#263 Πρακτορείο Reuters : έσοδα 600 δις $ για την Ελλάδα

Σαλπάροντας στην διεθνή διαδικτυακή θάλασσα για να αλιεύσω τίποτα αξιόλογο το πολυεστιακό μάτι μου έπεσε πάνω σε ένα άρθρο του πρακτορείου Reuters για την Ελλάδα, το οποίο στην εισαγωγή έγραφε για 600 δις $. Ώπα λέω, ακόμη και το Reuters τσίμπησε με τους πυροτεχνουργούς ομογενείς εθνοσωτήρες της E.N.D. που έχουν όπως λένε καταθέσει… 650 δις $ σε τράπεζες των ΗΠΑ και του Καναδά αλλά αποφεύγουν να επισημάνουν ότι αυτά δεν είναι χρήματα αλλά άκυρες μετοχές της… Τράπεζας της Ανατολής; Μπα όχι, το Reuters δεν είναι tromaktiko. Γράφει ότι τόσο εκτιμάται η αξία των αποθεμάτων μας φυσικού αερίου, νότια της Κρήτης.

Το Reuters αναφέρει ότι σύμφωνα με προκαταρκτική μελέτη που παρουσιάστηκε τον Ιούνη στην πρωθυπουργική κολόνα του έθνους μας, η οποία (η μελέτη, όχι η κολόνα) περιήλθε στα χέρια του Reuters, υπάρχουν 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικό αέριο κάτω από τα νερά νότια της Κρήτης, ενεργειακά ισοδύναμα με 1,5 δις βαρέλια πετρέλαιο. Αυτό το μέγεθος είναι σχεδόν ίσο με τους υδρογονάνθρακες που υπάρχουν στην ΑΟΖ της Κύπρου. Τα 600 δις $ (τρέχουσες τιμές πετρελαίου) αναμένονται να αντληθούν μέσα στα επόμενα 25 χρόνια. To Reuters είναι σοβαρό δημοσιογραφικό πρακτορείο, οπότε αποφεύγει να αναφέρει, έστω και κομψά, ότι αν δεν διώξουμε τον Thomsen και την σπείρα του τα 80-90% από αυτά θα πάνε σε αποπληρωμές τόκων των δανείων που έχουμε πάρει για να ξεπληρώσουμε τα παλαιότερα ομόλογα.
Ακόμη και με τις σημερινές σχετικά υψηλές τιμές πετρελαίου – αερίου 600/25 μας κάνει 24 δις $ τον χρόνο, ή κάπου 20 δις € τον χρόνο. Δημόσιο χρέος δεν εξοφλούν ούτε με πυρηνικές κεφαλές, αμφιβάλλω αν φτάνουν ακόμη και για τους τόκους. Αλλά αν αυτά τα χρήματα δεν πήγαιναν σε τοκοχρεολύσια και παρέμεναν στην χώρα μας για να συμβάλλουν σε ανάπτυξη, υγεία, πρόνοια, και παιδεία αυτή θα ήταν μία αρκετά πολύτιμη οικονομική βοήθεια. Αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί όσο βρισκόμαστε παγιδευμένοι εντός της €ζώνης. 
Ο Βαρουφάκης όπως γράφει εδώ είναι της άποψης ότι ένα ελλειμματικό κράτος ποτέ δεν θα επέλεγε να βγει μόνο του από την €ζώνη. Αλλά πιστεύει ότι η €ζώνη πιθανόν τελικά να διασπαστεί αναίμακτα, “βελούδινα” όπως αναφέρει. Αυτό θα γινόταν μέσω της υιοθέτησης ενός παράλληλου δεύτερου νομίσματος από την Γερμανία(!), ώστε τέκνικλι να παρακάμψουν τον νομικό, πολιτικό και οικονομικό σκόπελο της αποχώρησης. Ενδεχόμενο που και πάλι θα εξυπηρετούσε την Γερμανία (μεσομακροπρόθεσμα) αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη, όπως και εμάς. Γιατί τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερο από το σημερινό τέλμα που δεν οδηγεί πουθενά παρά μόνο σε οικονομικό θάνατο.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s