#275 Η Χρυσή Αυγή αρμέγει και από το Corpus Christi

image from Corpus Christi

Η Χρυσή Αυγή είναι ένα κόμμα που απαρτίζεται από καιροσκόπους. Η καιροσκοπία τους έχει πολλά σκέλη αλλά το πιο απολαυστικό, μακράν, είναι αυτό που αφορά θεολογικά ζητήματα. Εδώ πλέον μιλάμε για πραγματικό τραγέλαφο. Τα μέλη της Χρυσής Αυγής δηλώνουν Έλληνες πατριώτες, έτσι; Τα σύμβολά τους περιλαμβάνουν αρχαιοελληνικά και ρωμαϊκά σύμβολα (κοπιάρουν τους Ναζί, απλά). 

Μιλάμε λοιπόν για προ Χριστού περίοδο, προτού ο Χριστούλης συλληφθεί, γεννηθεί και αναδυθεί εις τους ουρανούς. Ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι, αυτοί του “σκληρού πυρήνα” έστω, δηλώνουν 12θεϊστές. Αλλά όταν πρόκειται να αντλήσουν συμπάθειες από τους χριστιανούς μεταμορφώνονται. Όταν αντιλαμβάνονται ότι έχουν να κάνουν με χριστιανούς αυτομάτως ξεχνάνε και τον Δία και τον Μέγα Αλέξανδρο και βάζουν μπρος το “Xριστιανοφρουρός mode”. Υποθέτω ότι οι περισσότεροι από τις συνεχείς εναλλαγές θα έχουν πάθει κρίση θεολογικής ταυτότητας. Το ίδιο ακριβώς που έκανε σε μικρότερο βαθμό ο ΛΑ.Ο.Σ. Που ήθελε να τσιμπήσει ψήφους και από τους χριστιανούς και από τουs αρχαιολάτρες μη Χριστιανούς. Δυο απολύτως ασύμβατες θρησκείες με απολύτως διαφορετικές, αλληλοαναιρούμενες δοξασίες.

Corpus Christi protests, with a priest and a X.A. member
Τα παραπάνω τα έγραψα με αφορμή το ότι αυτή την στιγμή ανάμεσα στα μέλη θρησκευτικών οργανώσεων που διαμαρτύρονται για την παράσταση Corpus Christi, στην Ιερά Οδό, υπάρχουν και μέλη της Χ.Α. Δεν έχουν κανένα απολύτως λόγο να διαμαρτυρηθούν για την υποτιθέμενη βλασφημία πέραν από το να πουν οι πιστοί Χριστιανοί “Είδες; Ακόμη και εδώ έτρεξαν. Μπράβο στα παιδιά, μπράβο!” 
Εξώφθαλμα καιροσκοπικές κινήσεις, κατά την παράδοση των μεντόρων τους Γερμανών την περίοδο του μεσοπολέμου, όταν γέμιζαν, αργά αλλά σταθερά, την εκλογική τους λίμνη για να ανελιχθούν στην εξουσία. Και οι στούρνοι Τ-Σ-Ι-Μ-Π-Α-Ν-Ε με αυτό! Είναι πραγματικά ασύλληπτο, αδιανόητο. Διαβάστε λίγη ιστορία πουλάκια μου, σας θερμοπαρακαλώ. Δεν σας συμπαθούν, δεν είναι ανθρωπιστές, ούτε καλοί Χριστιανοί, δεν είναι καν Χριστιανοί. Τις ψήφους σας θέλουν. Και μόνο.

Αναφορικά με τα περί βλασφημίας και προσβολής της πίστης του Corpus Christi –και ουχί μόνο- δανείζομαι ένα σχολιάκι του χρήστη του fb Αόρατη Μελάνη ,από σχετική συζήτηση πάνω στο θέμα στο tvxs.gr που με κάλυψε πολύ καλά. Η Αόρατη Μελάνη το έγραψε απαντώντας σε έναν άλλο χρήστη του fb, τον Spyros Theodoratos, που απαιτούσε να παρέμβει ο εισαγγελέας και να κατεβάσει την παράσταση. (Μπορείτε να διαβάσετε όλη την συζήτηση εδώ ) :
«Τι ακριβώς σημαίνει ότι διασαλεύεται η “θρησκευτική” ειρήνη; Η παράσταση δεν διασαλεύει τίποτα, οι υπερευαίσθητοι φανατικοί (που ούτε καν την έχουν δει και ούτε καν ξέρουν αν είναι βλάσφημη, απλώς πιστεύουν αυτό που κάποιος τους είπε) είναι αυτοί που διασαλεύουν την ειρήνη (όχι την “θρησκευτική”, η ειρήνη δεν έχει ταμπέλες, είναι μία για όλους μας).
Ο νόμος στην Ελλάδα είναι όπως τον λες, αλλά πρώτον πολλοί από εμάς διεκδικούμε να αλλάξει, και δεύτερον η παράσταση δεν τον παραβαίνει, όπως διαπίστωσε ήδη ο εισαγγελέας. Όσο για μπλουζάκαι με Δία, Βούδα, Μωάμεθ και άθεους, πολύ καλή σκέψη, κάνε τα! Το λέω απολύτως καλόπιστα και διόλου ειρωνικά: για μένα, αυτό είναι το νόημα της ελευθερίας του λόγου. Εγώ σατιρίζω τα πσιτεύω σου, εσύ σατιρίζεις τα δικά μου, και όλοι μπορούν να μας ακούσουν και να κρίνουν τα λεγόμενά μας. Έτσι γίνεται κοινωνική κριτική και δημόσιος διάλογος, όχι φιμώνοντας ο ένας τον λόγο του άλλου.
Και ναι, ζητάμε ελευθερία λόγου στο βαθμό που αυτό δεν προκαλεί βλάβη – και η κριτική ενός δόγματος δεν προκαλεί βλάβη σε κανέναν, ούτε καν στους οπαδούς του δόγματος, οι οποίοι πρέπει επιτέλους να μάθουν να δέχονται κριτική και να μην απαιτούν de facto αποδοχή των πεποιθήσεών τους από όλους τους άλλους.»
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s