#242 Γιατί ο Μπένι αλλάζει όνομα στο ΠΑΣΟΚ;

Κουίζ για δυνατούς λύτες, φαινομενικά με ουκ ολίγες πιθανές απαντήσεις. Ας τα πάρουμε ένα-ένα με την σειρά. Οι αφελείς παρατηρητές των πολιτικών εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ, ανάμεσά τους και η αφεντιά μου, νομίζαμε ότι ο Μπένι κάνει ριζικό λίφτινγκ καθαρά για πολιτικούς – δημοσκοπικούς λόγους. Βεβαίως κάθε άλλο παρά ριζικό είναι όταν αλλαγές προωθούνται μόνο στο γράμμα και όχι στο πνεύμα, ήτοι όταν βασικά αλλάζουν μόνο οι ονομασίες και ο ίδιος -το μεγαλύτερο πολιτικό βαρίδι ως νονός μεταξύ πολλών άλλων του χαρατσόσημου- θα συνεχίσει να στρογγυλοκάθεται σαν Βούδας στην προεδρική καρέκλα.

Διαβάζω προ ολίγου στο Lifo ότι εκτός το… “επτασφράγιστο” νέο όνομα του ΠΑΣΟΚ παράλληλα προωθείται και διάλυση των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ, ακόμη και της φοιτητικής ΠΑΣΠ. Και εκεί κάπου σκάει η βόμβα. Το ΠΑΣΟΚ είναι ΝΠΔΔ κουτέ μου Κοριέ. Και ως κάθε ΝΠΔΔ μπορεί να κηρύξει πτώχευση και να υπαχθεί στο άρθρο 99. Ναι αυτό το αρθράκι που σχεδιάστηκε καθαρά προς όφελος των εταιρειών, το ίδιο που έχει αφήσει στον δρόμο τόσους εργαζόμενους απλήρωτους από 1-2 μήνες έως 1-2 χρόνια ιδίως σε κανάλια και εφημερίδες – ή τουλάχιστον αυτοί ακούστηκαν.

Η πτώχευση του άρθρου 99 είναι πτώχευση θεάτρου σκιών. Πρόκειται ουσιαστικά για εικονική πτώχευση. Γιατί όταν “πτωχεύσει” η εταιρεία μπορεί να ξανανοίξει με νέα επωνυμία. Τα περιουσιακά της στοιχεία βγαίνουν σε πλειστηριασμό (προσέξτε, μόνο της εταιρείας, όχι των μετόχων ή του ιδιοκτήτη) και αν περισσέψουν €πουλα για τους υπαλλήλους -εννοείται ότι δίνεται πάντα προτεραιότητα σε χρέη προς το κράτος- έχει καλώς. Αν δεν περισσέψουν… “Παιδιά ατυχήσατε! Τι να κάνουμε, αυτά έχει ο καπιταλισμός! Σας ευχόμαστε καλή τύχη την επόμενη φορά!”

Κατόπιν, μετά από ένα άλφα διάστημα (νομίζω μόλις 1 έτος) οι ίδιοι μέτοχοι/ιδιοκτήτες της εταιρείας μπορούν να ξανανοίξουν με νέα επωνυμία, μηδέν χρέη, και εταιρικό ιστορικό πιο καθαρό και από φρεσκοπουδραρισμένο πισινό νεογνού. Κάτι αντίστοιχο προφανώς πάει να κάνει και ο Μπένι. Το ΠΑΣΟΚ χρωστάει στην Αγροτική Τράπεζα (δηλαδή σε όλους μας) 130 εκατ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα αποκλείεται να τα ξεπληρώσουν, καλά καλά ούτε για τους τόκους δεν βγαίνουν. Αν η εν λόγω διαδικασία προχωρήσει ανεμπόδιστα (δίχως προσφυγές λ.χ.), τότε αυτά τα 130 μύρια τα “τρώμε” όλοι μας. 

Τρώμε αυτά και δημιουργείται από πάνω και ένα κάκιστο δικονομικό προηγούμενο για όλα τα άλλα κόμματα. To ΠΑΣΟΚ λογικά θα κοπιάσει (νομικά) για να το καταφέρει αυτό, αλλά αν το καταφέρει την επόμενη αν π.χ. βρεθεί σε αντίστοιχη θέση η ΝΔ για τους δικηγόρους τους η όλη διαδικασία θα είναι 5λεπτος περίπατος στο Εθνικό Πάρκο.

Και το κερασάκι στην φεσοτούρτα θα ήταν να διαγράψουν εντελώς το χρέος τους στην Αγροτική και κατόπιν να ζητήσουν καταχρηστικά άλλα 50 εκατ. € από αυτήν, λόγω που πια μετέχουν κανονικά στην κυβέρνηση. Το αποκλείετε; Εγώ καθόλου. Δεν μου έρχεται κάποια αντίστοιχη ελληνική έκφραση, αλλά οι αγγλόφωνοι αυτό το λένε “add insult to injury” (προσβολή κατόπιν τραυματισμού). Η Αγροτική Τράπεζα είναι κρατική και δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό λόγω που παρεμβάλλεται ως μεσάζων ανάμεσα στους φορολογούμενους και το ΠΑΣΟΚ. Δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι μας ληστεύουν, με όλη την σημασία της λέξης! 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s