#19 Στρος Καν: Υπέρ διαγραφής μέρους του ελληνικού χρέους

“My name is Kahn, Strauss Kahn”

Είναι πλέον βέβαιο πως ο άρτι απαλλαχθής από κάθε κατηγορία Ντομινίκ Στρος Καν δεν έχει καμία πρόθεση να επιστρέψει στο τιμόνι του ΔΝΤ. Ούτε και σε κάποια άλλη, “επίτιμη” ίσως, θέση στο ταμείο ή στην ομό$ταβλη Παγκόσμια Τράπεζα. 

Οι δηλώσεις που έκανε για το ελληνικό χρέος είναι προεδρικού προφίλ, θέλει την καρέκλα του Σαρκοζί ο άνθρωπος. Οι Γάλλοι δεν είναι Γερμανοί βλέπετε. Συμβάλλουν πολύ λιγότερο στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και είναι πιο “φιλέλληνες”. Στην προκειμένη είναι εξ ανάγκης, καιροσκοπικά φιλέλληνες γιατί η μπόρα του χρέους κοντεύει να χτυπήσει ακόμη και αυτούς.

Οι πολιτικοί λοιπόν και των δυο αυτών μεγάλων χωρών, της Γαλλίας και της Γερμανίας, τοποθετούνται όσον αφορά τα ευρωπαϊκά θέματα κατά κανόνα  σύμφωνα με αυτά που θέλουν ή φοβούνται οι ψηφοφόροι τους. Ιδίως όταν πρόκειται για εκείνον τον ένα-ενάμιση χρόνο που οι κυβερνώντες πολιτικοί αλλάζουν ως δια μαγείας και υιοθετούν απόψεις της αντιπολίτευσης και του λαού τους, την προεκλογική περίοδο. Τι ευέλικτα πλάσματα που είναι οι πολιτικοί ε; Αναμεταδίδω από το defencenet.gr

Υπέρ Ελλάδος, κατά Ευρωπαίων πολιτικών για την πολιτική τους στην Ελλάδα

19-09-2011 01:00:10

Υπέρ της διαγραφής χρεών της Ελλάδας τάχθηκε ο πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν σε σημερινή του συνέντευξη στην γαλλική τηλεόραση. Κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ότι «δεν έχουν εκτιμήσει το εύρος» της κρίσης που πλήττει ολόκληρη την ευρωζώνη, ενώ στο ερώτημα εάν το ευρώ βρίσκεται σε κίνδυνο, απάντησε:

«Όχι, δεν θεωρώ ότι το ευρώ κινδυνεύει. Η κατάσταση όμως είναι πολύ σοβαρή. Σε ό, τι δε αφορά στην Ελλάδα, βλέπουμε ότι το χρέος είναι τεράστιο και θα πρέπει οπωσδήποτε και με κάθε τίμημα να το μειώσουμε. Με κάθε τίμημα εκτός από το τίμημα της στασιμότητας και της ύφεσης», τόνισε, αναγνωρίζοντας ότι ο δρόμος είναι πολύ δύσκολος και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «δυσκολεύονται να ακολουθήσουν γιατί δεν θέλουν να δουν το μέγεθος του προβλήματος».

Στην παρατήρηση της δημοσιογράφου εάν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διαγραφεί το ελληνικό χρέος, ο κ. Στρος Καν αναγνώρισε ότι «αυτή είναι κατά κάποιο τρόπο η ιδέα» και εξήγησε: «Η Ελλάδα έχει πτωχύνει. Μπορούμε να πούμε ότι οι Έλληνες θα πρέπει να πληρώσουν μόνοι τους, όμως δεν μπορούν. Μπορούμε επίσης να πούμε ότι εφ’ όσον είμαστε σε μια ένωση θα τα μοιραστούμε. Και πρέπει να το κάνουμε.

Στο ερώτημα εάν μπορούμε να αντιδράσουμε σήμερα και εάν το σχέδιο για την Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί επαρκές, ο Στρος Καν απάντησε: «Μπορούμε να αντιδράσουμε. Είναι η δημοσιονομική σύγκλιση όπως είχαμε την νομισματική σύγκλιση κατά τη δημιουργία του ευρώ. Το θέμα σκοντάφτει στο ότι θα πρέπει να αποδεχθούμε τις απώλειες που μας αναλογούν προκειμένου να επιτευχθεί η σύγκλιση. Και αυτές τις απώλειες θα πρέπει να τις αποδεχθούμε.»

Κατά την άποψη του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ συμμετοχή στις απώλειες θα έχουν τόσο τα κράτη όσο και οι τράπεζες.

Τόνισε ότι θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης αντί να σπρώχνουμε για την επαύριον τις λύσεις. «Οι κυβερνήσεις», είπε, «δεν λύνουν το πρόβλημα, το σπρώχνουν. Η χιονοστιβάδα όλο και μεγαλώνει και η ανάπτυξη όλο και απομακρύνεται». 

«Το πρόβλημα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων είναι ότι κάνουν πολύ λίγα ή πολύ καθυστερημένα, ή και τα δύο μαζί: πολύ λίγα και πολύ καθυστερημένα», κατέληξε ο κ. Στρος Καν.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

πηγή

8 thoughts on “#19 Στρος Καν: Υπέρ διαγραφής μέρους του ελληνικού χρέους

  1. kalimera efxaristo pou graftikate anagnostis mu elpizo na briskeis ta arthra mu endiaferonta . tha xaro na matho apo pou emathes gia to block mu?
    Pio ine to email pou epikoiname mazi sas?
    Tha psaxo kai go to block sas kai tha grafto kai ego anagnostis sas
    An sas aresei kapio arthro mas borite na to balete sto block sas me pigi tou block mu parakalo. To idio boro na kano ki ego me to block sas?
    Efxaristo , apantiste mu sto email mu (tha to brite sto blog mu)
    http://www.delfinaki-sunset.blogspot.com

    Like

  2. to delfinaki ime pali graftika anagostis sas alla de boro na to do sto panoptis giati? ennoo ekei pou pigenoume kai diabazoume oles tis anartisis afton pu grafomaste anagnostes efxaristo
    sas perasa sta dexia sta blog pou parakoloutho tha asas diabazo apla proti fora mu etihe afto

    Efxaristo , apantiste mu sto email mu (tha to brite sto blog mu)www.delfinaki-sunset.blogspot….

    Like

  3. Σας είδα για λίγο που με ακολουθήσατε αλλά μετά από λίγο σας έβγαλε. (είχα 92,έγιναν 93 μετά ξανά 92). Ίσως πρέπει να ξανακάνετε follow, ή μπορεί να επανέλθει μόνο του. Είδα στο ιστολόγιό σας που με ακολουθείτε, σας έβαλα και εγώ στην λίστα ιστολογίων μου μόλις. Γράφω το e-mail τώρα και το στέλνω.

    Like

  4. Σας ευχαριστώ θερμά για αυτά τα τρία σχόλια, με κάνατε επιτέλους να κινητοποιηθώ να βάλω ένα μπανεράκι κατά των greeklish :))

    Like

  5. “Θα χαρώ να μάθω από που έμαθες για το blog μου;”
    Αυτό ξέχασα να το αναφέρω στο e-mail. Μέσω άλλου blog (όχι δηλ. με googlάρισμα) αλλά δεν θυμάμαι από ποιο δελφινικάκι.

    Like

  6. διαβασα τα σχολια σας εδ ω στο μπλογκ

    σχετικα με το πως δημιουργατε τσατ σας εστειιλα εμαιλ

    Like

Leave a comment