#224 Πενία άρθρα κατεργάζεται – α’ μέρος (update)

Όσοι αναγνώστες δεν ζούσατε τα τελευταία τρία χρόνια κάτω από μία πέτρα ή μέσα σε ένα πιθάρι, γνωρίζετε ότι διάγουμε περίοδο όχι απλώς ισχνών αλλά σκελετωμένων αγελάδων. Αυτό που λείπει, όπως έχω εξηγήσει εδώ, εδώ και εδώ (χρωστάω ακόμη το β’ μέρος σε αυτό, ξέρω), δεν είναι η τροφή για τις αγελάδες. Αυτό που λείπει είναι ο χρηματικός μεσάζων, το μαρούλι για να αγοραστούν αυτές οι τροφές. Αυτό λόγω εγγενών αδυναμιών των μονεταριστικών (βλ. χρεοκινούμενων) οικονομικών συστημάτων, ήτοι των μόνων συστημάτων που έχουν εφαρμοστεί με διάφορες παραλλαγές από τότε που εκείνο το αρχαίο υποτυπώδες “νομισματοκοπείο” έκοψε το πρώτο χονδροειδές νόμισμα.

Αλλά το θέμα μου στο παρόν άρθρο δεν είναι η προβληματική, βασισμένη στο χρέος, παγκόσμια οικονομία. Αυτό το περιέγραψα επαρκώς στα τρία παραπάνω άρθρα. Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθώ με τι μπορούμε να κάνουμε, είτε ψωμολυσσάμε είτε θέλουμε απλώς ένα συμπλήρωμα, για να βγάλουμε χρήματα από άρθρα στο δίκτυο. Το δίκτυο βρίθει από scams. Για κάθε νομότυπη crowdsourcing ιστοσελίδα πρέπει να υπάρχουν εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες απάτες. Σελίδες φαντάσματα που ανοίγουν καθημερινά σαν μανιτάρια, αλιεύουν μερικές χιλιάδες χρήστες, τσιμπάνε όλα τα $ από τα άρθρα τους και κατόπιν κλείνουν δίχως καμία εξήγηση ή “λόγω οικονομικών αδυναμιών”. Αυτό δεν είναι τόσο συνηθισμένο βέβαια, αυτό που πιο συχνά συμβαίνει είναι η πληρωμή ενός μικρού ποσοστού των χρηστών ώστε να λειτουργήσουν ως κράχτες, να εγγυηθούν βάσει ιδίας εμπειρίας για την προσέλκυση της κύριας μάζας που πληρώνεται σπάνια ή ποτέ. Και όταν η πίεση του ατμού της οργής της κύριας μάζας φτάσει σε κρίσιμα bars, κλείνουν και μετά ξανανοίγουν με φρέσκια ονομασία και σχεδίαση. Ότι περίπου κάνουν και τα δικά μας ΜΜΕ δηλαδή.

Τι είναι το crowdsourcing; Τα ιστολόγια, είτε τα εντελώς δωρεάν (σε domain xx.blogspot.xx) του Blogger είτε οι πολύ πιο σοβαρές λύσεις του WordPress, κατά μία άποψη μας ανήκουν εξ’ολοκλήρου. Μπορούμε εντός λογικών ορίων να κάνουμε ότι θέλουμε με αυτά. Μπορούμε ακόμη και πορνό να βάλουμε, απλώς το Blogger θα μας κολλήσει μία κάρτα προειδοποίησης ασεμνούς περιεχομένου (στο WordPress δεν ξέρω αν επιτρέπεται) – και αυτό μόνο αν μας “φιλοξενεί”, δίχως να έχουμε πάρει το δικό μας  domain (δηλ. αν παρεμβάλλεται το .blogspot. στο domain μας).  Ότι διαφημίσεις βάλουμε θα πάρουμε ολόκληρο το ποσό, μείον βέβαια την προμήθεια της πλατφόρμας διαφήμισης. Π.χ. από τα έσοδα των διαφημίσεων adsense περίπου τα 2/3 πάνε σε εσάς και το 1/3 στην Google. Αλλά η Google δεν σας ζητάει κάποιο επιπλέον ποσό από αυτά τα 2/3 για την φιλοξενία των διαφημίσεων στο Blogger, γιατί ο χώρος σας έχει παραχωρηθεί αποκλειστικά.

Αυτό συμβαίνει στις ιστοσελίδες που βασίζονται στην τεχνική crowdsourcing. Σε αυτές γράφετε κάποια άρθρα και από τις διαφημίσεις που εμφανίζονται στα άρθρα σας κρατάτε το 50 έως 80% – σπάνια ακόμη και το 100% όταν η σελίδα εμφανίζει και συμπληρωματικές διαφημίσεις στις οποίες εσείς δεν έχετε μερίδιο. Το γιατί να γράψετε άρθρα στην ιστοσελίδα και όχι στο blog σας είναι προφανές. Το blog σας έχει πολύ μικρότερη κίνηση, μικρότερη πρόσβαση σε αναγνωστικό κοινό. Μικρότερη κίνηση συνεπάγεται λιγότερα κλικς, μικρότερους δείκτες CTR (ποσοστά κλικς ανά αναγνώσεις) και χαμηλότερο CPC (έσοδα ανά κλικ). Αυτοί είναι οι τρεις παράγοντες που καθορίζουν τα κέρδη σας σε οποιαδήποτε διαφημιστική υπηρεσία, από adsense και Chitica (η μεγάλη ανταγωνίστρια του adsense, που τσίμπησε προ 1-2 ετών η Yahoo) έως Bidvertizer, Amazon Associates*, Infolinks κτλ Ασφαλώς αν το ιστολόγιό σας έχει πολλή κίνηση -λ.χ. προσελκύει το 10-15% των αναγνωστών μιας crowdsourcing ιστοσελίδας- τότε δεν έχει νόημα να γράφετε σε “ξένες” ιστοσελίδες. Είναι καλύτερα να ενισχύσετε με περισσότερα και ποιοτικότερα άρθρα τον δικό σας χώρο, ώστε να διευρύνετε το δικό σας δικτυακό αποτύπωμα.

Στο β’ μέρος θα γράψω για τις περιπέτειές μου με τρεις από αυτές τις ιστοσελίδες. Έχω δημιουργήσει λογαριασμούς σε 8-10 από όσες εξακριβωμένα πληρώνουν, αλλά μόνο σε τρεις έχω ως τώρα ανεβάσει άρθρα, το Triond, την Bukisa και το Infobarrel. Στο τελευταίο μόλις ξεκίνησα. Τα περσινά άρθρα μου και ποιήματα στο Triond μπορείτε να τα διαβάσετε από το γκατζετάκι “My English Articles”, ναι αυτό στο κατώτερο μέρος του ιστολογίου που αναρωτιόσασταν τι να κάνει αλλά ποτέ δεν κλικάρατε να μάθετε. Από αυτές τις τρεις μόνο από το Triond είδα ως τώρα μερικά €πουλα στα χέρια μου – πληρώνει χάλια αλλά πληρώνει. Και οι τρεις δέχονται μόνο αγγλόφωνα κείμενα (δυστυχώς ακόμη δεν έχω εντοπίσει κάτι αντίστοιχο στο ελληνόφωνο δίκτυο)**. Οι 2+2 παραπάνω σύνδεσμοι αποτελούν τα λεγόμενα referrals από τους αντίστοιχους λογαριασμούς μου. Αυτό σημαίνει ότι αν γραφτείτε μέσω αυτών και βγάλετε κάποια μπικικιόνια, εγώ θα πάρω ένα μικρό (μονοψήφιο) ποσοστό από αυτά – το ίδιο βέβαια μπορείτε να κάνετε και εσείς μετά με δικά σας referrals.

*Διόρθωση, το Amazon Associates δουλεύει διαφορετικά. Είναι από τις λεγόμενες affliliate υπηρεσίες. Τα κλικς καταγράφονται αλλά δεν πληρώνουν καθόλου. Ως αντάλλαγμα για αυτό δίνουν ένα πολύ γενναιόδωρο ποσοστό επί όσων πωλήσεων γίνουν μέσω του ιστολογίου σας (ή μέσω συνδεδεμένου λογαριασμού σας σε crowdsourcing ιστοσελίδα), της τάξης του 15-20%.
**Πάνω σε αυτό αναμένετε σχετικό άρθρο, άρθρο στο οποίο θα αναρωτιέμαι και ταυτόχρονα προτείνω σε όποιους ενδιαφερόμενους έχουν την θέληση και την τεχνογνωσία να στήσουν μία σχετική σελίδα. Αν υπάρχει ελληνόφωνη σελίδα crowdsourcing θα είναι τόσο μικρή που δεν την έχω ακόμη εντοπίσει. Αναρωτιέμαι γιατί το “ελληνικό δαιμόνιο” δεν έχει ακόμη ασχοληθεί με αυτό τον τομέα.

4 thoughts on “#224 Πενία άρθρα κατεργάζεται – α’ μέρος (update)

 1. Έχουν ενδιαφέρον οι περιπέτειές σου και οι κρίσεις σου γύρω από αυτές τις σελίδες.
  Οι περισσότεροι κάτοχοι μπλογκ αναζητούν τρόπους για έσοδα, έστω και πενιχρά και δυστυχώς πολλοί το εκμεταλλεύονται αυτό για τους δικούς τους προφανείς σκοπούς.
  Μπορώ, πάντως, να σου πω -αν δεν ξεφεύγω από την ουσία του κειμένου σου- έναν τρόπο που μπορείς κάτι να κερδίσεις χωρίς να κάνεις και πολλά πράγματα. Αν ενδιαφέρεσαι, στέλνεις μέιλ.

  Like

 2. Και πες μου τι να κάνω για να μην εμφανίζομαι σαν πασχαλίστα! Θα με πάρουν χαμπάρι οι άλλοι πιγκουίνοι και δεν θα με ξεπλένει ολόκληρη η Ανταρκτική!

  Like

 3. Για να μην εμφανίζεσαι ως πασχαλίτσα απλώς συνδέεσαι μέσω Google, twitter, Υahoo, κτλ όταν σχολιάζεις. Η πασχαλίτσα είναι μόνο για τους guests / επισκέπτες του Disqus*. Αλλά το καλύτερο που μπορείς να κάνεις ως blogger είναι να αφιερώσεις 2 λεπτά να φτιάξεις ένα λογαριασμό Disqus. Το κάνεις και καθώς σχολιάζεις αυτό (Ανάρτηση ως…–>Disqus–>Register for..). Αυτό γιατί έτσι μπορείς να έχεις πάντα το λινκ του blog σου κάτω από το Πιγκουίνος (όπως εγώ), έχεις συμμαζεμένα όλα τα σχόλια σου σε πλατφόρμες Disqus σε ένα σημείο, μπορείς να βάλεις ότι άβαταρ θες κ.ά.π.

  *Όπως πρόσεξα πριν μερικές μέρες από κάποια σχόλια, πρόσφατα η *Disqus* επέτρεψε εισαγωγή avatar και στους guest σχολιαστές. Αλλά όχι άμεσα, έμμεσα. Δηλαδή : αν σχολιάσεις ως επισκέπτης και γράψεις το blog σου τότε το Disqus θα τραβήξει αυτόματα το avatar που έχεις βάλει στο προφίλ σου του Blogger, το ίδιο avatar που φαίνεται όταν σχολιάζεις και στο *Blogger* “επώνυμα” (εμένα π.χ εμφανίζει το ελαφρώς διαφορετικό bug που έχω στο “Προβολή πλήρους προφίλ” στην στήλη δεξιά). Αλλά δεν είμαι βέβαιος αν έτσι θα εμφανίσει και το λινκ του blog σου. Η *Melissalli* στην ανάρτηση #223 σχολίασε ως guest, εμφάνισε το avatar της αλλά όχι και το blog της (ίσως το avatar της να μην είναι από blog).

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s