#292 Περί του Τρίτου Μνημονίου

(Οι Κοριοί μετά από 2+ χρόνια σε βαθύ πάγο ξεπάγωσαν, αναθερμάνθηκαν, μετονομάστηκαν, και μετακόμισαν από το Blogger σε νέο, πιο άνετο σπιτάκι. Αυτή είναι η πρώτη ανάρτηση του νέου μου ιστολογίου, που συνέθεσα στα πρόχειρα πριν μόλις μερικές ώρες, κυρίως από έτοιμα υλικά, και τελεί υπό “λειτουργικό στάδιο κατασκευής”. Έπονται αισθητικές, οργανωτικές και δομικές τροποποιήσεις, καθώς ξεσκονίζω σιγά-σιγά την σκουριασμένη HTML και CSS μου. Καλώς neinξαναβρήκα τους παλιούς, καλωσήλθατε οι καινούριοι).

Η κυβέρνηση οφείλει να συνεχίσει με τις μεταρυθμίσεις της, και δη την άρση της φορολογικής ασυλίας, επιτέλους, των προστατευόμενων καρτέλ, των μεγαλο-εργολάβων, των εφοπλιστών και των καναλαρχών, την βελτίωση της αποτελεσματικότητας και ευελιξίας ολόκληρου του δημόσιου τομέα, την συντριβή της γραφειοκρατίας και, αν κριθεί απαραίτητο, την απομάκρυνση των όποιων βαρίδιών της (παράδειγμα : υπάλληλος σε δημόσια υπηρεσία που το μόνο του αντικείμενο “εργασίας” είναι να βάζει σφραγίδες και να .. πρωτοκολεί.

Όλες αυτές οι θέσεις είναι περιττές, είναι καθαρά συνθετικά ρουσφετόποστα, που δημιουργήθηκαν μόνο για να βολέψουν πολιτικούς πελάτες, αρχίζοντας από τον κο Τσοβόλα-δώστα-όλα. Αν ο εν λόγω υπάλληλος δεν είναι άξιος για καμία λειτουργική θέση, ή/και δεν υπάρχουν ελλείψεις λειτουργικού προσωπικού στην υπηρεσία του κι ευρύτερα, να του δώσουν τα παπούτσια στο χέρι και να ψάξει να βρει πραγματική δουλειά στον ιδιωτικό τομέα, όπως όλοι εμείς οι αβόλευτοι).

Αδυνατώ να πιστέψω ότι όλα τα δεινά του τόπου οφείλονται σε διαχειριστική ανικανότητα. Απεναντίας, πιστεύω ακράδαντα ότι το 90% των παθών αυτού του τόπου οφείλεται στο έλλειμμα πολιτικής βούλησης, και το ζύγισμα του πολιτικού κόστους. Το ξέρετε ότι υπάρχει νόμος ψηφισμένος ήδη από το 2011 για “έξυπνο” σύστημα real-time σύνδεσης με την ΓΓΔΕ; “Έξυπνο” γιατί παρακολουθεί και διασταυρώνει για τυχόν ασυνέπειες, “αρρυθμίες” αν θέλετε, στον ρυθμό έκδοσης αποδείξεων και τιμολογίων. Δεν έμεινε στο στάδιο του νόμου το σύστημα, έγινε και test-run με ~100 επιχειρήσεις και καταστήματα.

Και από τότε (~2012)… κανείς δεν ξανάκουσε κάτι για αυτό. ΓΙΑΤΙ; Γιατί ούτε η κυβέρνηση μα ούτε καν η Τρόικα (μα εκείνοι το ζήτησαν, στον ΓΑΠ) δεν περιέλαβε αυτό το σύστημα, όχι να ψηφιστεί, είναι ήδη ψηφισμένο, μα απλώς να βγει από τον γραφειοκρατικό του πάγο. Αυτό το σύστημα, θεωρητικά, μπορεί να κατεβάσει την φοροδιαφυγή σε επίπεδα της τάξης του ~1%. Ήτοι : καμία ανάγκη να αυξηθεί ο ΦΠΑ, που το μόνο που θα καταφέρει είναι να δηλητηριάσει την αγορά (γιατί θα εξολοθρεύσει τους φορολογικά συνεπείς και θα αυξήσει πολύ την φοροδιαφυγή των ασυνεπών), και θα περίσσευαν πόροι ακόμη και για να ακυρωθεί ο ΕΝΦΙΑ, ο κεφαλικός φόρος με μηδαμινή ανταπόδοση στους πολίτες της οριζόντιας επιβολής τιμωρίας του μοιραίου αμαρτήματος της ιδιοκατοίκισης.

Γιατί λοιπόν η κυβέρνηση δεν το πρόσθεσε η ίδια σε αυτό το μνημόνιο; Να το αγνοεί αποκλείεται, άρα; Δεν μπορεί να έχει υψηλότερο πολιτικό κόστος η πάταξη της φοροδιαφυγής λογικού ΦΠΑ από την αύξησή του + την διατήρηση για τουλάχιστον δύο έτη ακόμητου κεφαλικού ΕΝΦΙΑ, χαρατσιού για να το πούμε με το όνομα της φόρμας εργασίας του. Μήπως, λέω μήπως, τους πίεσαν οι Γερμανοί να σιγήσουν ως προς αυτό, γιατί με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο αποφάσισαν, ύστερα και από το δημοψήφισμα, ότι ο μοναδικός τρόπος να μας.. τιθασεύσουν και πειθαρχήσουν, συντελώντας με εργαλείο την φοροαποφυγή στην σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή των μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων, των ελεύθευρων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων που έχουν απομείνει, επιτυγχάγοντας παράλληλα μία πολύ σημαντική σμίκρυνση της “αγοράς μετρητών” (cash market), όπως αποκαλούν υποτιμητικά οι Γερμανοί, οι Ολανδοί και οι εσχάτως.. ημι-ακροδεξιοί Φινλανδοί, την ολοκληρωτική καταστροφή της μεσαίας τάξης, και τέλος ένα κούρεμα της ιδιοκατοίκισης κατά 30-40% (ένας βασικός παράγοντας αντίστασης στις λίγες μεγάλες, πλέον επιχειρήσεις, και στην καταναγκαστική εργατοποίηση με μισθό χαμηλοΒαλκανικό);

Ας υπενθυμίσω ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθ. επαγγελματίες έχουν χτυπηθεί πιο βάναυσα απ’όλους. Ας υπενθυμίσω, επίσης, ότι οι Γερμανοί μεγαλο-βιομήχανοι χρηματοδότησαν και υποστήριξαν το Ναζιστικό κόμμα γύρω στα τέλη της δεκαετίας του ’20, με βασικό αντάλλαγμα, (ότ)αν ανελλίσονταν στην εξουσία, την ολοκληρωτική συντριβή των εργατικών συνδικάτων, σε πρώτη φάση, και σε δεύτερη φάση την συντριβή όλων των μικρο-μεσαίων εμπόρων και βιοτεχνών, ήτοι των ανταγωνιστών των Γερμανών μεγαλο-βιομηχάνων. Ήταν καθαρά συμπτωματικό το ότι αυτή η τάξη αποτελούνταν κατά πλειοψηφία από Εβραίους. Αν ήταν Έλληνες ή Ρώσοι τώρα θα κάναμε λόγο για Ελληνικό/Ρωσικό ολοκαύτωμα, πιστέψτε με, είναι τόσο απλό.

Ο αντισημιτισμός, με λίγα λόγια, ήταν το εργαλείο, η δικαιολογία για την συντριβή τους, γιατί ασφαλώς δεν μπορούσαν να εκθέσουν τους τραπεζίτες τους. Ανησυχώ, εύλογα, μήπως η “φοροαποφυγή, ανευθυνότητα και η απειθαρχία των Ελλήνων” είναι τα εργαλεία των “εταίρων” μας για την πιο αναίμακτη μεν (μην ξεχνάμε τους χιλιάδες αυτόχειρες), ολοκληρωτική συντριβή δε των δικών μας μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ευρύτερα της ανεξάρτητης (μη μεγαλοεταιρικής) Ελληνικής επιχειρηματικότητας (entrepreneurship).

Η βασικότερη ίσως αιτία που έγινε ο Β’ΠΠ, πίσω από το παραπέτασμα καπνού όλων των γνωστών αφορμών, ήταν η απαίτηση των Γερμανών & Ιταλών βιομηχάνων (μάλλον όχι και των Ιαπώνων, αυτοί είχαν τους δικούς τους λόγους) για δραστική μείωση του εργατικού κόστους (ναι, και τον Μουσολίνι ο “ΣΕΒ” της Ιταλίας τον ανέβασε στην εξουσία). Πολλά γεγονότα και εξοντωτικές απαιτήσεις των τελευταίων 5 ετών από τους δανειστές υποδεικνύουν την ίδια ακριβώς προσπάθεια (ο Χίτλερ εφάρμοσε τον πατέρα και την μητέρα κάθε εσωτερικής υποτίμησης). Ιδίως οι νέες απαιτήσεις για αποδυνάμωση των συνδικάτων, των ομαδικών απολύσεων, απελευθέρωσης των πληστηριασμών και πρώτης κατοικίας και, βεβαίως, της παντελούς παράβλεψης του υπαρκτού real-time monitoring συστήματος αποδείξεων.

Θέλω διακαώς να μεταρυθμιστεί και εκσυγχρονιστεί η χώρα μου, και δη να συντριβεί το πελατειακό σύστημα που μας έχει κρατήσει, σε κάποιες κακές μας συνήθειες, στα μέσα της δεκαετίας του ’80 και το “Τσοβόλα δώστα όλα” του αρχι-καταστροφέα και υποθηκευτή της χώρας μας Ανδρέα Παπανδρέου. Στο σενάριο όμως της πλήρους απορύθμισης, της Γερμανικής εμπνεύσεως συντριβής της μικρο-μεσαίας τάξης της Ευρώπης, αρχίζοντας απο την Ελλάδα, εναντιώνομαι σφόδρα (και όποιος θέλει αυτά είναι προδότης, Γερμανοτσολιάς και “μισθοφόρος του Ευρώ”, όχι όποιος είναι υπέρ της ουσιαστικής μεταρύθμισης και του πραγματικού, όχι Σημιτικού εκσυγχρονισμού του κράτους).

´Ενα ερώτημα που προκύπτει είναι αν ο Λαφαζάνης και η ΑΠ του ΣΥΡΙΖΑ έχουν επεξεργαστεί κάποιες έστω από τις παραπάνω σκέψεις ώστε, αν επιβεβαιωθούν περαιτέρω και αν δεν ανακόψουν οι άλλες χώρες την φόρα και ακόρεστη κατά τα φαινόμενα όρεξη της Γερμανίας, και αφού ετοιμαστεί ολοκληρωμένο Σχέδιο Β, συμπεριλαμβανομένων της εκτίμησης του απατούμενου ποσού ευρώ, δολλαρίων, ελβετικών φράγκων κλπ, αποκλειστικά για στήριξη νέου νομίσματος για τουλάχιστον 1-1,5 χρόνο, και όλων των λοιπών παραμέτρων, ώστε τότε και μόνο τότε, γιατί χωρίς προετοιμασία δεν γίνεται Grexit, να βγούμε από την Ευρωζώνη. Εφόσων πια θα έχει αποδειχθεί  καθαρά ότι έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε Grexit και την μετατροπή της χώρας σε μία τεράστια ΕΟΖ, όπου το 95% των πολιτών θα δουλεύει 60 ώρες την βδομάδα για 300€ στα εργοστάσια των Γερμανών, των Κινέζων, των Φινλανδών κλπ, νομίζω ότι η ορθή επιλογή είναι αυτονόητη.

Έχει λοιπόν η ΑΠ του ΣΥΡΙΖΑ επεξεργαστεί και ίσως στοιχειωδώς προετοιμαστεί για το θέμα Grexit, μαζί και ενωμένοι με τον ΣΥΡΙΖΑ ει δυνατόν, για αν κι όταν έρθει αυτή η ώρα, ή κάνει απλώς εσωτερική αντιπολίτευση επιχειρώντας να συγκρατήσει τις απώλειες του πολιτικού τους κόστους; Έχει ή σκοπεύει να ετοιμάσει πρόγραμμα για το περίφημο Σχέδιο Β; Μήπως θα ήταν καλύτερα τελικά να στηρίξουν πλήρως την κυβέρνηση ψηφίζοντας όλα τα μέτρα, ώστε να εξαντλήσουν την 4ετία ενωμένοι, αλλά με τον “όρο” να προετοιμάσουν όλοι μαζί, και με τους ΑΝΕΛ, ένα πλήρες και αναλυτικό Σχέδιο Β, και αχρείαστο να είναι;

Νομικά τι ακριβώς παίζει; Αν σκουρύνουν και άλλο τα πράγματα σε δυο-τρία χρόνια και λύσουμε την σύμβαση, τους πούμε “Δεν θέλουμε άλλη δόση, αυτό ήταν παιδιά, adios”, πόσο εκτεθειμένοι είμαστε στην διεθνή νομοθεσία με αυτό το νέο Ταμείο “Αξιοποίησης” (εκποίησης) Δημόσιας Περιουσίας; Mπορούν να μας σύρουν στην Χάγη και να απαιτήσουν 50 δις ευρώ κρατικά φιλέτα (δεν εννοώ την χρηματική τους αξία, αφου θά έχουμε κηρύξει χρεοκοπία, εννοώ κατάσχεση των ίδιων των φιλέτων). Τα έχετε υπολογίσει όλα αυτά κύριοι της Αριστεράς;

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s