#227 "Αρθρογραφώντας" – Νέα ομάδα στο facebook

Προ δυο ημερών δημιούργησα μία νέα ομάδα στο facebook, με τίτλο Αρθρογραφώντας. Παραθέτω την περιγραφή της, όπου εξηγώ τις σκέψεις που με οδήγησαν στην δημιουργία της :

«Έχοντας παρατηρήσει την πληθώρα λογοτεχνικών, συγγραφικών, ποιητικών κτλ ομάδων στο ελληνόφωνο facebook και την παράλληλη έλλειψη ομάδων για “καθαρή” αρθρογραφία, αποφάσισα να δημιουργήσω μία. Έτσι εδώ θα μπορώ να κοινοποιώ τις αρθρο-αναρτήσεις μου κάθε είδους, ελληνόφωνες και αγγλόφωνες, δίχως να σκέφτομαι μην σκάσει pm από τον διαχειριστή της xx ομάδας για την ανεπαρκώς λογοτεχνική ανάρτησή μου. Φίλτατοι αρθρογράφοι, κειμενογράφοι, γνωμικογράφοι και συνιστολόγοι εδώ επιτρέπονται όλα τα κείμενα, ακόμη και λογοτεχνία. Αυτό που μόνο δεν επιτρέπεται είναι να σαβουριάσετε την ομάδα στα σκυλαδοβίντεο, να χαρείτε. Ευχαριστώ και καλές αναρτήσεις.»

Αρχικά προσανατολιζόμουν προς μία πιο προσωπική και πιο στενά συνδεδεμένη με τους Κοριούς ομάδα, όπως και η αντίστοιχη σελίδα του facebook, αυτή που για να την παρακολουθείτε (δηλ. να εμφανίζονται οι νέες αναρτήσεις στην αρχική σελίδα σας) αρκεί ένα Μου Αρέσει/Like στο γκατζετάκι του fb δεξιά. Όμως οι fb-ομάδες δεν πρόκειται απλώς για μία προέκταση των προσωπικών λογαρισμών του fb, όπως οι fb-σελίδες. Οι ομάδες είναι ενεργός, κοινός, αλληλεπιδραστικός χώρος, δίχως στεγανά. Προορίζονται για να συμμετέχουν ενεργά και τα μέλη τους, όχι μόνο με likes αλλά και με δικό τους υλικό. Για αυτό και ο δημιουργός τους είναι απλώς ένας διαχειριστής, σε αντίθεση με τις σελίδες όπου έχει στάτους ιδιοκτήτη.

Συζητώντας για τις ομάδες, εν κατακλείδει, οι φράσεις μας καταλήγουν περισσότερο σε “μας”, όχι “μου”. Για αυτό και η επιλογή του μη κοριο-στρεφούς τίτλου αυτής της ομάδας. Οι αναρτήσεις των Κοριών είνα απλώς ένα υποσύνολο αυτού που ήδη αναρτάται, όπως μπορείτε να δείτε αν ρίξετε μία ματιά. Πιστεύω ότι χρειαζόταν μία ομάδα προσανατολισμένη πρωτίστως σε άρθρα αντί λογοτεχνικά κείμενα. Είμαι μέλος σε αρκετές λογοτεχνικές ομάδες στο facebook. Οι κοινοποιήσεις των άρθρων μου μοιάζουν -και είναι μάλλον- λίγο εκτός κλίματος, εκτός θέματος, ορφανές. Δυο διαχειριστές των ομάδων αυτών με ενημέρωσαν ευγενικά πως θα προτιμούσαν να κρατηθεί ο χαρακτήρας των ομάδων καθαρά λογοτεχνικός. Έχουν δίκιο ασφαλώς.


Για αυτό όσοι γράφετε οποιουδήποτε είδους κείμενο, άρθρα, αναλύσεις, νέα, γνώμες, σκέψεις κτλ κάντε ένα κλικ εδώ και ρίξτε μία ματιά στην ομάδα Αρθρογραφώντας. Ιδίως οι συν-bloggers πιστεύω ότι θα την βρείτε αρκετά ενδιαφέρουσα και φιλική για φιλοξενία των συνδέσμων των αναρτήσεων σας.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s