο και καλή επιτυχία στη νέα συγγραφική σου δουλειά..

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s