#261 Πώς να επαναφέρετε το .com στο blog σας

poem of William Wordsworth on a Blogger note with a pencil on it

Η Google για λόγους καλύτερης ευελιξίας και ευκολίας στον έλεγχο ή ίσως την… γκουχ… λογοκρισία όσων ιστολογίων φιλοξενούνται στο Blogger δίχως να έχουν αγοράσει δικό τους domain (δηλ. της μορφής .blogspot.) την 1η Ιουνίου ουσιαστικά κατακερμάτισε τα domains των blogs παγκοσμίως. Δηλ. εσείς βλέπετε το blog σας με κατάληξη .gr, ο Αυστραλός το βλέπει με κατάληξη .au, ο Γάλλος με .fr κλπ Μόνο οι Αμερικάνοι το βλέπουν με το πρωτότυπο .com Το σκεπτικό τους είναι ότι το έκαναν αυτό ώστε να μπορούν να κλείσουν ένα ιστολόγιο σε μία χώρα αν τους το ζητήσουν οι αρχές αυτής της χώρας αλλά να μπορεί να φαίνεται κανονικά σε άλλες χώρες. Αυτό όμως είχε ως αποτέλεσμα να κατακερματίσει και τα στατιστικά (ιδίως σε Alexa και Adsense) αλλά και το περιεχόμενό σας να φαίνεται συχνά ως ψευδώς διπλότυπο στις μηχανές αναζήτησης, με αποτέλεσμα αυτές να το θάβουν στην κατάταξη, όπως συνήθως κάνουν με το περιεχόμενο που βρίσκουν σε 2+ αντίγραφα.

Εδώ η Google αναφέρει ότι… “κάνουν ότι μπορούν” για να μειώσουν τον σχετικό αντίκτυπο αλλά δεν δίνουν κανενός είδους εγγύηση για αυτό, και από τον Ιούνη η σχετική σελίδα υποστήριξης δεν έχει ενημερωθεί.  Όπως έγραφα προ μηνών εδώ υπάρχει τρόπος να επαναφέρετε το .com Τον τρόπο τον παρέχει η ίδια η Google μέσω της εντολής NCR (No Country Redirect). Αν δοκιμάσετε σε οποιοδήποτε .blogspot.gr ή γενικώς μη .blogspot.com ιστολόγιο να προσθέσετε αμέσως μετά την διεύθυνσή του ένα /ncr με το που πατήσετε enter θα δείτε ότι γυρίζει αυτόματα στο .com Αυτό είναι προσωρινό και κρατάει μέχρι να φύγετε από το blog (για μία συνεδρία). Όταν επιστρέψετε το .com θα έχει και πάλι αλλάξει. Υπάρχει τρόπος να το κάνετε όμως μόνιμο, μέσω των παρακάτω γραμμών κώδικα. Είναι ο ίδιος κώδικας που έβαλα και εγώ, και προέρχεται απευθείας από τον πηγαίο κώδικα των Κοριών. Δοκιμασμένος με επιτυχία για 4 σχεδόν μήνες.

Εδώ θέλει λίγη προσοχή. Κατ’ αρχήν δεν μπορούν δυστυχώς να βάλουν τον κώδικα όσοι έχουν βάλει το Dynamic Views πρότυπο, μιας και δεν επιτρέπει την παραμικρή παρέμβαση στον κώδικα html του ιστολογίου. Το Dynamic Views προορίζεται είτε για καθαρά ερασιτέχνες bloggers είτε για όσους θέλουν να έχουν το κεφαλάκι τους ήσυχο και δεν θέλουν να σκoτίζονται ιδιαίτερα με σχεδιαστικές επιλογές, gadgets, (δέχεται μόνο όσα η ίδια η Google προεγκαθιστά), διατάξεις κτλ

Όλοι οι υπόλοιποι καλό θα ήταν να έχετε παίξει έστω και ελάχιστα  με τον πηγαίο κώδικα του blog σας. Αν είναι η πρώτη σας φορά κοπιάρετε απλώς το παρακάτω δίχως να πειράξετε τίποτα άλλο και πριν σώσετε το πρότυπο πατήστε οπωσδήποτε προεπισκόπηση να βεβαιωθείτε ότι κάτι δεν πήγε στραβά (ακόμη και μία παραπάνω τελεία συχνά αρκεί). Αν η προεπισκόπηση δεν δουλέψει και δεν βρείτε άκρη κλικ στο “Εκκαθάριση αλλαγών” και μετά στο “Κλείσιμο” και θα ξαναγίνει όπως πριν.

Που περνάτε τον κώδικα. Πάτε στον πίνακα ελέγχου σας (από blogger.com/home). Κλικάρετε τα Πρότυπο–>Επεξεργασία HTML–>Συνέχεια Κοπιάρετε τον παρακάτω κώδικα και επικολλήστε τον ακριβώς μετά το Είναι κάπου ψηλά αλλά αν δεν το βρίσκετε κάντε αναζήτηση μέσω control – F. Μετά κλικ στο προεπισκόπηση. Αν στην προεπισκόπηση το blog σας φαίνεται κανονικά τότε κλικ στο “Αποθήκευση Προτύπου” και αυτό ήταν, το domain άλλαξε πάλι σε .com Σε περίπτωση που θέλετε να έχετε 100% ήσυχο το κεφαλάκι σας μπορείτε πριν την όποια παρέμβαση να σώσετε το πρότυπο (Πρότυπο –>Δημιουργία Αντιγράφου Ασφαλείας–>Λήψη Πλήρους Προτύπου). Έτσι αν το πρότυπο σας μείνει στα χέρια με την γλώσσα στο πλάι, αντί να τους κάνετε αέρα βρίσκετε το αρχειάκι .xml που μόλις κατεβάσατε από την “Επιλογή Αρχείου” (ακριβώς κάτω από το “Λήψη Πλήρους Προτύπου”), μετά κλικ στο “Μεταφόρτωση” και το blog σας θα ξαναβρεί αμέσως το ροδαλό χρωματάκι του. Αν ανεβάζετε αρκετό πράμα καλό θα ήταν ούτως ή άλλως να σώνετε το πρότυπό σας τουλάχιστον μία φορά την βδομάδα.

Αν κάποιος το επιχειρήσει θέλω σχόλιο παρακάτω και λίγο slurp για την βοήθεια. Αν το επιχειρήσει και αποτύχει -αγνοώντας όλα τα παραπάνω και δουλεύοντας τον κώδικα του blog του σαν να είναι Notepad- θα τον παραπέμψω στην παραπάνω παράγραφο λέγοντάς του κιόλας “Kαλά να πάθεις!”

var blog = document.location.hostname;
var slug = document.location.pathname;
var ctld = blog.substr(blog.lastIndexOf("."));
if (ctld != ".com") {
var ncr = "http://" + blog.substr(0, blog.indexOf("."));
ncr += ".blogspot.com/ncr" + slug;
window.location.replace(ncr);
}

Advertisements

4 thoughts on “#261 Πώς να επαναφέρετε το .com στο blog σας

 1. Μαγκα πολυ καλος ο κωδικας σου !!
  Δουλευει στο μπλογκ μου !! Ευτυχως που βρηκα το αρθρο σου γιατι ετσι οπως ειναι οι νομοι στην ελλαδα , και με την λογοκρισια που κυριευει το ιντερνετ τον τελυταιο καιρο , …θα με χωνανε ισοβια ! 😛 😛

  Like

 2. ευχαριστώ, μόλις το έβαλα. Συμφωνώ με τον ανώνυμο, πολύ καλός ο κώδικάς σου γιατί ενας άλλος που έβαλα στο παρελθόν πρώτα μου εβγαζε gr και μετά com. ενώ στον δικό σου μπαίνει κατευθείαν το .com.!

  Like

 3. Σύντροφε εγώ όπως βλέπεις πλέον υπογράφω επώνυμα, αλλά αυτό λόγω που αρθρογραφώ και διεθνώς εις την αγγλικήν και οσονούπω εκδίδω και κάποια λογοτεxνικά μου πονήματα που κυοφορούνται εδώ και καιρό. Το ρίσκαρα βέβαια, γιατί έχω συντάξει κάποια πολύ σκληρά άρθρα. Δε μαμιέται, τις φυλακής τα σίδερα είναι για τους λεβεντοκοριούς 🙂

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s