#265 Ο Αϊνστάιν δεν ήταν θρησκευόμενος

Αν και είχε αναφέρει ότι “Ο Θεός δεν παίζει ζάρια” και παρόλο που – ή ίσως ακριβώς λόγω που- φλέρταρε με τον Σπινοζικό πανθεϊσμό ο διάσημος γερμανοεβραίος φυσικός Albert Einstein δεν ήταν σε καμία περίπτωση θρησκευόμενος, τουλάχιστον με τoν τρόπο που το εννοούμε σήμερα. Ήτοι δεν πίστευε σε κανενός είδους προσωπικό, καλοκάγαθο, παντοδύναμο κλπ Θεό. Αυτό το αποδεικνύει επιστολή που είχε γράψει το 1954 λίγο πριν τον θάνατό του, προς τον φιλόσοφο Eric B. Gutkind και η οποία βγαίνει οσονούπω σε δημοπρασία στο eBay με τιμή εκκίνησης τα 3 εκατ. δολάρια(!!), πιθανότατα νέο παγκόσμιο ρεκόρ για δικτυακή δημοπρασία, που θυμίζει επίπεδα Sotheby’s και Christie’s.

Μπορείτε αν ξέρετε γερμανικά και βγάζετε τους πολύ κοντούς χαρακτήρες του Einstein -εγώ πάντως δεν έβγαλα λέξη- να διαβάσετε ολόκληρη την καλλίγραφη επιστολή σε υψηλή ανάλυση με ένα κλικ στην εικόνα αριστερά.  Ένα απόσπασμα που ρεζουμάρει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του  : «Η λέξη θεός δεν είναι για μένα τίποτα περισσότερο από την έκφραση και το προϊόν της ανθρώπινης αδυναμίας, ενώ η Βίβλος δεν είναι παρά μια συλλογή από αξιότιμους αλλά πρωτόγονους θρύλους, οι οποίοι είναι παρόλα αυτά μάλλον παιδαριώδεις. Καμία ερμηνεία, όσo δεξιοτεχνική κι αν είναι, δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό»

Περισσότερα αποσπάσματα της επιστολής σε απολύτως ευανάγνωστα αγγλικά υπάρχουν στην ειδική σελίδα της δημοπρασίας στο eBay, όπου μπορείτε αν ενδιαφέρεστε και έχετε 2,5-3 μύρια €πουλα στο Λιχτενστάιν για κάψιμο να υποβάλετε και αίτηση για να λάβετε μέρος.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s